Gradnja mariborske medicinske fakultete bi se lahko začela že pred koncem meseca, napoveduje dekan fakultete. A le, če se kdo od neizbranih ponudnikov ne pritožbi, kar pa ni najbolj verjetno. Foto: MMC RTV SLO
Gradnja mariborske medicinske fakultete bi se lahko začela že pred koncem meseca, napoveduje dekan fakultete. A le, če se kdo od neizbranih ponudnikov ne pritožbi, kar pa ni najbolj verjetno. Foto: MMC RTV SLO

Dekan fakultete Ivan Krajnc je pojasnil, da se s takšno odločitvijo strinja, zato bo že danes podpisal sklep o izbiri graditelja. "Glede na to, da so bili drugi ponudniki že pravnomočno odklonjeni na državni revizijski komisiji, dva izvajalca sta oddala tudi neprimerne vloge z napakami v garancijah, eden celo z dokazljivo neplačanimi računi, je ostal edini, ki je imel vse pogoje, Begrad-Granit," je še povedal Krajnc.

Po podpisu sklepa o izbiri izvajalca gradbenih del začne teči desetdnevni pritožbeni rok in če pritožb ne bo, bi se gradnja po besedah dekana lahko začela v dveh ali treh tednih. Po zagotovilih gradbenih podjetij pa bi bila lahko fakulteta dokončana v 20 mesecih.

Nov predsednik komisije, druga odločitev
Univerza v Mariboru je za izvajalca že večkrat izbrala konzorcij s poslovodečim partnerjem Meteorit, navezi Begrad-Granit pa je vselej uspelo s pritožbo na državni revizijski komisiji. Na začetku februarja je univerza predala vodenje postopka fakulteti, glavnega tajnika univerze Boštjana Brumna pa je na čelu razpisne komisije nadomestil prodekan za gospodarske in finančne zadeve na medicinski fakulteti Bogdan Čizmarevič. To je vodilo do tega, da je komisija prvič odločila drugače kot prej in namesto Meteorita izbrala Begrad-Granit.

Projekt zdaj cenejši
Dekan ob tem še opozarja, da se je projekt z odločitvijo za Begrad-Granit tudi pocenil. Medtem ko se je novogradnja na nabrežju Drave nedaleč od Univerzitetnega kliničnega centra Maribor prej vrednotila na več kot 33 milijonov evrov, se zdaj z opremo vred ocenjuje na 29,8 milijona evrov. Od tega naj bi 25 milijonov evrov prišlo iz evropskih skladov.

Meteorit je že pred objavo najnovejše odločitve razpisne komisije napovedal pritožbo. Pritožila naj bi se tudi družba Primorje, ki je bila na podlagi točkovanja na razpisu uvrščena pred Begrad-Granit.