Zdravniki bodo lahko zdaj na podlagi študije bolnikom z nizkimi in zmernimi vrednostmi na genskem testu kemoterapijo odsvetovali. Foto: Pixabay
Zdravniki bodo lahko zdaj na podlagi študije bolnikom z nizkimi in zmernimi vrednostmi na genskem testu kemoterapijo odsvetovali. Foto: Pixabay

Avtorji študije, ki je zajela približno 10.000 oseb, so ugotovili, da je v 70 odstotkih primerov žensk, ki so jim postavili diagnozo hormonsko odvisnega, HER-2 negativnega raka dojk, kemoterapija nepotrebna, saj ne izboljša možnosti preživetja. Te obolele bi lahko zdravili le s hormonsko terapijo, ki ima precej manj stranskih učinkov kot kemoterapija.

Študija ugotavlja, da bi lahko zdravniki z genskim testom natančno napovedali, katerim ženskam bo kemoterapija koristila. Kot piše časnik Financial Times, nekateri onkologi tovrstne teste že uporabljajo, je pa delež bolnic, ki bi se lahko izognile kemoterapiji, veliko večji, kot so menili doslej.

"Ugotovitve bodo imele takojšnji vpliv na zdravljenje teh žensk," je dejal newyorški onkolog Joseph Sparano in dodal, da dosedanje smernice za zdravljenje raka na dojki predvidevajo predpisovanje kemoterapije brez zanesljivih dokazov, da bo ta uspešna.

Genski test Oncotype Dx, ki analizira 21 genov, se uporablja že več let in je že doslej pomagal pri sprejemanju nekaterih odločitev glede možnosti ponovitve raka oziroma potrebnosti kemoterapije.

Zdravniki bodo lahko zdaj na podlagi študije bolnikom z nizkimi in zmernimi vrednostmi na genskem testu kemoterapijo odsvetovali.

Četrt milijona obolelih letno
Za najpogostejšo obliko raka na dojki vsako leto v Evropi, na Japonskem in v Severni Ameriki zboli približno 250.000 žensk, piše FT. Večino zdravniki po operaciji napotijo na kemoterapijo, ki pa ima številne stranske učinke, kot sta slabost in izpadanje las.

Ugotovitve študije, ki jo je vodil newyorški Albert Einstein Cancer Center, so predstavili na srečanju Ameriškega društva klinične onkologije v Chicagu.