Vse prepogosto so žrtve aidsa in virusa HIV tudi otroci. Foto: EPA
Vse prepogosto so žrtve aidsa in virusa HIV tudi otroci. Foto: EPA
Aids
Zdravljenje okuženih z virusom HIV je pomanjkljivo predvsem v državah tretjega sveta. Foto: EPA

Združeni narodi so v Ženevi predstavili letno poročilo programa Združenih narodov za boj proti aidsu (Unaids), kjer so zapisali, da se je število na novo okuženih med letoma 2004 in 2009 znižalo za 19 odstotkov, v letu 2009 pa se je z virusom HIV na novo okužilo 2,6 milijona ljudi po vsem svetu, kar je za 100.000 manj kot leto prej. Kljub pozitivnim številkam je število ljudi, ki so okuženi z virusom HIV, od leta 1999 do leta 2009 naraslo s 26,2 milijona na 33,3 milijona.

Poročilo Združenih narodov navaja tudi znižanje števila umrlih za posledicami bolezni. Leta 2004 je za posledicami aidsa umrlo 2,1 milijona ljudi, leta 2009 pa 1,8 milijona.

Najhuje je še vedno v podsaharski Afriki
Najbolj prizadeto območje, kar se tiče okuženosti z aidsom in virusom HIV, je še vedno podsaharska Afrika, kjer je 69 odstotkov vseh novih okužb z virusom HIV. V letu 2009 se je na tem območju z virusom tako okužilo 1,8 milijona ljudi, sicer pa tam živi kar 22,5 milijona okuženih. Samo lani je na območju za posledicami bolezni umrlo 1,3 milijona ljudi.

Velik del Afrike je sicer lani zaznal znake upadanja bolezni, na drugi strani pa porast bolezni opažajo v nekaterih delih vzhodne Evrope in osrednje Azije. Na teh območjih je z virusom HIV okuženih 1,4 milijona ljudi, samo lani pa se je na novo okužilo 130.000 ljudi.

Programi zdravljenja premalo razširjeni
V poročilu so strokovnjaki zapisali, da po svetu živi 33,3 milijona ljudi, okuženih z virusom HIV. Številni živijo v državah v razvoju, kjer imajo omejen dostop do zdravil in niso deležni primernega zdravljenja, ob tem pa poročilo navaja, da so programi preprečevanja in zdravljenja bolezni še vedno preslabo razširjeni, kar onemogoča dostop do primerne zdravstvene oskrbe. Ob tem so omenili tudi možnost, da lahko gospodarska kriza oslabi upanje za nadaljnje pozitivne spremembe.

Dobra novica za moške, ki so nepazljivi
Medtem pa so moške razveselili izsledki raziskave, da imajo tisti, ki vsak dan jemljejo protiretrovirusno zdravilo truvada, kar 40 odstotkov manjše možnosti za okužbo z virusom HIV, če so pri spolnih odnosih nepazljivi. V članku, ki so ga objavili v New England Journal of Medicine, so znanstveniki zapisali, da so pri 1.200 moških, ki so zdravilo redno jemali, zaznali kar 44 odstotkov manjšo možnost okužbe z virusom HIV kot pri moških, ki ga niso jemali. Zapisali so tudi, da je pri moških, ki so zdravilo jemali vsak dan, možnost okužbe manjša za celo 70 odstotkov.

Zdravilo truvada vsebuje dve zdravili, ki sestavljata tridelni koktajl, s katerim zdravijo obolele z aidsom. Značilnost obeh je, da zmanjšujeta možnost, da se virus množi v celicah.