Porodnišnica Kranj je bila po besedah odhajajoče direktorice pred dvema letoma v katastrofalnem stanju. Foto: BoBo

Podnarjeva je kranjsko porodnišnica vodila skoraj dve leti, ko je 13. marca podala odstopno izjavo, saj ni mogla uresničiti tega, kar si je zadala. Nato pa je na prošnjo predsednice sveta zavoda Alenke Bradač in predstavnika ministrstva za zdravje, naj si premisli za vsaj od dva do tri mesece, odstop za takšno obdobje preklicala.

Vendar je danes sporočila, da zaradi nemogočih razmer, ki so ob tem nastale v zavodu, z današnjim dnem nepreklicno odstopa s položaja direktorice bolnišnice, ker da takšnega medijskega blatenja, kot ga je doživela ob nastopu funkcije, ne bo dovolila.

Predsednica sveta zavoda Bradačeva je povedala, da bodo novega direktorja predvidoma imenovali na torkovi seji sveta zavoda. Na razpis za direktorja sta se po odstopu Podnarjeve namreč prijavila dva kandidata, o katerih so nameravali odločati že na začetku tega tedna, a so zaradi pripravljenosti Podnarjeve, da odstop začasno umakne, odločanje o tem preložili.

"Polena so mi metali pod noge od prvega dne"
Podnarjeva je v izjavi za javnost zapisala, da je bila ob prevzemu funkcije po odstopu nekdanje direktorice Andreje Cerkvenik Škafar dobesedno zgrožena nad stanjem v bolnišnici. "Stavba je bila že takrat neprimerna za zdravstveno dejavnost, izguba je naraščala iz meseca v mesec, vzdušje pa je spominjalo na taborišče," je ocenila.

"Z veliko vztrajnosti in dobre volje sem se kljub temu, da so mi kolegi zdravniki metali polena pod noge že od mojega prvega dne v zavodu, ves čas trudila tako za strokovni razvoj zavoda kot tudi za obnovo stavbe," je zapisala. Kot je navedla, so prenovili porodni blok, uredili ambulante, pralnico, dotrajane telefonske linije in uvedli urgentni klic na enotno številko ter sodoben sistem upravljanja dokumentacije. Poleg tega so na ministrstvo poslali načrt celostne obnove stavbe.

Podnar: Nadaljnji obstoj zgolj ob sledenju trendom
Ob tem, da je ginekologija močno podcenjena in velika večina posegov ob maksimalni racionalizaciji prinaša izgubo, je Podnarjeva zagovarjala razvoj stroke. "Le napredek stroke in sledenje sodobnim trendom v ginekologiji in porodništvu, ki ga zahtevajo in si ga tudi zaslužijo naše pacientke, je lahko zagotovilo za nadaljnji obstoj bolnišnice," je poudarila in dodala, da si je ves čas prizadevala, da bi skupaj s kolegi premaknili stroko z mrtve točke.

"Zdravnike ginekologe in porodničarje, ki so nosilci dejavnosti tega zavoda, sem dve leti prosila za sodelovanje, zato so očitki o nezadostni in neprimerni komunikaciji naravnost absurdni in jih ostro zavračam. Vsak poskus opozarjanja in izboljšanja strokovnih pomanjkljivosti se je namreč končal s še večjo užaljenostjo in slabo voljo na njihovi strani ter posledičnim vse večjim ignoriranjem mojih navodil in priporočil," je opisala razmere v zavodu.

Realizacija je vsako leto manjša
Dodala je, da jim v dveh letih ni uspelo pripraviti niti enega internega strokovnega izobraževanja, niti ene klinične poti ali protokola, katerega bi se vsi držali. Tako zavračajo možnosti napredka. "Posledice so jasne – vsako leto je manjša realizacija, izguba pa večja," je poudarila in dodala, da v teh razmerah strokovni razvoj in s tem povezan obstoj zavoda enostavno ni mogoč, o čemer je obvestila tudi ministrstvo za zdravje.

Kot je znano, je ministrstvo pretekla leta že razmišljalo o priključitvi kranjske specializirane bolnišnice k Splošni bolnišnici Jesenice. Tako bi lahko poenotili vodenje zavodov, ginekološka in porodniška dejavnost bi se skoncentrirali v Kranju, kjer je na voljo dovolj prostora, na Jesenicah, kjer jim prostora primanjkuje, pa bi izpraznjene prostore namenili drugim bolnišničnim oddelkom.