14 bolnikov je hospitaliziranih, nihče ne potrebuje zdravljenja v intenzivni enoti. Foto: Shutterstock
14 bolnikov je hospitaliziranih, nihče ne potrebuje zdravljenja v intenzivni enoti. Foto: Shutterstock

Tri okužbe z novim koronavirusom so v torek potrdili v Ljubljani in Kopru. Dve okužbi so odkrili v Slovenski Bistrici, Dravogradu, Rušah, Krškem in Šentjerneju, po eno pa v Kamniku, Novi Gorici, Vipavi, Piranu, Radovljici, Črenšovcih, Kočevju in v Zrečah, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

14 bolnikov je hospitaliziranih, nihče ne potrebuje zdravljenja v intenzivni enoti. V torek je bilo v bolnišnico sprejetih pet bolnikov s covidom-19, trije pa so bili odpuščeni v domačo oskrbo.
Zaradi koronavirusne bolezni je v Sloveniji do zdaj umrlo 111 ljudi, v torek nihče. Potrjeno okuženih od začetka sledenja okužbam v naši državi je 1763.

Logarjeva: Na zeleno vejo poskušamo spraviti čakalne vrste

Mateja Logar iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je na novinarski konferenci vlade v zvezi s covidom-19 dejala, da je stanje na infekcijski kliniki na meji kadrovskih in prostorskih zmogljivosti. Dodala je, da bo ob slabšanju stanja potrebna pomoč drugih oddelkov, ob dodatnem poslabšanju pa tudi ukinitev rednih programov drugih oddelkov.

Bolnišnice v Sloveniji po njenih besedah v tednih po koncu epidemije skušajo spraviti na zeleno vejo čakalne vrste, ki so se nabrale v času, ko ni bilo mogoče popolnoma redno delo zaradi velikega števila bolnikov, ki so imeli okužbo z virusom SARS-CoV-2 in so potrebovali zdravljenje v bolnišnici.

"Vsi naši napori so zdaj usmerjeni v to, da tokrat ne bi bilo treba ukinjati rednih programov bolnišnic, ampak da bi lahko posamezni oddelki prilagodili svoj program in sprejemali bolnike s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje," je ob morebitnem drugem valu okužb v Sloveniji dejala Logarjeva.

Infektologinja Mateja Logar. Foto: MMC RTV SLO
Infektologinja Mateja Logar. Foto: MMC RTV SLO

Če bi se stanje poslabšalo, bi lahko slovenske bolnišnice, ki glede negovalnega kadra po navedbah Logarjeve že tako delujejo "zelo na meji", morale znova povečati število zaposlenih.
"Trenutno stanje na infekcijski kliniki je še na meji, da nam uspe krizo obvladovati s svojimi prostorskimi in kadrovskimi sposobnostmi. V naslednjih dneh, če se bo stanje poslabšalo, bomo potrebovali pomoč ostalih zaposlenih na UKC-ju Ljubljana, če bo stanje še dodatno slabše, bomo morali ukinjati redne programe na drugih oddelkih, česar si pa nihče od nas ne želi," je poudarila.

Kot vedno, je znova poudarila, da se je treba držati ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Vsaka večja zbiranja ljudi, tako na družinskih srečanjih, zabavah kot tudi ostala srečanja v odprtih in še posebej v notranjih prostorih, pa predstavljajo dodatno tveganje za širjenje virusa, je dodala predstavnica infekcijske klinike.

Tudi odhodi v druge države predstavljajo večjo možnost za pojav okužbe ob prihodu nazaj v Slovenijo. Zato kot neodgovorno vidi ravnanje organizatorjev, staršev in tudi dijakov, ki so v zadnjih dneh odšli na maturantski izlet.

"Tudi če gredo na otok, kjer so izolirani od drugih, to še ne pomeni, da so dijaki, ki so imeli prosto po končani maturi, sedeli doma, ampak so bili najbrž na takšnih ali drugačnih zabavah. Kar pomeni, da je lahko nekdo od teh okužen, pa tega ne ve ali pa se pri njem ne bodo razvili bolezenski znaki. Možnost je, da razširi okužbo tudi na vso ostalo skupino dijakov, s katerimi se bodo družili in bodo veliko časa preživeli skupaj," je glede maturantskih izletov dejala Logarjeva.

