Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Z dobrimi higienskimi navadami lahko preprečimo prenos okužb in tako poskrbimo za svoje zdravje in zdravje bližnjih, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Pomembno je, da zaščitimo skupine ljudi, pri katerih lahko posledice okužbe dihal potekajo težje. To so oskrbovanci domov za starejše občane, starejše osebe, kronični bolniki, majhni otroci, nosečnice, osebe z izjemno povečano telesno težo.

Virusi, ki povzročajo akutne okužbe dihal, se prenašajo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju na razdalji do enega metra. To pomeni, da moramo biti za prenos respiratornih virusov blizu okuženega, da se nalezemo, so zapisali na spletni strani NIJZ-ja.

"Če kihate in smrkate ter si ob tem pokrijete usta ali nos z dlanjo, z neposrednim dotikanjem bližnjih površin (kljuk, držal) prenesete kužne izločke," opozarjajo na NIJZ-ju. S tem se poveča tveganje, da se bodo okužile sicer zdrave osebe, ki se znajdejo v posrednem ali neposrednem stiku z okuženimi površinami, saj virusi pogosto vstopajo v naše telo prek nečistih rok ali s kapljičnim prenosom, zato epidemiologi pozivajo h kihanju in kašljanju le v rokav ali v robček ter stran od drugih.

Prenos okužbe respiratornih virusov znatno preprečuje tudi redno umivanje rok s toplo vodo in milom, opominjajo na NIJZ-ju. Pod toplo vodo dobro zdrgnemo tudi hrbtno stran, med prsti, palca, pod nohti in zapestja. Ko si rok ne moremo umiti, uporabimo razkužilo.

Prezračevanje prostorov in nošenje zaščitnih mask

Sorodna novica Kljub občutnemu porastu okužb za zdaj malo hospitalizacij zaradi covida-19

Ob hladnejšem vremenu več časa preživimo v zaprtih prostorih, zato je pomembno stalno zračenje z dovajanjem zunanjega svežega zraka. Prezračevanje prostorov naj bo čim učinkovitejše in čim pogostejše. Prezračevalni sistem naj bo nastavljen tako, da zrak v prostorih ne kroži, ob tem pa je treba biti pozoren na relativno zračno vlago v prostoru.

Na NIJZ-ju svetujejo tudi uporabo zaščitnih mask, saj z njihovo uporabo v zaprtih prostorih zaščitimo sebe in druge. Tistim, ki spadajo v skupino ranljivih oseb, svetujejo, naj ob zadrževanju v zaprtih prostorih, kjer je večje število oseb in vzdrževanje ustrezne medosebne razdalje ni mogoče, uporabljajo zaščitno obrazno masko, če je mogoče, IIR, FFP2 ali N95.

Izogibanje tesnejšim stikom ob simptomih in cepljenje

Če se pri posamezniku pojavijo slabo počutje, znaki prehlada, kašelj, vročina, glavobol, težko dihanje, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu ali ob povišani telesni temperaturi, na NIJZ-ju posameznikom svetujejo, naj ostanejo doma. Po telefonu naj se posvetujejo s svojim družinskim zdravnikom. Izogibajo naj se tesnejših stikov z drugimi, dokler simptomi ne izzvenijo in dokler ne ozdravijo.

Sorodna novica Evropska komisija odobrila posodobljeno različico cepiva Pfizer proti covidu-19

Cepljenje proti covidu-19, gripi in pnevmokokom je najučinkovitejši, najvarnejši in najpreprostejši način preprečevanja bolezni in njenih posledic. Priporočljivo je predvsem za prebivalce z večjim tveganjem za težek potek bolezni, hkrati pa tudi za tiste, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo.

Za dobro počutje in krepitev imunskega sistema v sezoni okužb dihal inštitut svetuje tudi zdrav način življenja z gibanjem na svežem zraku in uravnoteženo prehrano.