Tomaž Gantar je bil kritičen, da
Tomaž Gantar je bil kritičen, da "še vedno v večini primerov ne znamo natančno izračunati niti stroška zdravljenja posamezne bolezni". Foto: BoBo

"Verjetno nima velikega pomena in smisla, da ima vsak najmanjši, tudi 'vaški' zdravstveni dom svojega direktorja, kadrovsko službo in podobno."

Tomaž Gantar, minister za zdravje
medicinske sestre, ukc, bolnišnica, zdravniki
Minister za zdravje je opozoril, da je danes sodelovanje med primarnim in sekundarnim zdravstvom slabo, tudi zato, ker je marsikomu vseeno, kje bo bolnik na sekundarni ravni končal. Foto: BoBo

Spremembe v zdravstvu so ob zdajšnji finančni sliki neizogibne, je na konferenci Management in vodenje v zdravstvu v Portorožu dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. Prav tako je spomnil, da se o zdravstveni reformi govori že več let, danes pa smo dejansko "zelo blizu temu, da se to tudi enostavno mora zgoditi".

Čaka nas "še kar nekaj dela"
V spremembe nas sili tudi odpiranje meja, saj bo z letom 2014 začela veljati evropska direktiva o prostem pretoku bolnikov, zato če želimo ohranjati bolnike, "lovimo tu tudi na tem področju zadnji vlak, tako glede stroškov kot tudi glede kakovosti", je prepričan.

Gantar meni, da nas tu čaka "še kar nekaj dela". Po njegovih besedah se v veliki večini zdravstvenih ustanov še vedno nista spremenila miselnost in odnos do zaposlenih in bolnikov, spremljanje kakovosti dela v zdravstvu pa še vedno ni na želeni ravni.

Način dela v zdravstvu je v glavnem načrten in predvidljiv. "Še vedno v večini primerov ne znamo natančno izračunati niti stroška zdravljenja posamezne bolezni," je kot primer navedel minister. Obenem pa stroški v zdravstvu kljub vsem opozorilom in poskusom njihovega krčenja v zadnjih letih močno naraščajo "in nisem prepričan, da vedno naraščajo tudi sorazmerno s tem, kar ponujamo", je bil kritičen Gantar.

Pomembno bo uvajanje konkurence
Zato bo po mnenju ministra treba razmišljati o uvajanju določene konkurence tudi znotraj sistema javnega zdravstva. Danes je namreč sodelovanje med primarnim in sekundarnim zdravstvom slabo, tudi zato, ker je marsikomu vseeno, kje bo bolnik na sekundarni ravni končal, meni minister.

"Za bolnike se bo treba boriti. Bolniki bodo morali vedeti, da bodo pri nas dobili odlično storitev," je napovedal Gantar. Zato bo financiranje treba spremeniti po načelu, da bo denar sledil bolniku in da bodo javni zavodi do neke mere tudi med sabo konkurenčni. Konkurenčnost bodo po besedah ministra zagotavljali tudi tako, da bo zavod za zdravstveno zavarovanje razpisoval programe, na katere se bodo bolnišnice prijavljale.

Med konkretnimi ukrepi pa je minister navedel tudi racionalizacijo vodenja in povezovanje zdravstvenih ustanov. "Verjetno nima velikega pomena in smisla, da ima vsak najmanjši, tudi 'vaški' zdravstveni dom svojega direktorja, kadrovsko službo in podobno," je dejal.

Posegali bodo v pravice pacientov?
Ob vsem tem bo treba poseči tudi v pacientove pravice. Ker gre za občutljivo področje, se niso odločili za intervencijski zakon, ampak želijo najti neko kompromisno rešitev. Kot je poudaril, je potrebna ločitev med obveznim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, v okviru tega pa "bo treba tudi dejansko določiti, kaj pa je tisto, kar je za nas državljane izrednega pomena", in kako ne bi prizadeli najranljivejših.

Gantar je ob tem napovedal še, da bodo poskušali "vsaj del obveznega zavarovanja vezati na solidarnost", medtem ko se v tržni del v večji meri "enostavno ne sme posegati".

"Verjetno nima velikega pomena in smisla, da ima vsak najmanjši, tudi 'vaški' zdravstveni dom svojega direktorja, kadrovsko službo in podobno."

Tomaž Gantar, minister za zdravje