O skupinskem letovanju otrok iz socialno ogroženih skupin je dodala, da je položaj odvisen od ustreznega vzdrževanja distance, četudi je pri otrocih to težavno, saj potrebujejo telesni stik. Opozorila je, da je treba dobro premisliti, kakšne so epidemiološke možnosti, ter kaj je treba narediti, preden gredo otroci na takšna srečanja, in se tako izogniti možnosti, da bi kdo vnesel okužbo v to skupino.

Nasploh so bili v zadnjem času ob povečanem številu okužb v Sloveniji pozitivni mlajši, kar pa ne predstavlja manjšega tveganja.

"Trenutno je res to, da zbolevajo mlajši, a ti večinoma še vedno živijo s starši. Vemo, da je slovenski način življenja tak, da večina tistih, ki so stari pod 30 let, še vedno živi pri svojih starših v skupnem gospodinjstvu. Starši pa so že skupina, ki ni več popolnoma zdrava, in ni več nujno, da bo tako blag potek bolezni kot pri tistem, ki je okužbo prinesel v domače okolje," je sklenila Logarjeva.

Številne težave inšpektorjev

Zdravstveni inšpektorat je v torek opravil 446 nadzorov spoštovanja izdanih karantenskih odločb. Ugotovil je šest kršitev, torej da osebe ni bilo na navedenem naslovu, sicer pa se inšpektorji tudi ob spremstvu policistov soočajo s številnimi težavami. Nekateri ne odprejo vrat, v 18 primerih je bil na karantenski odločbi navedeni naslov lažen.

V zadnjih treh dneh je bilo sicer 95 odstotkov odločb o karanteni izdanih neposredno na mejnih prehodih, preostalih pet odstotkov pa na podlagi posredovanih podatkov na stalnem naslovu oz. naslovu prestajanja karantene, je povedal namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak.

Učinkovitejše vročanje odločb omogoča tudi hitrejši nadzor. V torek je tako zdravstveni inšpektorat opravil 446 nadzorov karantene, je povedal vladni govornik Jelko Kacin. 372 oseb so inšpektorji našli na naslovu, ki je naveden na karantenski odločbi. Kršitev so ugotovili šest, v petih primerih pa dostop do zasebnega zemljišča kljub policijskemu spremstvu ni bil mogoč.
V 18 primerih je bil naslov, naveden na karantenski odločbi, lažen, v 18 primerih pa oseba ni odprla vrat. V 27 primerih ni bilo mogoče najti osebe, ker se je na naslovu nahajal večstanovanjski objekt, na odločbi pa ni bila navedena številka stanovanja.

Infekcijska klinika na meji zmogljivosti

V Domu na Krasu so se izognili širjenju virusa

VDC Zagorje ob Savi: Ne moremo vzpostaviti rdeče cone

V Varstveno delovnem centru Zagorje ob Savi so danes ugotovili, da je bila ena od njihovih stanovalk v stiku z osebo, ki je okužena z novim koronavirusom. Ob tem opozarjajo pristojne, da zaradi pomanjkanja prostora in kadra nimajo možnosti vzpostavljanja rdečih con in na podlagi protokolov pričakujejo takojšnje sprejeme okuženih v bolnišnico.

Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk ocenjuje, da so se v postojnski enoti Doma na Krasu s hitrim ukrepanjem izognili širjenju virusa med stanovalci in zaposlenimi. Starejšo stanovalko so že ob pojavu zdravstvenih težav, še pred potrditvijo okužbe, osamili. Delavka, ki naj bi zanesla virus v dom, je v karanteni.

V Domu na Krasu so namreč v soboto, ko so pri starejši stanovalki zaznali zdravstvene težave, že pred odvzemom brisa omejili medsebojne stike. "Ocenjujemo, da je ta prvi ukrep, ko še niso vedeli, ali imajo dejansko virus v hiši, preprečil širjenje virusa med zaposlenimi in stanovalci doma," je za Slovensko tiskovno agencijo povedal Curk.

Doslej sta se v domu okužili dve osebi. Zaposlena je v karanteni na svojem domu. Stanovalko so preselili na ljubljansko infekcijsko kliniko, njeno stanje je po Curkovih besedah stabilno. Preostalih deset stanovalcev postojnskega doma je v izolaciji v svojih prostorih v domu. Na novi koronavirus so testirali vse zaposlene, med njimi niso odkrili novih okužb. Po Curkovem mnenju so v domu sami prispevali k temu, da zdaj govorimo o tako majhnem številu okuženih, saj so sprejeli potrebne ukrepe in iz delovnega procesa izločili vse tiste, ki so bili v času vnosa virusa na delovnem mestu.