V Sloveniji od leta 2000 na drugo soboto v septembru zaznamujemo svetovni dan prve pomoči, katerega osrednja tema letos je prva pomoč ob prometni nesreči. Foto: BoBo
V Sloveniji od leta 2000 na drugo soboto v septembru zaznamujemo svetovni dan prve pomoči, katerega osrednja tema letos je prva pomoč ob prometni nesreči. Foto: BoBo


Zaradi poškodb, ki so posledica prometnih nesreč, po svetu umre 1,25 milijona ljudi letno. "V zadnjih 20 letih pa je v prometu v Sloveniji ugasnilo 4.045 življenj," so pojasnili na Rdečem križu Slovenije. Število žrtev prometnih nesreč se pri nas sicer že več let postopoma zmanjšuje, kljub temu na leto ceste vzamejo več kot 100 ljudi.
Generalna sekretarka RKS-ja Renata Brunskole je ob tem opozorila, da "v Sloveniji po statističnih podatkih le 2,7 osebe od desetih pristopi k ponesrečencu in mu nudi prvo pomoč". Da bi z znanjem ljudje pridobili tudi pogum, bodo na številnih stojnicah po Sloveniji območna združenja RKS-ja prikazovala temeljne postopke oživljanja z uporabo AED ter ozaveščala mimoidoče o pomenu nudenja prve pomoči v primeru prometne nesreče.

Prometne nesreče deveti najpogostejši vzrok smrti na svetu
Prometne nesreče so po številu smrtnih žrtev deveti najpogostejši vzrok smrti, po navedbah v študiji Svetovne zdravstvene organizacije pa bodo brez ustreznega ukrepanja do leta 2030 že na sedmem mestu. Cilj prizadevanj številnih projektov in dejavnosti je nič smrtnih žrtev na cestah, za zdaj pa je še zelo oddaljen, so pojasnili v poslanici.

Tudi Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca si prizadeva, da bi s preventivno dejavnostjo vplivala na zmanjšanje števila prometnih nesreč in smrtnih žrtev med udeleženci v prometu. Mednarodna federacija hkrati stremi k čim boljšemu opolnomočenju posameznikov za nudenje prve pomoči v prometnih nesrečah.
V Ljubljani prikaz nudenja prve pomoči
Ljubljansko območno združenje RKS-ja skupaj z Mestno občino Ljubljana, Gasilsko zvezo Ljubljana in Reševalno postajo Ljubljana organizira tudi mestno vajo ekip prve pomoči in prvih posredovalcev. Letos vaja poteka v Bizoviku, namenjena pa je nadgrajevanju in preverjanju znanja ekip prve pomoči in prvih posredovalcev. Prostovoljci se bodo preizkusili v različnih scenarijih zaigranih nesreč. "Urili bodo pravilen pristop na kraj nesreče in oskrbo poškodovanih, obolelih oseb," so sporočili z območnega združenja.

Prva pomoč je odločilna za preživetje
Prva pomoč je odločilna za preživetje