Zbiranje mask za otroke z rakom

Oče deklice z rakom Matija Gradišar je zato v sodelovanju z društvom Viljem Julijan začel akcijo zbiranja zaščitnih mask za otroke. "Kolikor slišim odziv staršev teh otrok, je otroške maske nemogoče dobiti, ne v Sloveniji ne v Evropi," pove Gradišar.

V bolnišnicah je za otroke poskrbljeno, v domači oskrbi pa morajo starši za zaščito otrok pred različnimi virusi in bakterijami poskrbeti sami. Doslej so jih kupili v lekarnah in specializiranih trgovinah, ker pa so zdaj vse zaloge pošle, prosijo za pomoč. "Verjamem, da imajo ljudje doma kakšen višek mask, ki bi jih lahko podarili ali prodali tem otrokom, ki jih zdaj nujno potrebujejo," razmišlja Gradišar.

Nekateri otroci so ali še bodo te dni odšli na zdravljenje v tujino, zato pobudnik akcije upa, da jim bo lahko vsaj malo olajšal pot.

V bolnišnicah otroške maske so

Na to pobudo se je odzvalo ministrstvo za zdravje. Povedali so, da so preverili, koliko otroških mask je na razpolago po bolnišnicah, teh sicer nima niti Zavod za blagovne rezerve. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je zagotovila, da je otroških mask v bolnišnicah dovolj, da bodo vsi mali bolniki, ki jih potrebujejo, ustrezno zaščiteni.