Dva bolnika, okužena z ošpicami, sta ob koncu tedna obiskala ljubljansko urgenco. Foto: BoBo

Kot je znano, sta namreč v soboto dopoldne in v nedeljo popoldne dva odrasla bolnika, obolela za ošpicami, pomoč poiskala v dežurni ambulanti ljubljanskega zdravstvenega doma, ki med prazniki deluje v kliničnem centru. Na inštitutu so o tokratnem primeru ošpic danes podali nekaj dodatnih pojasnil. Tam je bila tudi novinarka Vala 202 Lucija Dimnik Rikić, ki je pojasnila: "Naj najprej povem, da za zdaj res kaže, da sta oba obolela bolezen prinesla iz tujine. Prvi je bil namreč pred kratkim v Rusiji, drugi pa v Nemčiji. UKC Ljubljana je Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje že posredoval sezname čakajočih bolnikov. Na teh seznamih je bilo 300 ljudi. NIJZ je o možnosti okužbe in ukrepih pisno po pošti obvestil nekaj več kot 200 ljudi. Tistih, ki so bili rojeni pred letom 1960, pa niso obveščali, saj niso v nevarnosti, ker so ošpice najverjetneje že preboleli. Podatkov o obiskovalcih, ki niso bili obravnavani in so le spremljali bolnika, pa na NIJZ-ju nimajo."

V nevarnosti za okužbo z ošpicami so vsi, ki niso prejeli dveh odmerkov cepiva. Foto: AP

Kaj pa svetujejo ljudem, ki so bili v kritičnem času z obolelima v čakalnici na urgenci?

Marta Grgič Vitek z NIJZ-ja pojasnjuje, da je za večino ljudi, ki so bili cepljeni, tveganje za okužbo minimalno, zato ni potrebe po izolaciji. Previdnost pa velja za tiste, ki niso bili zaščiteni. "Za vse druge, ki niso bili cepljeni z dvema odmerkoma, je pa prav, da preverijo, ali so bili ali niso, če niso bili, naj se dodatno cepijo," je svetovala Grgič Vitkova, saj bodo tako zunaj nevarnosti za okužbo z ošpicami.

Kdaj pa se pojavijo znaki?

Znaki bolezni se po stiku z obolelim začnejo kazati tam nekje od petega pa vse do 21. dne. Več o samem poteku bolezni pa Marta Grgič Vitek: "Prvi znaki, ki se pojavijo, so po navadi visoka vročina, slabo počutje, vnete očesne veznice, kašelj, nato pa se začne pojavljati izpuščaj, oseba je običajno zelo prizadeta, ošpice so težka bolezen." Vsem, ki sumijo, da imajo znake bolezni, Grgič Vitkova svetuje, naj pokličejo svojega zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila.

Za dodatna pojasnila pokličite epidemiologa NIJZ-ja

Za dodatne informacije, navodila in pojasnila glede ukrepov po stiku z virusom ošpic v prostorih kliničnega centra je na telefonski številki 031 646 617 od ponedeljka do petka med 9. in 16. uro na voljo epidemiolog NIJZ-ja.

Na NIJZ-ju so do zdaj prejeli okoli 40 klicev. Kot opažajo, jih je večina poklicala zaradi objav v medijih in ne zaradi pisnih obvestil. Predvsem jih zanima, ali so v nevarnosti, da so se okužili, je pojasnila Grgič Vitkova. Po njeni oceni nezaščitenih v Sloveniji sicer ni veliko, težava pa je lahko pri ljudeh, rojenih med letoma 1965 in 1980, ki so morda dobili samo en odmerek. Na NIJZ-ju opažajo, da se ljudje pogosto ne spomnijo oziroma nimajo zapisano, ali so dobili dva odmerka cepiva. Tem zato priporočajo, da se vseeno cepijo.

Visoka precepljenost v Sloveniji

Glede na relativno visoko stopnjo precepljenosti v Sloveniji, ki znaša 93,1 odstotka, po ocenah NIJZ-ja za večino ljudi ni nobenega tveganja za okužbo. V nobeni regiji precepljenost proti ošpicam ni pod 90 odstotki, najnižja pa je v ljubljanski in mariborski regiji. "Če bi imeli res visoko precepljenost, bi se lahko zanašali na kolektivno zaščito in take dejavnosti bi bile bolj formalnost," je poudarila Grgič Vitkova. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča prag 95-odstotne precepljenosti.

Koža bolnika po treh dneh bolezni. Foto: CDC/Dr. Heinz F. Eichenwald

Prenos po zraku s kužnimi kapljicami

Ošpice se prenašajo po zraku s kužnimi kapljicami izločkov nosu in žrela okužene osebe, na primer s kihanjem in kašljanjem. Bolnik z ošpicami je kužen že približno štiri dni pred pojavom izpuščaja in še štiri dni po pojavu. Znaki bolezni se lahko začnejo kazati od petega do 21. dneva po izpostavljenosti virusu. Virus ošpic je zelo nalezljiv in ostane v zraku še dve uri po tistem, ko je bila oseba v prostoru. Brez najave naj se bolnik nikar nikoli ne odpravlja v zdravstveni dom, da ne bi drugih po nepotrebnem izpostavljal okužbi.

Preobremenjenost prostorov UKC-ja

Na problematiko izpostavljanja okužbam nalezljivih bolezni v skupni čakalnici sobotne dežurne službe, ki jo je ljubljanski zdravstveni dom z decembrom preselil v prostore kliničnega centra, in urgence, so ob pojavu ošpic znova opozorili tudi v UKC-ju Ljubljana. Prostori so trenutno še dodatno obremenjeni zaradi prenove urgentnega kirurškega bloka.

"Prihod bolnikov z nalezljivimi boleznimi je v zdravstvu neizogiben in ga je treba vzeti v obzir ne glede na to, kdaj in kje taki bolniki poiščejo zdravniško pomoč," so ob tem zapisali v Zdravstvenem domu Ljubljana. Poudarili so tudi, da tesno sodelujejo z UKC-jem Ljubljana, saj so v celoti vzpostavili ambulanto za pediatrično nujno medicinsko pomoč in s tem pomagali kliničnemu centru pri organiziranju nujne medicinske pomoči.

"Seveda bomo sodelovali tudi v prihodnje, če bo treba sodelovati z UKC-jem Ljubljana na vseh področjih, kjer lahko na kakršen koli način pomagamo in olajšamo delo," so še napovedali.

Bolnika z ošpicami sta se okužila v tujini