Nizozemci si evropskega prvenstva v nogometu ne bodo mogli ogledati v barih. Foto: EPA
Nizozemci si evropskega prvenstva v nogometu ne bodo mogli ogledati v barih. Foto: EPA

Stroge ukrepe rahljajo štiri dni prej kot načrtovano, saj število okužb upada, število cepljenih pa raste. "To je velik trenutek," je na novinarski konferenci dejal premier Mark Rutte.

Od 5. junija bodo vrata znova odprli muzeji, gledališča in kinematografi, ki bodo smeli sprejeti vsaj omejeno število obiskovalcev. Restavracije bodo smele pod določenimi pogoji sprejeti goste tudi v notranjosti, odpiralni čas pa bo podaljšan do 22. ure. Vendar pa v pubih ne bodo smeli prikazovati tekem evropskega nogometnega prvenstva na velikih zaslonih, je ob tem dejal Rutte.

Državljani bodo smeli doma sprejeti štiri obiskovalce namesto dozdajšnjih dveh. Občutno rahljanje ukrepov se obeta tudi v športu. Večje restavracije, gledališča in muzeji bodo smeli sprejeti več obiskovalcev pod pogojem, da se bodo ti predhodno testirali. Večja prizorišča z več kot tisoč sedeži bodo smela sprejeti 250 obiskovalcev. Diskoteke in nočni klubi medtem ostajajo zaprti, prav tako so še naprej prepovedani sejmi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Strogo zaprtje države je vlada sprejela sredi decembra lani, v državi pa je proti ukrepom potekalo tudi več protestov. Do zdaj so ukrepe za zajezitev novega koronavirusa omilili v dveh korakih. Število novih okužb in sprejem v bolnišnice v zadnjih treh tednih upada. Sedemdnevno povprečje znaša 129 primerov okužb na 100.000 prebivalcev, še navaja DPA.

V Nemčiji preiskujejo sumljivo obračunavanje hitrih testov

Nemški tožilci v več zveznih deželah preiskujejo sumljive vzorce obračunavanja hitrih testov v brezplačnih centrih za testiranje na novi koronavirus, potem ko so se pojavila poročila, da ponekod napihujejo številke z namenom, da bi od države dobili več denarja.

Nemški centri za vsak opravljen brezplačni test prejmejo po 18 evrov. Foto: Pixabay
Nemški centri za vsak opravljen brezplačni test prejmejo po 18 evrov. Foto: Pixabay

V Nemčiji se je povečalo število centrov za opravljanje hitrih testov, ki jih financira država. Prebivalcem ni treba plačati za test, da bi dokazali, da niso okuženi z novim koronavirusom. S potrdilom lahko nato obiščejo restavracijo ali muzej.

Toda nedavna raziskava nemških televizij NDR in WDR ter časopisa Süddeutsche Zeitung je pokazala, da so mogoče zlorabe sistema. Tako so denimo v Kölnu ugotovili, da je eden od centrov opravil 70 testov, nato pa na računu, ki ga je izdal pristojnim zdravstvenim oblastem za povračilo denarja, navedel, da so jih opravili 977. Nadzor v centrih v Essnu in Münstru je razkril podobne nepravilnosti.

Državno tožilstvo v Bochumu je potrdilo, da poteka preiskava proti dvema osebama iz podjetja, ki upravlja več centrov za testiranje. Prav tako so izvedli preiskave poslovnih prostorov in zasebnih bivališč ter zasegli dokumente.

Medijska preiskava je odgovornost za domnevne goljufije v centrih pripisala nezadostnemu vladnemu nadzoru, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Centri za vsak opravljen test prejmejo 18 evrov. V aprilu in maju je bilo v okviru vladne sheme za testiranje izplačanih 660 milijonov evrov.

Minister za zdravje Jens Spahn je pozdravil uvedbo preiskave. Na Twitterju je zapisal, da mora biti vsakega, ki izkorišča pandemijo, da bi se okoristil, sram.

Kurz: Vrnitev v normalno življenje še pred poletjem

Avstrijska vlada je predstavila nadaljnje sproščanje ukrepov zaradi covida-19. Zvezni kancler Sebastian Kurz je dejal, da se bodo Avstrijci še pred poletjem lahko vrnili v normalno življenje.

Rahljanje ukrepov je predvideno predvsem za turizem. Že 4. junija bodo uvedli tudi zeleni digitalni potni list. Nošenje mask bo po 1. juliju obvezno le še tam, kjer bo nujno potrebno.

Številna rahljanja se obetajo tudi v gostinstvu. To so glavni poudarki rahljanja ukrepov, ki jih je predstavila avstrijska vlada, je poročala dopisnica RTV Slovenija z Dunaja, Petra Kos Gnamuš.

Dokazovanje cepljenja ali prebolelosti ali negativnega izvida testiranja, ki bo pogoj za številne storitve, so Avstrijci sprejeli z mešanimi občutki. Več v prispevku:

V Avstriji ne bo več treba nositi mask na prostem

Španija se odpira za ladje za križarjenje

V španskih pristaniščih bodo od 7. junija znova lahko pristajale ladje za križarjenje, je odločila vlada v Madridu, ki je prepoved uvedla ob začetku pandemije covida-19 marca lani.

Španska vlada se je za odpravo ukrepa odločila, ker število okužb z novim koronavirusom v Evropi upada in ker je vse več ljudi cepljenih proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred pandemijo je bila Španija druga najbolj priljubljena evropska destinacija za križarjenja. Panoga ima pomembno vlogo v španskem turizmu. Leta 2019 so mednarodna križarjenja prinesla približno 2,8 milijarde evrov prihodkov, v panogi pa je delalo okoli 50.000 ljudi.

Španija je s skoraj 80.000 mrtvimi in 3,6 milijona okužbami ena najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji. Število okužb se je v zadnjem času močno zmanjšalo in Španija se počasi znova odpira za turiste. 7. junija bodo dovolili vstop v državo vsem cepljenim.

Razmere se izboljšujejo tudi v Italiji in Franciji, v obeh državah se zmanjšuje število dnevnih okužb, smrti ter hospitaliziranih, je poročal Guardian.