Zdravje
A do zobozdravnika ni tako enostavno priti. Pri tistih, ki sprejemajo nove paciente, je čakalna doba do prvega pregleda v povprečju nekaj mesecev. Težave nastopijo predvsem takrat, ko se mudi. Mnogi se zato odločijo za zasebnike ali gredo čez mejo. Foto: EPA
       Storitev je nujna samo v primeru, ko bolečina traja več kot en dan in je ne morete odpraviti s protibolečinskimi zdravili.       
 Nadzorni zobozdravnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Željko Valčić
Oralno zdravje Slovencev pa se, ne glede ne to, da mnogi ne zmorejo doplačil, v zadnjih desetletjih vseeno izboljšuje, predvsem zaradi ozaveščenosti, da je za zobe treba skrbeti in da vplivajo na zdravje vsega telesa. Foto: Reuters

Premalo zobozdravnikov s koncesijo, visoka doplačila

Konec tedna cene višje
16. april 2018 ob 18:04
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kako do zobozdravnika koncesionarja, je vprašanje, ki si ga zastavlja marsikdo, saj zobozdravniških koncesij ni dovolj in zato veliko pacientov sploh nima izbranega zobozdravnika, če ga že imajo, pa med enim in drugim obiskom mine več mesecev, poleg tega pa so doplačila v zobozdravstvu stalnica. Najteže je zato tistim z nizkimi pokojninami, ki si ne morejo privoščiti dragih posegov.

Kdor zobozdravnika potrebuje ob koncu tedna ali v nočnih urah, ga bo plačal, pa čeprav gre za nujno storitev in ima urejeno tako obvezno kot tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. V Ljubljani deluje dežurna ambulanta v zdravstvenem domu na Metelkovi vsak dan do 19. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa do 16. Kasneje morajo bolniki tudi za nujne storitve seči v lasten žep, saj se delo zobozdravnikov ne financira iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ker ambulanto za svoje občane plačuje Mestna občina Ljubljana, prebivalci iz drugih občin plačajo tudi višje cene. Katarina Seršen, ki je pred časom zobozdravnika nujno potrebovala ob koncu tedna, pripoveduje, da je v dežurno ambulanto sicer prišla še pred koncem rednega delovnika, a so ji povedali, da na vrsti ne bo ob pravem času in naj se vrne, ko bodo storitve plačljive. "To se mi ne zdi prav, saj smo vendarle zavarovani podnevi in ponoči, vse dni v tednu," je povedala in storitve na koncu tudi plačala.

Do nujne zobozdravstvene oskrbe so pacienti sicer upravičeni, ko gre za hujše krvavitve ali poškodbe, otekline, ter ko je treba zob nujno izpuliti. "Bolečina ni nujno indikacija, da je storitev nujna," razloži nadzorni zobozdravnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Željko Valčić. "Storitev je nujna samo v primeru, ko bolečina traja več kot en dan in je ne morete odpraviti s protibolečinskimi zdravili," še dodaja. Prav tako zobozdravstvene storitve niso nujne, ko izpade zalivka, ko se prelomi proteza ali ima bolnik zobno gnilobo. "Karies ne nastane čez noč, od nekaj mesecev do nekaj let traja, preden začne boleti, tako ima bolnik možnost ukrepati že prej," je prepričan Valčić.

"Če storitev ni nujna, na pregled čakam tudi leto dni. Asistentka mi je že svetovala, naj vsakič rečem, da me boli, da bom prej na vrsti," pojasni naključna mimoidoča pred zdravstvenim domom na Metelkovi. Zobozdravnikov je sicer dovolj, da čakalnih dob ne bi smelo biti, je prepričan specialist ortodont Leon Herman. "V Evropi je približno 62 zobozdravnikov na 100 tisoč prebivalcev, v Sloveniji jih je nekaj čez 65, kar pomeni, da kapacitete so, vendar pa programov ni dovolj." Dodaja, da je celoten sistem slab. "Sistem po eni strani pacientom obljublja velik nabor pravic, finančnih sredstev za to pa enostavno ni."

