Porodnišnica meni, da dosojena odškodnina ni ustrezna. Foto: BoBo
Porodnišnica meni, da dosojena odškodnina ni ustrezna. Foto: BoBo

Po poročanju Dela je sodišče razsodilo, da je porodničar naredil strokovno napako, ko Novogoričanki pri porodu marca 2005 ni želel opraviti carskega reza. Porodničar je tako v nasprotju s porodničino voljo vztrajal pri vaginalnem porodu, čeprav je imela napotnico svojega osebnega ginekologa za carski rez in tudi ni podpisala, da se strinja z vaginalnih porodom.

Otroka so pri porodu poskušali izvleči z vakuumom, nato je materi počila maternica in šele takrat so ji opravili carski rez. Otrok je zato dobil hudo poškodbo in zaradi cerebralne paralize ni sposoben običajne mobilnosti. Priklenjen je na invalidski voziček, ne more sam jesti ali sedeti, ima pa tudi hudo epilepsijo.

Koprsko okrožno sodišče je družini dosodilo odškodnino za 400 povprečnih neto plač, kar je približno pol milijona evrov, s pripadajočimi zamudnimi obrestmi od marca leta 2008 pa se je znesek povzpel na 845.000 evrov.

Porodnišnica: Ni šlo za strokovno napako
V postojnski porodnišnici so napovedali pritožbo. V nasprotju s poročanjem časopisa so zapisali, da iz sodbe koprskega okrožnega sodišča, ki jo je bolnišnica prejela kot tožena stranka, "nedvoumno in jasno izhaja, da v primeru poroda leta 2005 ni nobenega dvoma o tem, da bi bila pri porodu storjena zdravniška, ne druga napaka, ki bi povzročila poškodbe, ampak je prišlo do zdravstvenega zapleta".

Po njihovih navedbah je namreč sodišče svojo odločitev o odškodninski odgovornosti oprlo na domnevno opustitev pojasnilne dolžnosti, ki pa je za bolnišnico sporna.