Nepodelitev javnih pooblastil je po Gantarjevih besedah spravilo vodstvo zbornice v veliko stisko, za kar naj bi imelo
Nepodelitev javnih pooblastil je po Gantarjevih besedah spravilo vodstvo zbornice v veliko stisko, za kar naj bi imelo "več milijonov evrov težke razloge". Minister bo zaradi nepravilnosti v zbornici uvedel upravni nadzor. Foto: BoBo
medicinske sestre, ukc, bolnišnica, zdravniki
V zbornici pravijo, da jim strokovnost priznava sam Gantar, ki je v odločbi, s katero je sprejel pobudo za podelitev javnega pooblastila zbornici, navedel, da zbornica opravlja svoje delo korektno, zato da obstaja javni interes za podelitev javnega pooblastila. Foto: BoBo
Gantar poziva vodstvo Zbornice zdravstvene in babiške nege k odstopu

Minister za zdravje Tomaž Gantar je prepričan, da je denar glavni motiv, zaradi katerega se zbornica bojuje za licenciranje srednjih medicinskih sester. Srednje medicinske sestre namreč predstavljajo večinski (68 odstotkov) delež članstva v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Gantar: Zbornica živi na veliki nogi
Ukinitev licenciranja srednjih medicinskih sester bi po njegovih besedah za zbornico "pomenila finančni polom glede na to, da zbornica živi na veliki nogi". Zbornica večinoma pridobiva denar od strokovnih izobraževanj za svoje članstvo, katerega sistem je po Gantarjevih besedah sporen in ga bo treba spremeniti.

Za to bo, kot pravi, poskrbel nov organ - strateški svet za zdravstveno nego. Ko bodo določena nova pravila za izobraževanja, s katerimi v zdravstveni negi pridobivajo točke, potrebne za ohranitev licence, bo zbornici vrnil javna pooblastila. Sicer pa pravi, da zbornici, ki bi ga vodilo sedanje vodstvo, ne bo vrnil pooblastil.

Ministrstvo za zdravje je namreč v javno razpravo poslalo odredbo o seznamu izvajalcev zdravstvenih poklicev, ki morajo biti vpisani v register in imeti veljavno licenco, po kateri bi štirje poklici v zdravstveni dejavnosti potrebovali licenco, med njimi pa ni srednjih medicinskih sester.

"Nova kategorija izbrisanih"
Gantar se sprašuje, zakaj bi moral biti poklic srednjih medicinskih sester reguliran in bi torej za svoje delo potrebovale licence glede na to, da zbornica v svojih gradivih opredeljuje diplomirano medicinsko sestro kot nosilca zdravstvene nege, medtem ko so srednje medicinske sestre in zdravstveni tehniki opredeljeni zgolj kot pomočniki. Zaradi takšne opredelitve vloge srednjih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov se Gantar tudi sprašuje, zakaj potem ta poklic sploh potrebuje štiriletno srednješolsko izobrazbo.

Opozarja, da zbornica termina medicinska sestra ne uporablja več za srednjo medicinsko sestro, pač pa je "rezervirano za diplomirano medicinsko sestro". Tako je zbornica po njegovih besedah "zdravstvene tehnike in srednje medicinske sestre izbrisala". "To je nova kategorija izbrisanih," je dejal na novinarski konferenci.

Povedal je, da je predsednica zbornice Darinka Klemenc srednje medicinske sestre in zdravstvene tehnike označila kot nesposobne za opravljanje svojega dela in kot nevarne za bolnike. Minister meni, da je Klemenčeva s tem izrekla nezaupnico najprej sami sebi, saj je sama kot predsednica zbornice odgovorna za izobraževanje in usposabljanje sester.

"Požun slabo opravil svoje delo"
Sicer pa "izvirni greh" problematike srednjih medicinskih sester po njegovih besedah sega v leto 2004, ko je bil glavni pogajalec za priznavanje poklicnih kvalifikacij v Bruslju Peter Požun, ki je podpredsednik zbornice in državni svetnik. Požun je po Gantarjevih ocenah slabo opravil delo, saj so druge države na tem področju dosegle bistveno več.

Hrvaška je dosegla, da bodo njihove srednje medicinske sestre po vstopu v EU avtomatsko dobile naziv in kvalifikacije diplomiranih sester. Poljska je dobila za doizobraževanje svojih medicinskih sester 40 milijonov evrov. Slovenija ni dobila nič sredstev za doizobraževanje, niti ni izpogajal priznanja kvalifikacij.

Zdravstvena nega se je preusmerila na diplomirane medicinske sestre, medtem ko se je srednjim medicinskim sestram odvzemalo pooblastila. Celotni prihodek zbornice v letu 2006, torej pred uvedbo licenciranja srednjih medicinskih sester, po Gantarjevih besedah znašal 1,7 milijona evrov, v letu 2010 pa se je potrojil. "Glavni delež, kjer se velik denar obrača, predstavljajo strokovna izobraževanja," je dejal. Gantar pravi, da je ob branju teh podatkov dobil občutek, da bere kriminalko.

Zbornica: Minister jemlje oblast v svoje roke
Na njegove besede so se odzvali v zbornici zdravstvene in babiške nege, kjer pozive k odstopu vodstva razumejo kot jemanje oblasti v svoje roke. Po njihovem mnenju minister deluje z argumenti moči. Ob tem zavračajo nekatere Gantarjeve navedbe in, kot je dejala predsednica zbornice Darinka Klemenc, si želijo imeti boljšega ministra.

Klemenčeva se sprašuje, kaj želi doseči minister, in se boji, da želijo lobiji okoli njega skozi "zniževanje izobrazbe in podložnost pripeljati nazaj poslušno medicinsko sestro, ki je več ni". S tem gremo 30 let nazaj, je prepričana.

Gantar poziva vodstvo Zbornice zdravstvene in babiške nege k odstopu