Da ne pridejo na vrsto, je tudi ena od stalnih pritožb, naslovljenih na zastopnike bolnikovih pravic. "Motijo jih čakalne dobe med posameznimi obravnavami, ki so pogosto tudi od 2 do 3 mesece," pojasnjuje Duša Hlade Zore, zastopnica pacientovih pravic za Ljubljano. V zadnjih mesecih opaža vse več pritožb bolnikov, ki navajajo tudi, da mnogi zobozdravniki pacientu povedo, da bo veliko prej na vrsti, če k njemu pride kot samoplačnik. "Stavek, ki se ponavlja v vsaki takšni pritožbi bolnikov, je, kako naj recimo plačajo 2 tisoč evrov za protezo, ko pa imajo 500 evrov pokojnine," razloži Hlade Zoretova in doda, da na ta način ljudje zaradi sprva manjših težav na koncu ostanejo skoraj brez zob, saj z obiskom zobozdravnika odlašajo.

Doplačila so nujna, na drugi strani trdijo zobozdravniki. "Moramo se zavedati, da imamo standarde zavarovalnice iz leta 1980, vemo pa, da zobozdravstvo vse bolj uporablja nove tehnologije, imamo veliko novih materialov, novih sodobnih posegov, ki jih zahteva strokovna doktrina, sredstev za vse to pa je s strani zavarovalnice absolutno premalo," je povedala zobozdravnica Breda Tržan Makovec, ki ima svojo ambulanto, delno na koncesijo, v Dobrovi pri Polhovem Gradcu. Zdravstvena zavarovalnica jim za zalivko plača od 15 do 30 evrov. "Za puljenje zoba nam plačajo približno 12 evrov, kar je res sramotno nizko, vedno več imamo paradontalnih obolenj, ki zahtevajo poseben tretma, novi postopki zdravljenja in protetične rehabilitacije pa zahtevajo višja sredstva, ki jih zavarovalnica ne prizna," dodaja zobozdravnica, ki opaža, da je najteže upokojencem. Ti doplačil za obsežna zdravljenja, ki pridejo z leti in propadanjem zobovja, ne zmorejo.

Na ZZZS-ju pojasnjujejo, da je v pripravi Sprememba in dopolnitev pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Poleg preostalih sprememb naj bi bile brez doplačil za otroke, mladostnike, nosečnice in doječe matere vse bele zalivke, ki so zdaj v stranskem sektorju zobovja plačljive, v primerih nekaterih bolezni tudi zobni vsadki oziroma implantati. "V bodoče načrtujemo tudi dvig sredstev za oralno zdravje in takrat bo mogoče doseči tudi to, da bodo bele zalivke standard," je povedal Željko Valčić. Sredstva, ki jih zdravstvena zavarovalnica namenja za zobozdravstvo, se sicer v zadnjih letih povečujejo, in sicer s 120 milijonov leta 2014 na dobrih 131 v letošnjem letu. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo leta 2015 iz obveznega zdravstvenega zavarovanja za opravljanje zobozdravstvenih storitev namenjeno 5,5 odstotka sredstev, pomemben delež pa je krilo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Gospodinjstva pa so za storitve, ki ne spadajo v obseg pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in jih tudi dopolnilno zavarovanje ne krije, leta 2014 namenila 13 odstotkov tekočih izdatkov za zdravstvo, delež za ambulantno zobozdravstveno oskrbo je znašal 8 % neposrednih plačil iz žepa.

Oralno zdravje Slovencev pa se, kljub temu da mnogi ne zmorejo doplačil, v zadnjih desetletjih vseeno izboljšuje, predvsem zaradi ozaveščenosti, da je za zobe treba skrbeti in da vplivajo na zdravje celotnega telesa. Po raziskavi, ki so jo vsakih 5 let izvajali od leta 1987 do danes, je opaziti bistveno izboljšanje zobnega zdravja 12-letne mladine. Zadnji podatki iz lanskega leta kažejo, da je delež mladih s kariesom najnižji do sedaj in da delež 12-letnikov brez kariesa znaša 42 odstotkov. Podatki za druge starostne skupine v Sloveniji na državni ravni niso znani. A zobozdravniki svarijo, da se sedanje stanje lahko hitro poslabša, če ne bo sredstev za preventivne programe.

