Po besedah Farsalinosa bo v 21. stoletju zaradi bolezni, povezanimi s kajenjem, umrla milijarda ljudi. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Po besedah Farsalinosa bo v 21. stoletju zaradi bolezni, povezanimi s kajenjem, umrla milijarda ljudi. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Alkohol, alkoholizem, pitje, popivanje
Gostinci naj se sami odločijo, ali bodo v lokalu prepovedali elektronske cigarete. Foto: Reuters


Na današnji okrogli mizi v Ljubljani je grški kardiolog in raziskovalec Konstantinos Farsalinos v uvodu dejal, da nikotin sam po sebi ni škodljiv, pač pa je škodljiv dim, ki ga vdihnemo pri žganju tobaka. Tega pri elektronskih cigaretah ni, je izpostavil. Kadilci e-cigaret so zato po njegovih besedah bistveno manj izpostavljeni rakavim obolenjem, povezanih s kajenjem.

Nataša Blažko z ministrstva za zdravje pa je po drugi strani opozorila, da je informacij o učinkih e-cigarete še vedno premalo, med drugim tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da na podlagi obstoječih raziskav ni mogoče skleniti, da gre za učinkovit ukrep pri opuščanju kajenja.

Za nekatere učinkovita metoda opuščanja kajenja
Na hitro je povzela tudi nov predlog protikadilskega zakona, ki med drugim prepoveduje kajenje elektronskih cigaret v zaprtih prostorih in prodajo mladoletnim. Temu pa nasprotujejo v Združenju vejperjev Slovenije. Po besedah Slavena Kalebića iz združenja bi se morali posamezni lastniki gostinskih lokalov sami odločiti, ali bodo kajenje elektronskih cigaret dovolili ali ne.

Kalebić je dejal še, da je bila e-cigareta za mnoge člane združenja tista metoda, s pomočjo katere so ugotovili, da lahko sploh prenehajo kaditi tobačne cigarete. Blažkova je na to dodala, da bodo tisti kadilci, ki bodo želeli s pomočjo e-cigarete opustiti kajenje, lahko do nje še vedno prišli.

Hkrati je poudarila, da tak način opuščanja kajenja sicer ni priporočljiv. V Sloveniji imamo celo vrsto drugih ukrepov, ki so uspešni, je prepričana. Med temi je izpostavila brezplačno telefonsko številko za svetovanje, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Za nekatere revolucija v kajenju
Blažkova je med predlogi WHO-ja izpostavila še predloge za prepoved oglaševanja in promocije e-cigaret, ki pa jim nasprotuje strokovnjak na področju javnega zdravstva in odvisnosti od tobaka Jacques Le Houezec. Ta je izpostavil, da prepoved oglaševanja kadilcem preprečuje seznanitev s tem, kaj elektronska cigareta je. Strinja pa se, da mora biti oglaševanje nadzorovano.

Zanj elektronska cigareta predstavlja revolucijo na področju opuščanja kajenja, saj po njegovih besedah še nismo videli toliko ljudi opustiti kajenje v tako kratkem času, s tem da lahko prvič v zgodovini obdržijo užitek.

Do predloga protikadilskega zakona je bil oster tudi predstavnik gospodarsko-interesnega združenja Bojan Ivančič, ki je dejal, da e-cigareta nima nič skupnega s tobačno cigareto, razen nesrečnega imena. Na trgu ob tem poznamo različne inhalatorje, ki se prodajajo brez problema, je izpostavil.

Blažkova je pri tem pristavila, da so deloma naklonjeni uvedbi posebnih trgovin za elektronske cigarete, ne bodo pa odstopali od prepovedi prodaje teh izdelkov mladoletnim in od prepovedi kajenja e-cigaret v zaprtih prostorih. Izenačitev električnih in tobačnih cigaret je po njenem mnenju trenutno nujna zaradi pomanjkanja raziskav, z njo pa želijo preprečiti predvsem začetek uporabe teh izdelkov med mladostniki.