Za onkološka zdravila v bolnišnicah je bilo namenjenih 9,4 milijona evrov, porabljenih pa 3,4 milijona. Preostalih šest milijonov so bolnišnice porabile drugače. Foto: EPA
Za onkološka zdravila v bolnišnicah je bilo namenjenih 9,4 milijona evrov, porabljenih pa 3,4 milijona. Preostalih šest milijonov so bolnišnice porabile drugače. Foto: EPA

Pred dnevi je namreč ministrstvo za zdravje opozorilo Zavod za zdravstvno zavarovanje Slovenije na razhajanja med sredstvi, ki so bila odobrena za zdravila, uporabljena v bolnišnicah (gre predvsem za onkološka zdravila), in dejanskim denarjem, porabljenim za tovrstna zdravila.

Na ministrstvu tako ugotavljajo, pišejo Finance, da je bilo leta 2008 skupnih odobrenih sredstev za zdravila za 9,54 milijona evrov, bolnišnice pa so za zdravila porabile "le" 3,4 milijona evrov. Preostalih šest milijonov sredstev so v bolnišnicah raje porabili za druge namene.

"Ni pravne podlage za zahtevek po vračilu denarja"
Na ZZZS-ju sicer pravijo, da niso pristojni za ugotavljanja nenamenske porabe sredstev, kar mu je sicer naložilo ministsrtvo za zdravje. "Ko sta vlada in MZ opredelila dodatna sredstava za bolnišnice, nista določila pravne polage, po kateri bi ZZZS lahko zahteval vračilo denarja," so za Finance pojasnili na zavodu. Pravijo še, da ZZZS kot naročnik in kupec plačuje le zdravstvene storitve po vnaprej določeni ceni in zato z nadzori spremlja predvsem pravilnost obračunanih in izvedenih storitev.

Na ZZZS-ju še opozarjajo, da bi morali, če bi hoteli voditi ustrezno statistiko porabe in s tem posledično tudi pravilnega plačevanja onkoloških zdravil, uvesti nekatere sistemske spremembe - med njimi tudi dopolnitev centralne baze zdravil z bolnišničnimi. Podobno je sicer že pred časom ugotovilo Računsko sodišče, ki je opozorilo, da ZZZS nima podatkov o porabi bolnišničnih zdravil.