WHO opozarja na pomen cepljenja in testiranja, predvsem za ranljive skupine prebivalstva. Foto: BoBo
WHO opozarja na pomen cepljenja in testiranja, predvsem za ranljive skupine prebivalstva. Foto: BoBo

"Pred bližajočo se zimsko sezono na severni polobli še naprej opažamo skrb vzbujajoče trende v zvezi z boleznijo covid-19," je na novinarski konferenci povedal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"V nekaterih delih Bližnjega vzhoda in Azije se povečuje število smrtnih primerov, v Evropi se povečuje število bolnikov, sprejetih v enote intenzivne nege, v več regijah pa tudi splošno število hospitalizacij," je še dejal Tedros.

Dodal je, da le 43 držav – manj kot četrtina od 194 držav članic WHO-ja – poroča agenciji o smrtnih primerih zaradi covida-19, le 20 držav pa zagotavlja tudi informacije o hospitalizacijah.

"Ocenjujemo, da se zaradi covida-19 v bolnišnicah zdravi že več 100.000 ljudi," pa je povedala Maria Van Kerkhove, tehnična vodja WHO-ja za covid-19. Ker jeseni in pozimi pričakujejo tudi običajno širjenje gripe in respiratornih bolezni, je tudi ona poudarila pomen obsežnejšega testiranja in cepljenja, predvsem za ranljivejše skupine.