Zdravje

Poudarki

  • Odgovor na zaprosilo varuha človekovih pravic
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Stenice
Piki stenic. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Ko se v stavbo naselijo stenice in vsi lastniki niso za dezinsekcijo

Redna seja vlade
12. oktober 2017 ob 19:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je ugotovila, da bi bilo problematiko pojava insektov v večstanovanjskih stavbah primerno urediti širše, skupaj s problematiko slabih higienskih razmer v večstanovanjskih stavbah.

Vlada je na redni seji sprejela odgovor na zaprosilo varuha človekovih pravic v povezavi s sistemsko ureditvijo ukrepov za zaščito pred posteljnimi stenicami. Varuh človekovih pravic je na vlado naslovil zaprosilo za čim hitrejšo uvedbo postopkov za sprejem ustrezne pravne podlage, ki bo v javnem interesu omogočala sprejem ukrepov za zaščito pred posteljnimi stenicami.

Nanj so se namreč obrnili stanovalci nekdanjega hotela Lipa v Ljubljani in opozorili na nezmožnost reševanja neobvladljive razmnožitve posteljnih stenic v stavbi. Ob ukvarjanju s pobudo je varuh ugotovil, da v tem primeru ni pravne podlage za ukrepanje katere izmed inšpekcij.

Glede možnosti reševanja omenjenega primera, kjer vsi lastniki zasebnih stanovanj niso zainteresirani za dezinsekcijo skupne stavbe, je varuh opravil poizvedbe pri zdravstvenem inšpektoratu, inšpektoratu za okolje in prostor ter Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Ni pravne podlage za ukrepanje
Na podlagi prejetih odgovorov pri varuhu menijo, da v takih primerih ni pravne podlage, ki bi zahtevala ukrepanje katere izmed inšpekcij. Edini predpis iz delokroga zdravstvenega inšpektorata je zakon o nalezljivih boleznih. "Dejstvo, da stenice ne prenašajo povzročiteljev nalezljivih bolezni, pa jih praktično izključuje iz okvira tega zakona, zato omenjeni inšpektorat nima podlage za ukrepanje. Prav tako v tovrstnih primerih niso podani pogoji za uvedbo inšpekcijskega postopka stanovanjske inšpekcije," so med primeri iz svojega dela navedli pri varuhu.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, gre za pomanjkljivost obstoječe ureditve - saj kljub temu, da stenice niso kvalificirane kot prenašalke povzročiteljev nalezljivih bolezni ter da gre v konkretnem primeru skoraj v celoti za zasebno lastništvo bivalnih enot, za prizadete stanovalce predstavljajo zelo veliko težavo in stisko. Pri nekaterih posameznikih lahko ugriz posteljnih stenic celo privede do težkih alergičnih reakcij.

Dezinsekcija je lahko uspešna zgolj, če je izvedena dosledno v vseh prostorih, po potrebi celo večkrat. Pri tem velja poudariti, da se ti plazeči insekti širijo precej hitro (tudi zunaj objekta).

Stenice niso edina težava
"Hkrati bi radi opozorili še na dejstvo, da se v večstanovanjskih stavbah ne pojavljajo le stenice, ampak da velik problem predstavlja tudi pojav ščurkov in drugih insektov (npr. mravelj). V takšnih primerih se v praksi zelo pogosto zgodi, da za izvedbo ukrepa za uničevanje insektov stanovalci ne dosežejo ustreznega deleža soglasij, kar ima za posledico neizvedbo ukrepa na ravni celotne stavbe oziroma ponoven pojav insektov, kljub izvedbam ukrepa za uničevanje v posameznih delih večstanovanjske stavbe," ugotavljajo na ministrstvu za zdravje.

Zato menijo, da bi bilo problematiko pojava insektov v večstanovanjskih stavbah primerno urediti naenkrat in širše, torej ne samo na zdaj poudarjeno problematiko stenic. Smiselno bi bilo urediti tudi problematiko slabih higienskih razmer v večstanovanjskih stavbah, ki se pojavljajo kot posledica, denimo gojenja golobov, večjega števila mačk v objektu, kopičenja različnih vrst odpadkov in podobno.