Več v Tedniku, ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija.

VIDEO
Ni denarja, ni zobozdravnika
Alenka Bevčič, Tednik
Prijavi napako
Komentarji
kefig11
# 16.04.2018 ob 18:57
nisem še slišal, da bi kdo imel slabši zobozdravstveni sistem, kot ga imamo pri nas. samoplačniško prideš na vrsto isti teden, kar pomeni, da so kapacitete močno neizkoriščene. greš k zasebniku in potem plačaš isto kot znaša doplačilo pri koncesionarju. kje je tu logika?
darkwader
# 16.04.2018 ob 18:31
V prvi Janševi vladi, so se zobozdravniki izgovarjali da jih je premalo, zato čakalne vrste. V Pahorjevi vladi dajo predlog zaposlitev zobozdravnikov iz tujine, odziv le teh: zobozdravnikov je dovolj. Banda!
PikiMiki
# 16.04.2018 ob 19:03
Meni je najbolj zanimivo, da rabiš pol leta da prideš na vrsto, a vedno ko grem k zobarju ni žive duše v čakalnici. Pa to ne samo pri mojem osebnem zobozdravniku apak tud pred ostalimi ordinacijami so stoli prazni. Tako da ne vem, izgleda kot da naročujejo enga na uro, sam sem pa ponavadi notri max 15 minut.
xerces8
# 16.04.2018 ob 18:40
"Kdor zobozdravnika potrebuje ob koncu tedna ali v nočnih urah, ga bo plačal, pa čeprav gre za nujno storitev in ima urejeno tako obvezno kot tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje."

Le kako, če pa je naše zdravstvo javno in najboljše na svetu?
Kolarčeva prisegla, da je tako!
el CARTEL
# 16.04.2018 ob 19:06
zobozdravstvo je prvi korak k tihi privatizaciji.

je pa drago,
predrago če greš zasebniku (primerjate cene z avstrijo - so tam tam; plače pa "skoraj" tam tam haha)

medtem ko nam ZZZS ponuja le še storitve iz leta 1975 (torej tisto kar nihče normalen ne uporablja), vse ostalo pa doplačaš.

da o tem,d a zobozdravstvena gospoda nikjer ne "sprejema še več pacientov" oz jih ima preveč, čeprav imamo normalno število zobarjev na 100 preb.
Krjavelj
# 16.04.2018 ob 21:54
Vam bom še z moje strani razkril delček zgodbe: Sem mlad zobozdravnik in že tri mesece iščem službo, res je, sem malo izbirčen, ne bi se rad v eno smer vozil več kot 50 km. Službe zame v ZD ni.
Recimo, da imam dovolj denarja (a ga seveda nimam, govorimo o okrog 60.000+ evrih), da odprem privatno ordinacijo: zakon mi preprečuje, da bi se prijavil na koncesijo ker moram po novem imet 5 let delovne dobe. Se pravi mi ostane samoplačništvo. Ampak kdo bi vedel zame, ker ko odpreš ordinacijo še ni nujno da imaš klientelo, torej ne delaš nič, stroški pa vseeno so.

Alternativa in tudi moja želja je, da bi se vpisal na kako specializacijo. Ker sem brez vez sem tudi tu brez realnih šans.

Tako da se tudi jaz zahvaljujem ministrici, ne le pacienti.
STRIKE
# 16.04.2018 ob 19:54
lexani89
greš čez mejo in je stvar rešena

Ne ni rešena! Nasprotno!

S tem samo pometemo problem pod mizo in nadaljujemo z takim ali še slabšim stanjem naprej!

