Proti gripi se je cepil tudi minister za zdravje Samo Fakin. Foto: BoBo
Proti gripi se je cepil tudi minister za zdravje Samo Fakin. Foto: BoBo
Cena cepiva je 14 evrov, za občutljive skupine pa 7 evrov. Foto: BoBo
Minister za zdravje: Cepite se proti gripi!

Cepljenje proti gripi se je pri nas sicer začelo že 1. oktobra, a Nacionalni inštitut za varovanje zdravja in ministrstvo za zdravje znova spodbujata vse, da se cepijo proti gripi. "Priporočam vsem Slovencem, da to naredijo, še posebej starejšim in tistim, ki delajo v zdravstvenih ustanovah. Samo na ta način bomo preprečili epidemijo gripe, nelagodnosti pri sebi in v družbi," je po cepljenju dejal minister za zdravje Samo Fakin.

Kot je pojasnil minister, je v interesu delodajalcev in vseh zaposlenih, da je precepljenost čim višja in da ni odsotnosti z dela zaradi bolezni. "Znesek je smešno nizek v primerjavi z zneskom, ki ga je treba plačati za bolniški dopust," je dejal in dodal, da lahko zdravstvene ustanove v sklopu kolektivnih pogodb poskrbijo in plačajo za cepljenje svojih delavcev. Ob tem je dodal, da se sam cepi praktično skoraj vsako leto, ker verjame, da se je "bolje zaščititi kot pa biti bolan".

Cepljenje: 14 evrov, za občutljivejše skupine 7 evrov
Cena cepljenja proti gripi znaša 14 evrov, za nosečnice, kronične bolnike in starejše od 65 let pa cepljenje stane sedem evrov. Cepljenje izvajajo pri izbranih zdravnikih in v ambulantah na območnih enotah NIJZ-ja po vsej Sloveniji.

Cepljenje proti gripi je še posebej priporočljivo za občutljivejše skupine, kot so starejši od 65 let, nosečnice, manjši otroci in kronični bolniki. S povečanjem precepljenosti pri starejših od 65 bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt, so poudarili na NIJZ-ju.

V Sloveniji precepljenost med najnižjimi v EU-ju
V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka, med najnižjimi v Evropski uniji, kar gre po prepričanju epidemiologinje Ondine Jordan Markočič pripisati nepravilnim informacijam, ki krožijo zlasti na spletu. "Če bi dosegli večjo precepljenost, bi bilo manj primerov gripe in manj odsotnosti z dela," je poudarila.

Prejšnjo sezono se je pri nas cepilo okrog 84.000 ljudi, kar je nekaj več kot predprejšnjo sezono, ko se je cepilo manj kot 70.000 ljudi. Še vseeno pa je to precej manj kot pred približno desetimi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev.

Minister za zdravje: Cepite se proti gripi!