"V skladu z navedenim bo zato treba pripraviti spremembe veljavnih predpisov, in sicer v smeri, da bodo vsi stanovalci večstanovanjskih stavb zavezani k spoštovanju le-teh in bo pristojni inšpekcijski organ lahko ukrepal v vsakem primeru nespoštovanja določb navedenih predpisov, neodvisno od tega, ali pojav stenic ogroža zdravje stanovalcev ali ne. Priprave sprememb zakonodaje se pripravijo v sklopu normativnega programa vlade za leto 2018," so še zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
sirus
# 12.10.2017 ob 20:32
Neverjetno, kako neodgovorni posamezniki, zaradi takih sebičnežev je marsikaj lahko rešljivega velik problem, ki traja...
Pjanc
# 12.10.2017 ob 20:28
Smo jih imeli v študentskem domu v Mariboru, jih je prinesu en Erasmovc iz Indije. Sem hodu dohtarju in je rekla da sem alergičen na hrano, da stenice ziher niso ker jih že nevem kolk let ni v Sloveniji.

Stvar se je tk razširla da pol leta v 3 štukih ni mogo noben žvet v tistem študentu.
pace
# 12.10.2017 ob 21:45
Groza, to bi ja moralo spadati pod povzročanje splošne nevarnosti. Če se nekje dopušča takšno razmnoževanje stenic, se začne to prenašati in širiti tudi na druga okolja in stanovanjske objekte. Takoj bi bilo treba avtoritarno ukrepati.
@Buldog
" bodo morali upoštevati omejitve, ki jih postavlja ustava, in sicer da ne sme nihče brez odločbe sodišča vstopiti v tuje stanovanje proti volji stanovalca"
Že, vendar so menda tudi izredne okoliščine. Recimo, da bi se iz nekega stanovanja začel širiti ogenj. V takšnem primeru je treba takoj ukrepati, vdreti in začeti gasiti, ne pa skakati okrog sodišč za sodni nalog, da bi vmes že vsa stavba pogorela in še sosednje.
vsenior
# 12.10.2017 ob 22:09
@pace Se strinjam, to je podobno ognju (ki tudi ni škodljiv). Toda, ko ogenj začne uničevati materialne dobrine (tako, kot stenice), pa je to resen problem,. Država ga mora uredit uredit urgentno in ne tja v letu 2020....Še kako stenice povzročijo vnetja. Na mestu vboda srbi, lahko se zaradi prisotnih bakterij, virusov zdravstveno stanje pičenega zelo poslabša. To je popolnoma isto kot bolhe. Odločevalce o tej problematiki, bi bilo potrebno povabiti v ta objekt in jih tam zapreti za en mesec. Bi videli kdo bi preživel. Potem bi jih pa vprašal, če so stenice nevarne ali pa le pridne domače živalce.

Iz članka je razvidna nesposobnost javnih služb. Žal je takih VSE PREVEČ!!!!
DLeagueStar
# 12.10.2017 ob 21:24
Pri takih stvareh se zacne in so pokazatelj zdrave pameti v drzavi. Ce enih stenic ne mores resit v stanovanjski hisi potem bos imel na vrhu totalno stalo, kot jo imamo mi.
Buldog
# 12.10.2017 ob 20:46
@kekec3778
12.10.2017 ob 20:36