Ne moremo čez mejo za vsako plombo!
atlet400
# 16.04.2018 ob 19:18
Moja zobozdravnica ima zelo vzvišen odnos, ko jo kaj vprašam. Pravi, da jo zavarovalnica premalo plača, da bi odgovarjala na dodatna vprašanja. Pa kljub temu vozi novega bmwja.
sik
# 16.04.2018 ob 19:17
Absurd pa je ta, da mladim zobozdravnikom nihče ne zagotavlja, da bodo tudi dobili službo, ko bodo doštudirali in enako velja za zdravnike.
Tako med zobozdravniki kot med zdravniki so namreč brezposelni, oziroma takpni, ki čakajo na zaposlitev.
Tle nekaj ne gre skupaj.
Oziroma gre.
Država nima denarja, da bi jih plačala.
In zdaj jim bo končno uspelo svoje grožnje o tem, če ne boste pridni bo pa tako kot drugje in boste sami plačevali, tudi uresničiti.
In imeli bomo privatne klinike za bogate in državne za reveže, ki bodo prej umrli, ali ostali brez zobov kot bodo prišli na vrsto.
In ker bo enim tak sistem prav fini se bo enako zgodilo še s šolstvom.
Pa je na vladi recimo temu bolj leva opcija, kaj bo šele, če bo desna ?
KovacevaKobila
# 16.04.2018 ob 20:09
Kasneje morajo bolniki tudi za nujne storitve seči v lasten žep, saj se delo zobozdravnikov ne financira iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zakaj ne? Ne moremo najti denarja za zdravje ... lahko pa najdemo 1,2 milijarde za Natovo kramo?

V zadnjih mesecih opaža vse več pritožb bolnikov, ki navajajo tudi, da mnogi zobozdravniki pacientu povedo, da bo veliko prej na vrsti, če k njemu pride kot samoplačnik.

Ko plačuješ, da se te izsiljuje oz. da si obravnavan kot zadnji drek. Vprašanje za politike: kdo rabi takšne 'usluge'? Kako točno je ta zasebno-javni nateg v interesu davkoplačevalcev?

Zasebnike odlepit od javne dude, denar pa namenit za pravo - vsem dostopno, kvalitetno - javno (zobo)zdravstvo.
Capitalism
# 16.04.2018 ob 19:17
Tu ni nobenega kapitalizma oziroma prostega trga. Slovensko zobozdravstvo regulira drzava in ima totalen monopol znotraj njenih meja. Laiku ni jasno kdo je dober in kdo slab, kdo dela posteno in kdo goljufa. Kdor zeli cenejso ali boljso konkurenco mora iti ven.

Za butasti socializem pa tu nikoli ne zmanjka sredstev. Poznam vecno brezposelnega filozofa ki je z vezami dobil nove zobe na "socialno" medtem ko so moje starse kljub polni delovni dobi in ogromnih vsotah prispevkov zicali za denar in se priporocali za "privat" oskrbo.

Taksen socializem naj raje crkne in se nikoli ne vrne.
SamoRes
# 16.04.2018 ob 19:05
Zobozdravniki bogatijo, mi jih pa plačujemo in še dodatno če želimo biti v normalnem času na vrsti.
Dovolj tega kapitalizma.
sik
# 16.04.2018 ob 19:33
@mirkoxx

Zdaj ravno pol plače ti ne vzame država za zdravstevo zavarovanje, ampak le 11%, ostalo je večian prispevek za PIZ.So pa požrešni in to drži.
In bilo bi prav, da čim prej končno ukinejo dopolnilno zavarovanje, ker je sramotno.Nekaj časa se je govorilo o tem in zdaj je spet vse potihnilo.
Očitno so lobiji zavarovalništva zelo močni.
vrtojb5
# 16.04.2018 ob 21:53
Henodarling, vzdrži se komentarjev. Pojma nimaš.
xerces8
# 16.04.2018 ob 18:43
Mimogrede, kako s primerom, ko je nekdo tožil ZZZS, ker mu ni plačala posega?
Je bilo tudi nekaj z zobmi in zobozdravniki povezano.
melanholik
# 16.04.2018 ob 23:37
Prav tako zobozdravstvene storitve niso nujne, ko izpade zalivka, ko se prelomi proteza ali ima bolnik zobno gnilobo. "Karies ne nastane čez noč, od nekaj mesecev do nekaj let traja, preden začne boleti, tako ima bolnik možnost ukrepati že prej," je prepričan Valčić.

