WHO opozarja, da je položaj resen in da je nujno potrebno ukrepanje, da bi mlade spodbudili h gibanju. Foto: Pixabay
WHO opozarja, da je položaj resen in da je nujno potrebno ukrepanje, da bi mlade spodbudili h gibanju. Foto: Pixabay

Zaradi nezadostne aktivnosti je ogroženo zdravje otrok, kot tudi razvoj njihovih možganov in družbenih veščin, opozarja WHO. Otroci bi se morali gibati najmanj uro na dan, neaktivnost pa je pogostejša med dekleti. Delež nezadostno telesno dejavnih deklet v 27 državah je narasel na več kot 90 odstotkov leta 2016, razen v Afganistanu, Samoi, Tongi in Zambiji.

Tudi v Sloveniji je slika podobna; v letu 2016 je bilo telesno nedejavnih 80 odstotkov mladostnikov, kar je 0,1-odstotne točke manj kot leta 2001.

Raziskava, ki so jo izvedli v šolah v 146 državah po svetu, ugotavlja, da je bilo na področju telesne dejavnosti za mladostnike med 11. in 17. letom starosti od leta 2001 malo napredka. Članice WHO-ja so se lani dogovorile, da bodo do leta 2030 zmanjšale nedejavnost za 15 odstotkov. Za le nekaj odstotnih točk se je ta zmanjšala med fanti, ne pa tudi med dekleti, kaže raziskava.

WHO: mladostniki telesno nedejavni

Stanje bolj alarmantno med dekleti

V Združenem kraljestvu, recimo, je bilo leta 2016 premalo dejavnih več kot 85 odstotkov deklet in skoraj 75 odstotkov fantov. Fanti so dejavnejši v ZDA, kjer jih je premalo dejavnih 64 odstotkov (leta 2001 jih je bilo 71 odstotkov), deklet pa je tam premalo dejavnih 80 odstotkov.

Najboljše stanje na tem področju je v Bangladešu, kjer je premalo dejavnih "le" 63 odstotkov fantov in 69 odstotkov deklet.

Priporočeno gibanje: ura in pol na dan

Mladostnikom se priporoča, da uro na dan porabijo za zmerno do živahno telesno dejavnost, kar vključuje hojo, kolesarjenje v šolo ali igranje. Telesna dejavnost je pomembna za razvoj kosti in mišične moči ter zdravje srca in pljuč. Z gibanjem se mladi izognejo čezmerni telesni teži, boleznim srca, rakom in sladkorni bolezni. Vse več je tudi dokazov, da gibanje pomaga pri kognitivnem razvoju, pa tudi pri družbenih in motoričnih sposobnostih.

Preveč časa na telefonu

Fiona Bull, vodilna strokovnjakinja WHO-ja na področju telesne dejavnosti, meni, da bi lahko bila mesta bolje načrtovana, da bi spodbujala dejavno življenje, za mladostnike pa je pomembno tudi spodbujanje staršev. Mladi preveč časa preživijo na telefonih, prenosnih računalnikih in igralnih konzolah, meni Fiona Bull. WHO je zato že predlagal omejevanje časa, ki ga mlajši od petih let preživijo sede pred zasloni.