Sezona gripe je že tu. Foto: Pixabay
Sezona gripe je že tu. Foto: Pixabay

Pri šolarjih gripa poteka blago in se kmalu vrnejo k pouku, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Narašča tudi pojavnost akutnih okužb dihal. Virus gripe so tako v tretjem letošnjem tednu dokazali pri 24 odstotkih vzorcev bolnikov, pri čemer jih je bilo med vzorci v primarnem zdravstvu 80 odstotkov pozitivnih.

V 91 odstotkih so dokazali gripo tipa A, približno polovica je bila podtipa A(H1N1), polovica A(H3N2). Respiratorni sincicijski virus so dokazali pri 12 odstotkih vzorcev, večinoma so bili odvzeti v bolnišnicah. Od drugih virusnih povzročiteljev okužb dihal je bilo največ rinovirusov, razmeroma pogosti so še adenovirusi, koronavirusi in virusi parainfluence, so še zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Gripa tipa A tudi pri sosedih

Tudi v sosednjih državah prevladuje gripa tipa A. V državah, ki jih pokriva evropska izpostava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ima večina držav še nizko pojavnost gripe, srednje visoko pojavnost imajo v Grčiji, Latviji, v Walesu, na Irskem in Gruziji, visoko pojavnost pa opažajo v Izraelu in Turčiji.

Omejitve obiskov v bolnišnicah

Zaradi gripe in drugih viroznih obolenj omejujejo ali prepovedujejo obiske v številnih bolnišnicah. Obiske na bolnišničnih oddelkih so prepovedali na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v UKC-ju Ljubljana so omejili obiske na vseh oddelkih na eno zdravo osebo med 15. in 17. uro.

Obiski so že od 7. januarja prepovedani tudi v izolski bolnišnici. V nekaterih bolnišnicah pa so omejili ali prepovedali obiske po posameznih oddelkih.