Če smo iskreni, je tukaj kar precej moraliziranja. Ja, jasno je, da bi se dalo za zobe skrbet boljše. Ampak roko na srce - saj to bi lahko rekli tudi vsakemu bolniku s srčnim infarktom. Koliko se je gibal? Kaj je jedel? Je kadil? Zelo veliko bolezni je, ki se jih z ustreznim ukrepanjem da preprečit in gotovo je preventiva zelo pomembna. Ampak preventiva in kurativa se ne izključujeta! Ja, država mora podpirati preventivne programe, s katerimi bo spodbujala zdrav način življenja in gibanje ter s tem pripomogla k zmanjšanju pogostosti kardiovaskularnih obolenj. Ampak to ne izključuje tega, da bi tisti, ki ga ob vsej preventivi infarkt še vedno doleti, kljub vsemu bil upravičen do vse potrebne zdravstvene oskrbe.
In z zobmi bi moralo biti isto. Ja, treba se je zavzemati za higieno in ustrezno prehrano. Ampak - ja, tisti, ki se kljub temu sooči s težavami z zobmi, bi moral biti upravičen do vseh zobozdravstvenih storitev, ki so pri njem potrebne. Argument "saj če bi skrbel za zobe, tega ne bi rabil", je navadno moraliziranje, ki v medicini nima mesta. Point medicine je ravno v tem, da se pomaga vsakemu, ne glede na to, koliko si je za svoje stanje lahko tudi sam kriv. Aja, in mimogrede, kakovost zobovja je precej bolj odvisna od genov, kot si to nemara nekateri mislite.
johann
# 16.04.2018 ob 21:34
Lepo nas okoli prenašajo. Prvo te konkretno oskubijo pri obveznem plačilu zdravstvenega zavarovanja, ko pa rabiš zdravnika ali zobozdravnika, pa ugotoviš, da je potrebno plačati ali doplačati to, pa ono, da o čakalnih vrstah raje ne govorim....
mirkoxx
# 16.04.2018 ob 19:16
Zobozdravniki bogatijo, mi jih pa plačujemo in še dodatno če želimo biti v normalnem času na vrsti.
Dovolj tega kapitalizma.

Heh, jaz bi raje videl da si sam placam vse storitve in naj mi da drzava nazaj skoraj pol mesecne place ki mi jo vzame.
melanholik
# 17.04.2018 ob 10:04
henodarling

# 17.04.2018 ob 09:44
Prijavi neprimerno vsebino Ja, realna slika naše skrbi za zobe, glede na komentarje!!!
Skrb za zobe je pač pametovanje in moraliziranje. Super.
Kar ukinimo preventivo, je itak vse odveč...pa še tako draga je.

A bi isto trdil tudi za bolnika s srčnim infarktom? Kakorkoli vzamemo, poanta zdravstvene oskrbe je v tem, da nekdo, ki potrebuje neko zdravstveno storitev, to tudi dobi, in to brez pridiganja o tem, kaj je razlog, da je do takega stanja prišlo. In če je sistem javen, mora biti ta storitev plačana iz javnih sredstev. As simple as that.
In ponavljam še enkrat, če se vam ni dalo brat - preventiva je pomembna in prav je, da preventivne programe spodbujamo in financiramo. AMPAK PREVENTIVA NE IZKLJUČUJE KURATIVE! In to velja za infarkt, alkoholizem ali pa zobe. Ne vem zakaj, bi ravno zobozdravstvo moralo bit izjema.
igica
# 16.04.2018 ob 23:28
henodarling...ne pametuj.

