Premier Borut Pahor in minister za zdravje Borut Miklavčič sta predstavila nacionalno kampanjo 'Ustavimo gripo'. Foto: MMC RTV SLO
Premier Borut Pahor in minister za zdravje Borut Miklavčič sta predstavila nacionalno kampanjo 'Ustavimo gripo'. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija pripravljena na morebitno pandemijo gripe

Za zdaj kaže, da bomo novo gripo lahko ustavili, lahko pa se virus spremeni, je opozoril Pahor in dodal, da ima kot predsednik vlade polno zaupanje v zdravstveni sistem, ministrstvo za zdravje in druge zdravstvene institucije. "Računam pa tudi na odgovornost vseh državljanov, da bodo vsa priporočila stroke vzeli resno in se po njih ravnali, "je še dejal.

Kdo bo plačal cepljenje, še ni znano
Premier namreč meni, da bomo le tako lahko "čim bolj nemoteno delovali na področju javne uprave, v gospodarstvu in na vseh drugih področjih". "Le tako bo naše življenje lahko potekalo nemoteno in s čim manj zapleti."

Spletna stran nacionalne kampanje 'Ustavimo gripo'

Minister za zdravje Borut Miklavčič pa poudarja, da je "vedenje naša najučinkovitejša obramba". Pojasnil je, da se vlada še ni odločila glede financiranja cepljenja proti novi gripi, vendar se razprava nagiba k temu, da bi "večji del stroškov cepljenja prevzela država, manjši del pa bi prenesli na vsakega, ki se bo odločil za prostovoljno cepljenje".

Miklavčič je na vprašanje, kdaj bo cepivo v Sloveniji, odgovoril, da pogodbe z dobavitelji vsebujejo količine cepiva, manjka pa datum distribucije. Cepivo naj bi bilo v skladu z dogovorom po vsej Evropi distribuirano istočasno. Odmerek za eno cepljenje naj bi stal od 19 do 20 evrov, stroški cepljenja pa naj bi po dozdajšnjih ocenah znašali od 4 do 5 evrov.

Nujna ureditev stare pediatrije ...
Potekajo tudi pogovori o nujni in hitri sanaciji stare pediatrične klinike, ki bi jo ob večjem številu bolnikov med morebitno pandemijo uporabili za njihovo hospitalizacijo. Tako ne bi obremenjevali obstoječih bonišničnih kapacitet in njihovega rednega programa, je dejal Miklavčič.

in več krvodajalskih akcij
Ministrstvo je skupaj z zavodom za transfuzijsko medicijo pripravilo tudi program, s katerim povečujejo število krvodajalskih akcij. Namen programa je pridobiti večje zaloge krvi, saj ob morebitni pandemiji najverjetneje ne bi bilo zadovoljivega števila krvodajalcev.

Cepivo pod drobnogledom evropske agencije
Glede dvomov o varnosti cepiva je Alenka Kreigher z Inštituta za varovanje zdravja dejala, da Evropska agencija za zdravila podrobno pregleduje dokumentacijo in izsledke kliničnih raziskav, po dobljenih ugotovitvah pa bo izdala odločbo, da gre cepivo lahko v široko uporabo. "Šele takrat ko bomo imeli na voljo vse te pomembne informacije in dokazila, se bo cepivo uporabilo, "je dejal Kreigherjeva.

Slovenija pripravljena na morebitno pandemijo gripe