Možina opozarja pred posploševanjem Radanovega ravnanja na vse ostale zdravnike. Foto: BoBo
Možina opozarja pred posploševanjem Radanovega ravnanja na vse ostale zdravnike. Foto: BoBo

Gledala sem, kako je bolniku čez 15, 20 minut začel rasti pritisk. Potem je začel dihati kot riba na suhem. Gledala sem, kako se je mučil tri ure, potem pa je umrl.

Bivša medicinska sestra o domnevnem ravnanju neznane zdravnice
Oživljanje
Radana sumijo kar 24 kaznivih dejanj. Foto: freedigitalphotos.net
Policija zbira dokaze v primeru Radan
Medicinska sestra: Ničesar nisem naredila samovoljno
Nujna medicinska pomoč

Nevrolog Ivan Radan, ki ga sumijo sedmih umorov, bo naslednji mesec dni preživel v priporu. Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je zavrnil pritožbo Radanovega zagovornika Milana Krstića na sklep o priporu. Radan je sicer še vedno v UKC-ju Ljubljana zaradi samopoškodbe.

V zdravniškem društvu so sicer dogajanje na nevrološki kliniki ocenili kot tragično in obžalovanja vredno, zato bo treba vzpostaviti nadzorne in varnostne mehanizme, da se taka dejanja ne bodo več ponovila. "Nerazumljivo je namreč, da so se dejanja, ki jih očitajo zdravniku Radanu, dogajala več kot eno leto in niso bila prepoznana ali pa spregledana. Obsojamo vsakršno dejanje, ki ni namenjeno pomoči bolnikom, zlasti kritično bolnim," so poudarili.

Zagotovili so, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči in pristojnosti, da takšna dejanja ne bodo več potekala. Kolege in vodstva zdravstvenih zavodov pa bodo spodbujali k odgovornosti, da se vzpostavijo ustrezna merila in mehanizmi, so še zapisali.
ZDUS na strani ministrice
Vodstvo UKC-ja naj prisluhne ministričinim pozivom, so v sporočilu za javnost zapisali na Zvezi društev upokojencev (ZDUS). Dogajanje v zavodu spremljajo z zaskrbljenostjo, a obenem meniju, da ta kakovosti svojih storitev posveča veliko pozornost. "Prepričani smo, da se vodstvo dobro zaveda, da tovrstnega nadzora pri tako zahtevnem delu, kot je zdravljenje bolnikov, ni nikoli dovolj," dodajajo.

Zato so bili zelo presenečeni nad izjavo vodstva UKC-ja, da skuša ministrica za zdravje s svojim pozivom k njihovemu odstopu politično urejati zadeve.

"Pozabili so, da je ministrica tista, ki je slovenskemu prebivalstvu odgovorna za dobro delovanje zdravstvenega sistema in da uporabniki zdravstvenega varstva pričakujemo od nje, da bo aktivno posegla v dogajanje. Zato se nam zdi neprimerno sklicevati se na politiko, mnogo bolje in med prebivalstvom mnogo bolj sprejeto bi bilo, če bi sledili pozivu ministrice in sprejeli objektivno odgovornost za vse, kar se je zgodilo v preteklih tednih," so zapisali v sporočilo, pod katerega se je podpisala Mateja Kožuh Novak, sicer tudi upokojena zdravnica.
Možina o Radanu: Okolica je morala vedeti
Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina ugotavlja, da ni mogoče, da en človek serijsko počne taka dejanja, ne da bi za to vedela okolica. Po eni strani ne razume poslušnosti, lojalnosti in skrivanja; p o drugi strani pa tudi ne sme priti do prelaganj odgovornosti, saj je najbolj odgovoren Radan, je sporočil.
Zgodba ga sicer ni presenetila, saj so po njegovih besedah vseskozi sumili, da so odnosi tu zapleteni. Je pa presenečen nad obsegom zgodbe, saj je Radana doletelo več kot za 20 kazenskih ovadb.

Možina poudarja, da celotna zgodba predvsem ne sme pripeljati do panike in obtoževanj ter prelaganja odgovornosti enega na drugega, saj je, kot pravi, najbolj odgovoren Radan. Dodal je, da so tudi sestre zelo dobro izobražene in se morajo zavedati, da ne smejo slepo slediti ukazom ali navodilom zdravnika, o vseh sumih pa morajo poročati predstojniku oddelka.

