V novogoriški bolnišnici so umetne kolke kupovali po znatno višji ceni od preostalih bolnišnic. Zanimiva pa je povezava svetovalke pri dobavitelju, ki je sodelovala pri pripravi javnih razpisov. Foto: BoBo
V novogoriški bolnišnici so umetne kolke kupovali po znatno višji ceni od preostalih bolnišnic. Zanimiva pa je povezava svetovalke pri dobavitelju, ki je sodelovala pri pripravi javnih razpisov. Foto: BoBo
Kakšna je bila vloga lekarnarice pri prodaji kolkov?

Novogoriška bolnišnica pa jih je edina tudi kupovala pri posredniku, podjetju Primsell, druge bolnišnice so jih kupovale neposredno pri proizvajalcu Lima Corporate. Pri podjetju Primsell pa je dolga leta delala Marjetka Štefančič, ki je vodila lekarno v bolnišnici in sodelovala pri pripravi javnih razpisov.

Marjetka Štefančič je vodila lekarno v novogoriški bolnišnici, kjer je sodelovala pri pripravi javnih razpisov. Hkrati pa je Marjetka Štefančič kot svetovalka delala tudi pri podjetju Primsell, ki je bilo dolga leta dobavitelj umetnih kolkov novogoriški bolnišnici. Pri Primsellu je bila svetovalka od leta 1999 pa skoraj do lanske upokojitve. Nadzirala naj bi varnost kondomov, ni pa hotela razkriti, kolikšno plačilo je za to prejela.

Z Marjetko Štefančič smo posneli telefonski pogovor, a ga ni dovolila objaviti. Na vprašanje, ali je zaradi poslov med Primsllom in bolnišnico prejela kako provizijo, je odgovorila: "Ne, nisem." Sicer pa je dodala, da je bilo svetovanje družbi Primsell v skladu z zakonom.

Primsell dobavljal le v Novi Gorici
Revizija poslovanja v novogoriški bolnišnici, za zdaj zaupna, pa navaja zanimive ključne ugotovitve. Prvič: Dobavitelj Primsell je bil z umetnimi kolki Lima v zadnjih desetih letih izbran na desetih javnih razpisih, vedno le v novogoriški bolnišnici. Druge bolnišnice so enake umetne kolke ceneje kupovale neposredno od proizvajalca Lima Corporate.

Druga ugotovitev revizije je, da provizija posrednika lahko znaša od 10 do 40 odstotkov. Ali drugače, bolnišnica je umetne kolke vsaj toliko preplačala. Tretjič: obstaja možnost, da je podjetje Primsell, kupovalo umetne kolke od podjetja Primsell Trading, nato pa jih draže prodalo novogoriški bolnišnici.

Lastnik zanika preprodajo kolkov
Obe podjetji sta na istem naslovu, isti so tudi lastniki. 50-odstotni lastnik podjetja Primsell Trading je Aleš Furlan, v njegovi lasti pa je bil tudi dobavitelj Primsell, ki ga je lani likvidiral. Aleš Furlan pred kamero ni želel, nam je pa v telefonskem pogovoru zanikal, da bi kolke preprodajal in imel velike zaslužke.

Marjetki Štefančič so v bolnišnici, kjer je delala še po upokojitvi, odpovedali pogodbo. Preplačila umetnih kolkov in morebitne provizije pa preiskujejo tudi kriminalisti.

Kakšna je bila vloga lekarnarice pri prodaji kolkov?