Sodelujoči pri presejalnem programu Zora so že ob evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu staršem svetovali, naj cepijo hčerke proti virusu HPV, saj so cepljena dekleta pomembno manj ogrožena za predrakave spremembe in raka materničnega vratu. Foto: BoBo
Sodelujoči pri presejalnem programu Zora so že ob evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu staršem svetovali, naj cepijo hčerke proti virusu HPV, saj so cepljena dekleta pomembno manj ogrožena za predrakave spremembe in raka materničnega vratu. Foto: BoBo

V Sloveniji se je število novoodkritih rakov na materničnem vratu od začetka delovanja državnega programa Zora prepolovilo. Medtem ko je leta 2003 za to vrsto raka zbolelo več kot 200 žensk, jih danes okoli 120. Z rednimi ginekološkimi pregledi in cepljenjem proti HPV-ju pa bi se lahko to število še bolj znižalo, opozarjajo epidemiologi.

Mednarodno združenje za papilomaviruse je izbralo 4. marec za mednarodni dan ozaveščenosti o virusu HPV. V letu 2018 ga zaznamujemo prvič.

Mednarodni dan želi spodbuditi vlade in posameznike po vsem svetu k ukrepanju proti boleznim, ki jih povzroča okužba s humanim papilomavirusom (HPV), ženskam in moškim po vsem svetu pa predstaviti pomen preventivnega ukrepanja, denimo cepljenja proti HPV-ju in presejalnih programov.

S tem virusom se v življenju okuži večina spolno dejavnih žensk in moških. Pri večini izgine sam od sebe, pri tistih, pri katerih se to ne zgodi, pa lahko povzroči določene vrste raka in druge bolezni, denimo raka materničnega vratu, nožnice, vulve in zadnjika.

Ženske, ki se udeležujejo presejalnih programov, imajo kar 80 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za rakom na materničnem vratu. Cepljene ženske pa imajo do 90 odstotkov manj možnosti za raka na materničnem vratu. Tako je pri ženskah, ki so cepljene in se redno udeležujejo presejalnih pregledov, zelo majhna verjetnost, da zbolijo za to vrsto raka.

Letno zboli 200 ljudi
Zaradi okužbe s HPV-jem v Sloveniji letno zboli 200 ljudi, poleg 120 primerov raka na materničnem vratu so drugi primeri denimo raki penisa, anusa in grla. Poleg tega ginekologi na leto obravnavajo približno 2.000 predrakavih sprememb na materničnem vratu.

Nekateri genotipi HPV-ja povzročajo tudi genitalne bradavice, ki sicer niso nevarne, a so za bolnike nadležne, zdravljenje pa obremenjuje izdatke zdravstvene blagajne. Genitalne bradavice ima odstotek spolno aktivne populacije in 17 odstotkov žensk, starih od 20 do 29 let.

Pozivi k pregledom in cepljenju
Sodelujoči pri presejalnem programu Zora so že ob evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu proti koncu januarja pozvali ženske, še posebej stare med 50 in 64 let, naj se redno udeležujejo presejalnih pregledov tudi po koncu rodne dobe, saj jih še vedno ogroža rak materničnega vratu. Staršem pa so svetovali, naj cepijo hčerke proti virusu HPV, saj so cepljena dekleta pomembno manj ogrožena za predrakave spremembe in raka materničnega vratu.