Prva akcija kampanje
Prva akcija kampanje "Prenašaj sporočilo, ne virusa" bo nagradni natečaj prek skupine Prenašaj sporočilo, ne virusa na Facebooku, kjer se bodo sodelujoči potegovali za tri nagradna potovanja. Foto: Reuters
Kot pravi Irena Klavs, v Sloveniji testiramo relativno malo v primerjavi z večino drugih držav EU-ja. Vendar ni pomembno le, koliko testiramo, temveč predvsem koga. Foto: RTV SLO
Testiranje je za pacienta brezplačno, saj so stroški pokriti v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja, stroške anonimnega testiranja pa prek posebne pogodbe krije ministrstvo za zdravje. (na sliki virus HIV).
Specializirano mesto za testiranje na okužbo s HIV in svetovanje v zvezi z okužbo s HIV deluje na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. Naročanje ni potrebno. Foto: MMC RTV SLO
Zdravljenje bolnika z okužbo s HIV-om v Sloveniji stane v povprečju 12.000 evrov na leto. Od tega naj bi bilo v povprečju le 500 do 600 evrov namenjenih za laboratorijske preiskave in delo zdravstvenih delavcev. Vse preostalo so stroški za zdravila. (na sliki okužena celica)

Obvladovanje okužbe z virusom HIV je v Sloveniji relativno uspešno, so se strinjali udeleženci novinarske konference ministrstva za zdravje pred svetovnim dnevom proti aidsu. Kljub temu pa število okuženih z virusom HIV narašča, zato je treba nadaljevati preventivne programe ozaveščanja o bolezni in promoviranja testiranj na virus HIV.

Ob letošnjem dnevu boja proti aidsu so ministrstvo za zdravje, Inštitut za varovanje zdravja, Svetovna zdravstvena organizacija, društva DIH, Legebitra in Škuc Magnus, Fakulteta za družbene vede, Zveza društev na področju drog v Sloveniji CARS in društvo študentov medicine Slovenije pripravili tudi kampanjo Prenašaj sporočilo, ne virusa.

Ciljna skupina kampanje, ki bo trajala letos in naslednje leto, so mladi, prva akcija pa bo nagradni natečaj prek skupine Prenašaj sporočilo, ne virusa na Facebooku, kjer se bodo sodelujoči potegovali za tri nagradna potovanja.

In kakšno je sicer stanje v Sloveniji? Kako je poskrbljeno za testiranje? O tem smo se pogovarjali z Ireno Klavs, vodjo Oddelka za aids, SPO in BO na Centru za nalezljive bolezni z Inštituta za varovanje zdravja RS.

Kje se lahko testiramo za okužbo z virusom HIV? (če imate kakšen seznam) Je potrebna za to napotnica zdravnika, ali se lahko sami naročimo? Je testiranje samoplačniško?

Za testiranje na okužbo s HIV-om lahko zaprosimo svojega izbranega zdravnika. Test na okužbo s HIV-om v okviru obravnave pacienta lahko naroči tudi kateri koli drug zdravnik v državi. Specializirano mesto za testiranje za okužbo s HIV-om in svetovanje v zvezi z okužbo s HIV-om deluje na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja vsak ponedeljek med 12. in 14. uro.

Ni se treba naročiti. Za pacienta je testiranje brezplačno. Stroški zaupnega testiranja so pokriti v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja, stroške anonimnega testiranja pa prek posebne pogodbe krije ministrstvo za zdravje. V državi je še nekaj bolj specializiranih testirnih mest. Za informacije o tem se je najbolje obrniti na območne zavode za zdravstveno varstvo.

Ali zdravljenje aidsa pri nas krije zavarovalnica? Koliko stanejo takšna zdravila?

Danes je na tiskovni konferenci na ministrstvu za zdravje prof. dr. Ludvik Vidmar povedal, da zdravljenje bolnika s HIV-om v Sloveniji stane v povprečju 12.000 evrov na leto. Od tega naj bi bilo v povprečju le 500 do 600 evrov za laboratorijske preiskave in delo zdravstvenih delavcev. Vse drugo so stroški za zdravila.

Koliko ljudi se letno testira in ali to število narašča oziroma pada?

V Sloveniji se je v letih 2007 in 2008 opravilo približno 15 diagnostičnih testov na okužbo s HIV-om na 1000 prebivalcev. Podatkov za leto 2009 še nimamo. V Sloveniji testiramo relativno malo v primerjavi z večino drugih držav EU-ja. Vendar ni pomembno le, koliko testiramo, temveč predvsem koga.

Spodbujanje prostovoljnega, zaupnega testiranja na okužbo s HIV-om s svetovanjem v skupinah z bolj tveganimi vedenji, predvsem moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, je pomembno za zgodnje prepoznavanje okužbe s HIV-om, kar je pogoj za pravočasno zdravljenje in oskrbo okuženih ter za zgodnje intervencije za preprečevanje prenosa okužbe.

Testiranje na okužbo s HIV-om v okviru zdravstvenega varstva je smiselno predvsem v skupinah bolnikov z okužbami, ki kažejo na tvegano spolno vedenje (npr. bolnikih z drugimi spolno prenosnimi okužbami), bolnikih z okužbami, ki so pogosto povezane z vbrizgavanjem prepovedanih mamil (npr. bolnikih s hepatitisom C) in v skupinah bolnikov z zdravstvenimi težavami, ki lahko kažejo na okužbo s HIV-om (npr. bolnikih s tuberkulozo). Testiranje mora biti dostopno vsem, ki zanj zaprosijo.

Se bolniki testirajo pravočasno ali šele, ko že zbolijo za aidsom?

V letošnjem letu je bila pri približno polovici oseb diagnoza okužbe s HIV-om postavljena prepozno in pri približno dveh petinah zelo pozno, sočasno z diagnozo aidsa. Skoraj pri vseh bolnikih, ki so letos zboleli za aidsom, je bila tudi diagnoza okužbe s HIV-om postavljena šele letos. Tako v Sloveniji zamujamo številne priložnosti za uspešnejše zgodnje zdravljenje in preprečevanje nadaljnjega prenosa okužbe.

Imate kakšno statistiko, kako so se okuženi s HIV-om pri nas okužili - spolni odnosi, transfuzija, okužene igle?

V Sloveniji so tako kot v EU-ju glavni način prenosa okužbe s HIV-om nezaščiteni spolni odnosi, predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Med 41 primeri novih diagnoz okužbe s HIV-om v letu 2009 jih je bilo 25 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, en moški se je predvidoma okužili s heteroseksualnimi spolnimi odnosi, osem pa jih nismo mogli uvrstiti v nobeno izmed znanih skupin z višjim tveganjem, medtem ko se je pet žensk predvidoma okužilo s heteroseksualnimi spolnimi odnosi in dveh nismo mogli uvrstiti v nobeno izmed znanih skupin z višjim tveganjem.

Se jih več okuži v tujini ali doma?

Podatkov o tem na inštitutu za varovanje zdravja nimamo, vendar predvidevamo, da okužbe z nezaščitenimi spolnimi odnosi v tujini niso redke.