Predlagam ti, da si kdaj prebereš dnevni red sej vlade ali pa vsaj tiskovno sporočilo po seji vlade, pa bš lahko ugotovil, da je na vsaki redni seji vlade vsaj 15 točk na dnevnem redu. Ampak najlažje je bit neveden, ane.
webman
# 12.10.2017 ob 20:38
Stenice bi morali klonirat in jih spremeniti tako, da bi bile zveste samo enemu lastniku.
seba goričan
# 12.10.2017 ob 20:59
leta 2011, so jih mel v Žusterni....katastrofa, cel krvav sem se zbudo zjutri
Aeda
# 12.10.2017 ob 20:53
@kekec3778, naj vam pomagam razumeti: zakonodaja je delo vlade, ministrov in parlamenta, in ne vse drugo, kar vi zlonamerno naštevate, da bi naj urejevala. In zakonodaja mora obravnavati vsa področja in ne le nekaterih. Za IZPOLNJEVANJE obvez (odplačevanje kreditov) in podpiranje posameznih sklopov dela so zadolženi posamezni ministri (glede na področja).
Ne spoznate se na zakonodajo, pojma nimate kdo je za kaj zadolžen in pristojen - znate samo kritizirati in gobezdati. Žal.
Clovek
# 15.10.2017 ob 05:35
Dejstvo, da stenice ne prenašajo povzročiteljev nalezljivih bolezni, pa jih praktično izključuje iz okvira tega zakona, zato omenjeni inšpektorat nima podlage za ukrepanje. Prav tako v tovrstnih primerih niso podani pogoji za uvedbo inšpekcijskega postopka stanovanjske inšpekcije," so med primeri iz svojega dela navedli pri varuhu.

Kakšna neumnost in iskanje izgovorov, da ni treba ničesar narediti. Otekline od pikov se zagotovo lahko interpretira kot bolezen, in ko to ugotovimo, ukrepamo. Ampak ne, tale plača konec meseca pride ne glede na to, ali zakonodajo interpretiram odgovorno ali neodgovorno. Pa jo bom raje neodgovorno: kolegi v javni upravi dobijo dodatno delo in argument, da je treba najbrž koga zaposliti ali najeti, da bo rešil ta problem, meni ni treba delati, država je pa še malo bolj kaotična in črkopravdarska.
xerces8
# 13.10.2017 ob 13:30

Pjanc je napisal(-a)

Sem hodu dohtarju in je rekla da sem alergičen na hrano, da stenice ziher niso ker jih že nevem kolk let ni v Sloveniji.

Jaz tudi poznam primer, ko zdravnik ni prepoznal pike stenic.

najboljše-zdravstvo.press
Buldog
# 12.10.2017 ob 22:59
@pace
12.10.2017 ob 21:45

Naša ustava je glede vstopa v stanovanje zelo stroga. V primeru požara velja izjema, ko je dovoljen vstop brez odločbe sodišča, ker je v tem primeru vstop neogibno potreben, da se zavaruje premoženje. Pri inšpektorjih je pa situacija že drugačna, praviloma inšpekcijski ukrepi niso tako neogibno potrebni, da bi se zavarovalo premožene, da se ne bi moglo prej dobiti odločbe sodišča.
urednik01
# 12.10.2017 ob 21:43
kaj pa glede stenic v parlamentu, in v bloku vlade in predsednika?
Lunatix
# 14.10.2017 ob 01:14
Naša zakonodaja pravi da stenice niso ne vem kako nevarne?!
http://www.dezinsekcija.net/tag/stenice-u-kuci/
bobko1
# 13.10.2017 ob 11:23
HAALOOOO!!! ,kaj je kaj takega sploh možno v SLO ?
samogledam
# 14.10.2017 ob 09:14
ste pozabili napisat da je ta ljubljanska Lipa hotel najvecje leglo prenoslijvih spolnih in koznih bolezni...in to vse zaradi svinjarije v njej ! Podret, tako kot Kolizej !
Brokoli1976
# 12.10.2017 ob 20:44
Kaj pa je to na sliki ena psoriaza?
Buldog
# 12.10.2017 ob 20:44
Pri pripravi zakonodajnih ukrepov bodo morali upoštevati omejitve, ki jih postavlja ustava, in sicer da ne sme nihče brez odločbe sodišča vstopiti v tuje stanovanje proti volji stanovalca.
kekec3778
# 12.10.2017 ob 20:36
Še dobro, da imamo stenice, da lhako vlada na seji obravnava to problematiko. in ji zmanjka casa za : kako odplacati kredite, kako zmanjsati stevilo tisocerih svetovalcev, korupcijo zmanjsat, kako podpirat mini in mikro gospodarstvo. sama sreca, da obstajajo stenice.
Kazalo