Kriminalisti preiskujejo smrti na ljubljanskem UKC-ju. Foto: BoBo
Kriminalisti preiskujejo smrti na ljubljanskem UKC-ju. Foto: BoBo

Njegov primer obravnavajo na današnji seji odbora DZ-ja za zdravstvo na pobudo SDS-a. Radan naj bi konec preteklega leta na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana namreč domnevno skrajšal življenje bolniku z odmerkom kalija.

Radan je to sicer zanikal, a je notranji strokovni nadzor pokazal, da je bolniku verjetno res skrajšal življenje z infuzijo kalija in morfija. Materialnih dokazov za to pa nimajo, saj je bil bolnik upepeljen, obdukcija pa ni bila opravljena.

Še ena "dvomljiva" smrt
V UKC-ju Ljubljana so nato sprožili še en izredni notranji nadzor nad primerom smrti bolnika iz januarja 2014, ki ga je prav tako zdravil Radan. Strokovni direktor UKC-ja Ljubljana Sergej Hojker je na seji parlamentarnega odbora dejal, da nadzor sicer še ni čisto končan, a "jasno kaže, da je bila ta smrt dvomljiva".

Radana so zaradi omenjenega incidenta s kalijem odpustili, ta pa je že napovedal, da bo pravico iskal na delovnem sodišču. Zaradi dogodka so zamenjali tudi predstojnico kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojano Žvan in predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorja Šviglja.