Predvidoma je v Sloveniji še vedno s HIV-om okužena manj kot ena oseba na 1.000 prebivalcev. Lani je bilo največ novih okužb na koprskem območju. Foto: EPA
Predvidoma je v Sloveniji še vedno s HIV-om okužena manj kot ena oseba na 1.000 prebivalcev. Lani je bilo največ novih okužb na koprskem območju. Foto: EPA
Boj proti adisu
Povečano število diagnoz po letu 2003 je predvsem posledica porasta primerov med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Foto: EPA

Lani je bilo po podatkih inštituta za varovanje zdravja odkritih več primerov okužb kot v katerem koli letu do zdaj, 20 več kot v letu 2010 in 34 več kot pred desetimi leti. V letu 2011 je bilo med njimi prvič največ novih diagnoz okužbe v starostni skupini od 20 do 29 let. Do zdaj so najbolj obolevali v starosti od 30 do 39 let.

Največ okužb med homoseksualci
Med 47 primeri novih diagnoz okužbe s HIV-om med moškimi jih je bilo 35 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. To je več kot v katerem koli letu do zdaj. Dva moška sta se okužila s heteroseksualnimi spolnimi odnosi - eden s spolnimi odnosi z žensko iz države z visokim deležem okuženega prebivalstva in drugi z žensko z znano okužbo s HIV-om.

Šest žensk se je okužilo s heteroseksualnimi spolnimi odnosi - tri s spolnimi odnosi z znano okuženimi moškimi, ena prihaja iz države z visoko prevalenco, ena pa je imela spolne odnose z injicirajočim uživalcem prepovedanih drog, piše v Letnem poročilu o okužbi s HIV v Sloveniji za leto 2011.

Okužen novorojen fantek
Prijavljen je bil tudi primer okužbe dečka, ki se je rodil materi, okuženi s HIV-om, ki izvira iz države z visokim deležem okuženih prebivalcev. Gre za prvi primer okužbe, prenesene z matere na otroka, po letu 2004.

Med injicirajočimi uživalci mamil pa lani niso odkrili nove okužbe. Zadnja diagnoza okužbe s HIV-om je bila uživalcu mamil postavljena leta 2001.

Aids zahteval 15 življenj
Za aidsom je lani zbolelo 15 oseb. Pri vseh je bila okužba s HIV-om prepoznana šele v letu 2011. V zadnjih desetih letih je pri nas za aidsom umrlo 20 ljudi.

Velikokrat se zgodi, da je okužba s HIV-om odkrita pozno, tudi lani bi morala že več kot polovica prejemati protiretrovirusna zdravila. Zato je še kako pomembno spodbujanje prostovoljnega zaupnega testiranja na okužbo s HIV, pravijo na IVZ-ju.

Slovenija še vedno pod povprečjem EU-ja
Sicer pa je kljub naraščanju števila okuženih v Sloveniji še vedno okužena manj kot ena oseba na 1.000 prebivalcev, kar je sorazmerno malo v primerjavi z večino držav Evropske unije, kjer jih je okuženih pet na 1.000.