Ob kaznivih dejanjih, ki jih policija očita Radanu, lahko zbornično razsodišče druge stopnje po oceni Možine Radanu tudi odvzame licenco. Možina meni, da bo razsodišče podalo pobudo o ugotavljanju večje strokovne napake, na podlagi teh ugotovitev pa bi torej lahko prišlo do odvzema. Na zbornici so postopke zoper Radana sprožili že kmalu po januarskem razkritju, da naj bi enemu bolniku s kalijem skrajšal življenje. Razsodišče prve stopnje mu je februarja izreklo javni opomin.

"Če se je januarja govorilo o eni smrti, zdaj policija Radanu očita sedem smrti," izpostavlja Možina. Ko bodo imeli na razsodišču zbrane informacije, ki jih je pridobila policija, ugotovitve upravnega nadzora ministrstva za zdravje in zborničnega ekspertnega nadzora, Možina pričakuje tudi odločitev razsodišča.

Tri ure se je mučil, preden je umrl
Za TV Slovenija je v četrtek spregovorila tudi medicinska sestra, ki je po naročilu zdravnika Ivana Radana pripravila kalijevo zmes in ki ji UKC Ljubljana nato ni podaljšal pogodbe o zaposlitvi. "Ničesar nisem naredila samovoljno. Zdravnika sem dvakrat vprašala. Vedela sem, da to ni dobro, ampak on je potrdil, naj to res naredim," je pojasnila.

Razkrila je tudi nekatere druge nedopustne prakse na nevrološki kliniki, npr., ko je ena izmed zdravnic zahtevala, da bolnika odklopijo z respiratorja. "Gledala sem, kako je bolniku čez 15, 20 minut začel rasti pritisk. Potem je začel dihati kot riba na suhem. Gledala sem, kako se je mučil tri ure, potem pa je umrl," je razkrila srhljive podrobnosti. Zdravnikom si ni upala ugovarjati, je dejala.

Slabi odnosi in pomanjkanje avtonomije
V sindikatu delavcev v zdravstveni negi pa so v izjavi za javnost izpostavili, da so medpoklicni odnosi in komunikacija med zdravniki in zaposlenimi v zdravstveni negi neprofesionalni ter da so konflikti in mobing vsakodnevna praksa.

"Ugotavljamo, da so (še vedno ponekod) prisotni nejasna delitev dela (pristojnosti) in s tem povezana delitev odgovornost med zdravniki in medicinskimi sestrami, nizka stopnja avtonomije, slaba profesionalna avtoriteta, slabo medpoklicno sodelovanje v zdravstvenem timu in tudi relativno nizek družbeni vpliv ter plače," so zapisali.

Medicinskim sestram pa ob tem še sporočajo, da se lahko v takih ali podobnih primerih obrnejo na sindikalne predstavnike, ki jim bodo pomagali.

Zdravnika sumijo sedmih umorov
Policija nekdanjega zdravnika z nevrološke klinike Radana sumi storitve 24 kaznivih dejanj, poleg sedmih umorov tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. Zdravnik je od torka v priporu, kjer se je samopoškodoval in je trenutno še na zdravljenju v UKC-ju Ljubljana.

Preiskavo je policija še razširila; kriminalisti namreč preverjajo tudi ravnanje odgovornih oseb, omenjati se je začela tudi vloga medicinskih sester v Radanovih dejanjih. Po zadnjih razkritjih o veliko širši zgodbi na nevrologiji je ministrica za zdravje v četrtek vodstvi UKC-ja Ljubljana in nevrološke klinike pozvala, naj zaradi objektivne odgovornosti v tem primeru nepreklicno in takoj odstopijo.





Gledala sem, kako je bolniku čez 15, 20 minut začel rasti pritisk. Potem je začel dihati kot riba na suhem. Gledala sem, kako se je mučil tri ure, potem pa je umrl.

Bivša medicinska sestra o domnevnem ravnanju neznane zdravnice
Policija zbira dokaze v primeru Radan
Medicinska sestra: Ničesar nisem naredila samovoljno
Nujna medicinska pomoč