V nevarnosti za okužbo z ošpicami so vsi, ki niso prejeli dveh odmerkov cepiva. Foto: AP

Kot je pojasnila Ondina Jordan Markočič z NIJZ-ja, so osmi primer ošpic potrdili v ponedeljek. Bolnik se je po vsej verjetnosti okužil v zdravstvenem domu pred 12 dnevi. Ko je prišel v stik z ošpicami, so ga obravnavali na NIJZ, cepili pa ga niso, ker je v kartoteki pisalo, da je ošpice že prebolel.

A je nato vseeno zbolel ‒ izpuščaj je dobil v soboto ‒ kar po pojasnilih Jordan Markočičeve pomeni, da ni bil cepljen in da ošpic v otroštvu verjetno ni prebolel. Kako je prišlo do take zabeležke v kartoteki, ni znano. "Če je v uradni dokumentaciji podatek, se mi ravnamo po teh podatkih. Nam je najpomembneje, da najdemo dva datuma cepljenja ali tudi informacijo o tem, ali je bila bolezen prebolena. V takem primeru ima človek zaščito," je pojasnila.

V času kužnosti, ki traja pet dni od pojava izpuščaja, je bil bolnik še v službi. Z njim je bilo v stiku 60 sodelavcev in družinskih članov. Tem je NIJZ posredoval navodila o nadaljnjem ravnanju, nekaj ljudi so že cepili. Bolezen pri bolniku ne poteka v hudi obliki, zato ni hospitaliziran in je ostal doma.

Za ošpicami zbolela osnovnošolka in moški

Zaradi osebe iz zdravstvenega doma, ki je z ošpicami okužila osmega bolnika, je sicer zbolel še en človek. "Eden od mojih sodelavcev je bil slučajno v čakalnici, kamor je prišel okuženi," je v izjavi za Televizijo Slovenija dejal generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Zaposleni se je odzval pozivu zdravstvene ustanove, ki pa je presodila, da ni prenašalec, zato je prišel normalno v službo. Vodstvo RTV-ja je sporočilo, da so takoj, ko so dobili informacijo, da je zbolel, o tem obvestili Epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prav tako so obvestili vse delavce o zabeleženem primeru ošpic in jih pozvali, naj preverijo svoj cepilni status. Zaposleni, ki so bili v neposrednem stiku z okuženim, pa so dobili ustrezna navodila.

Deveti primer ošpic v Ilirski Bistrici

Danes so potrdili še deveti primer ošpic, za njimi je zbolela deklica iz Ilirske Bistrice. Po informacijah NIJZ-a se okužila v tujini, skoraj zagotovo v Bosni in Hercegovini. Podatke o vseh ljudeh, ki so bili z njo v stiku, še zbirajo.

Brez zaščite skoraj zagotovo zbolite

Proti ošpicam so zaščiteni vsi, ki so rojeni leta 1960 in prej. Takrat je večina prebivalstva namreč prebolela ošpice in s tem pridobila praktično dosmrtno zaščito, je pojasnila Jordan Markočičeva. Rojeni pozneje pa naj preverijo, ali so bili cepljeni z dvema odmerka, ki nudita zaščito. "Če niste bili cepljeni ali če jih niste preboleli, potem ste visoko rizični, ker so ošpice zelo nalezljive. Če nimate zaščite, skoraj zagotovo zbolite, kadar pridete v stik," je še opozorila. Na NIJZ-ju znova opominjajo: dva odmerka cepiva zagotavljata zaščito.

Prav tako na NIJZ priporočajo, da svoj cepilni status preverite, preden se odpravite v tujino. "Če je oseba cepljena dvakrat, pomeni, da je na varni strani. Cepljen dvakrat pomeni, da ima dejansko napisano, da je cepljen dvakrat, ker domneva ni dovolj trdna osnova," sporočajo z instituta. Vsi doslej oboleli sicer ošpice prebolevajo brez zapletov.

Prvi znaki ošpic so po navadi visoka vročina, slabo počutje, vnetje očesne veznice, kašelj, nato pa se začne pojavljati rdečkast izpuščaj. Ob prvih znakih naj bolnik pokliče izbranega zdravnika in mu opiše simptome, sploh če ve, da je bil v stiku z okuženo osebo. Brez napovedi naj se bolnik nikar ne odpravlja v zdravstveni dom, da ne bi drugih po nepotrebnem izpostavljal okužbi.