Znanstveniki so v pari več elektronskih cigaret odkrili številne rakotvorne snovi, kot sta formaldehid in etanal. Foto:
Znanstveniki so v pari več elektronskih cigaret odkrili številne rakotvorne snovi, kot sta formaldehid in etanal. Foto:

Tako so ovrgli zmotno prepričanje, da so elektronske cigarete, ki so vse bolj priljubljene predvsem pri mlajših kadilcih, bolj zdrave od običajnih. Elektronske cigarete delujejo tako, da segrejejo tekočino, ki pogosto vsebuje nikotin, pri čemer nastaja para, ki jo uporabniki vdihavajo. Znanstveniki japonskega nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so raziskavo naredili po naročilu japonskega ministrstva za zdravje, so v pari več elektronskih cigaret odkrili številne rakotvorne snovi, kot sta formaldehid in etanal.

Količina formaldehida v pari elektronskih cigaret desetkrat večja kot v dimu običajnih cigaret, je dejal eden od raziskovalcev Naoki Kunugita.

Da elektronske cigarete niso tako neškodljive, kot se je sprva zdelo, že nekaj časa opozarja tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Ta je avgusta pozvala države, naj prepovedo prodajo elektronskih cigaret mladoletnim in posvarila, da so nevarne za mlade in še nerojene otroke. WHO priporoča tudi prepoved kajenja elektronskih cigaret v zaprtih prostorih.