Po mnenju predsednika SABS-a je najpomembnejše sporočilo sodbe, da lastniki kapitala, ki delavcem dajejo delo, niso odgovorni le za zasledovanje profita, ampak tudi za zdravje delavcev. Foto: BoBo
Po mnenju predsednika SABS-a je najpomembnejše sporočilo sodbe, da lastniki kapitala, ki delavcem dajejo delo, niso odgovorni le za zasledovanje profita, ampak tudi za zdravje delavcev. Foto: BoBo

Kaj to pomeni za postopke pri nas?

Do zdaj smo zaradi azbestoze - edine priznane poklicne bolezni pri nas - poznali le odškodninske tožbe. Zveza Sindikatov azbestnih bolnikov Slovenije zdaj napoveduje, da bodo začeli vlagati tudi kazenske ovadbe.

Lastniki kapitala, ki delavcem dajejo delo, so odgovorni ne samo za zasledovanje profita, pač pa tudi za zdravje delavcev, je po prepričanju Bojana Goljevščka, predsednika Zveze sindikatov azbestnih bolnikov Slovenije, pomembno sporočilo, ki ga prinaša aktualni sodni proces v Gorici oz. Trstu.

"Prejšnjo državo težko ukinemo ali zapremo"
Neposredna primerjava z našo stvarnostjo pa ni mogoča. Slovenska država je leta 1995 s sprejetjem t. i azbestnega zakona prevzela odškodninsko odgovornost zaradi negativnih posledic dela z azbestom v prejšnji državi. "Ko pa izhajamo iz kazenske odgovornosti in razsodbe, naletimo na težavo, saj bi prejšnjo državo v tem smislu težko ukinili ali zaprli, ker je preprosto ni več," poudarja Goljevšček.

Po sporazumu so v Sloveniji oboleli zaradi azbesta upravičeni do odškodnin, ki jih v razmerju 60:40 plačujejo država in delodajalci. A ti pogosto zavračajo sporazumevanje in vztrajajo pri odškodninah, ki jih določi sodišče in so od 20 do 30 odstotkov nižje od določenih v sporazumu.

Kot da bi dali odškodnino za poškodovan prst
Težko je definirati, koliko je vredno izgubljeno zdravje, opozarja Goljevšček in dodaja: "Absolutno je pa odškodnina, ki jo določa slovensko sodišče, primerljiva s poškodbo prsta v prometni nesreči - nonsens."
Kazenskih ovadb proti delodajalcu zaradi negativnih posledic dela pri nas ne poznamo, v sindikatu pa napovedujejo: "Lahko trdim, da absolutno bomo tudi te tožbe vlagali, pa morda na dodaten način spodbudili tudi državo, da bi sistemsko uredila širše področje zdravstvenih posledic dela."