Po navedbah zdravnikov je okužena že okrevala, tako da ni v nevarnosti. (Fotografija je simbolična.) Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Po navedbah zdravnikov je okužena že okrevala, tako da ni v nevarnosti. (Fotografija je simbolična.) Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Nov primer tifusa v Sloveniji

15-letna Slovenka se je s tifusom, kot kaže, okužila na poletnem taboru v severni Italiji, kjer je bilo najmanj 3.000 ljudi z vsega sveta. "Srečanje je potekalo v naravi, higienske razmere so bile slabe, vsaj po opisu udeležencev, pravega vira pitne vode ni bilo, stranišča so si sami organizirali v naravi …" pojasnjuje Eva Grilc z Inštituta za javno zdravje. Po do zdaj znanih podatkih so se tako s tifusom okužili še dva udeleženca omenjenega tabora iz Francije ter po eden iz Nemčije in Hrvaške.

Po navedbah zdravnikov je okužena že okrevala, tako da ni v nevarnosti. Kaj pa tisti, ki so v stikih z njo? Je še mogoče, da se bolezen razvije oziroma da so zgolj prenašalci okužbe? Eva Grilc z Inštituta za javno zdravje je povedala, da so že v stikih z družino deklice, dogovarjajo se o laboratorijskem testiranju in nadzoru vseh, s katerimi ima deklica tesne stike. Pri tem pa poudarja, da je sicer mogoče, da se nekdo okuži tudi samo s tesnim stikom, saj se prenaša kot nalezljiva črevesna bolezen, "vendar je večja verjetnost prenosa s slabimi higienskimi razmerami oziroma z okuženim blatom, ki se prenese na roke in tako okuži s tesnim stikom, lahko pa se prenese tudi s hrano, ki jo pripravlja".

Obvestila o nevarnosti okužb tako ne bodo objavili, so pa primeri tifusa pri nas zelo redki. To je prva okužba v zadnjih štirih letih, k nam jo zanesejo predvsem popotniki iz Indije oziroma jugovzhodne Azije, podsaharske Afrike, redkeje tudi iz Južne Amerike. Ob zdravljenju nevarnosti ni: "Bolezen je danes ozdravljiva, zdravijo jo z antibiotiki, smrtnost je nižja od enega odstotka."

Tipični znaki, poleg visoke telesne temperature, ki traja dalj časa, so še bruhanje, driska in krči, lahko pa se pojavijo tudi izpuščaji.

Nov primer tifusa v Sloveniji