"Ne vem, kje so bili tisti vse življenje, da imajo zdaj kar naprej "nenadne" bolečine in kar naenkrat tako zanič zobe???"

Ljudlje imajo/mo kar naenkrat tako zanič zobe, ker so pocarji na njih delali. Ogromno ljudi poznam in tudi sam sem med njimi, ki se pritožujejo nad svojimi zdajšnjimi in predvsem nekdanjimi zobarji, ker so bila pač tako za nič.
Pa, da ne boš mislil....še isti dan ko mi je plomba ven padla ali se okrušila, sem se takoj naročil.
becar
# 16.04.2018 ob 20:51
Eno je denarna plat, drugo pa je kvaliteta storitve, ki je marsikje še vedno na ravni srednjeveške mučilnice. Prosiš za anestezijo pri čiščenju kanala, pa se preveč mudi, ker jih je zunaj že 5 za teboj; saj bo hitro konec, saj ne bo bolelo itd... Zob je kao mrtev, potem se pa zvijaš tam po sedežu od bolečine.
lexani89
# 16.04.2018 ob 19:05
greš čez mejo in je stvar rešena
simnov
# 16.04.2018 ob 21:25
ti zobarji so leni na viču pred enimi vrati cela kolona pred ostalimi 5imi pa kofetkanje in smeh notri
Eska
# 16.04.2018 ob 21:25
Ob naročanju v ordinaciji je sestra trdila, da morajo naročati na 90 dni, ker jim je vodja zobozdravstva tako naročil, ne glede na vmesno praznino.
the law1
# 16.04.2018 ob 20:09
@el CARTEl

kako da ne, kaj pa popolni zasebniki-zobarji?

Seveda so popolni zasebniki. Bistveno vprašanje pa je zakaj moram prisilno vplačevati za neučinkovito javno zdravstvo, če njihovih uslug ne koristim.

Kadar ukinejo monopol ZZZS tedaj bomo končno na pravi poti
KovacevaKobila
# 17.04.2018 ob 18:48
dr. tu in tam

"Zakaj koncesionarji želijo status zasebnika,
>>če nimajo konkretne koristi od tega?
A je kdo rekel, da nimajo koristi od tega?
Čisto enako, kot v kateremkoli d.o.o.-ju, pričakujejo dobiček na koncu leta.
Ne boš verjel, tudi "javni" ZD pričakuje dobiček na koncu leta"

Ne zavajajte, prosim. Koncesionarji so zasebniki. In kaj pomeni zasebnik: kdor ima lastna proizvajalna sredstva in jih uporablja in s tem se preživlja. To pomeni, če želiš biti zasebnik sam si moreš najeti ali kupiti prostore, sam jih moreš opremiti, zaposliti in plačati medicinsko sestro, nabaviti material in aparature.......Pa je temu tako? Ne. Ravno zato zasebniki tičijo na državni dudi,da jim ni treba iskati strank in se dokazati svojim delom, ni jim treba vlagati ( večina dela na javni infrastrukturi), konec meseca pa dobiček spravijo v lastni žep. V javnem zdravstvu, ki ni dobičkonostna dejavnost, se eventuelni dobiček vrača v javno blagajno. V tem je bistvena razlika. Pa še to. Ko si koncesionarji napolnijo žepe zapustijo koncesionarstvo in odidejo med prave privatnike. Rezultat je spet pomanjkanje zobozdravnikov in zdravnikov v javni mreži. Koncesije uničujejo javno zdravstvo. Vi zdravniki se odločite, ali javno zdravstvo ali privat praksa. Dvoživk ne potrebujemo.
kristjan31
# 17.04.2018 ob 14:19
In kot drugo, že zelo dolgo obstaja v svetu na novo izumljena metoda, rasti novega zoba. V dlesen vnesejo celice in zraste vam nov zob. Zadeva je že izvedljiva, a jo zobozdravstveni lobij močno preprečuje in zavira, ker je veliko cenejša in veliko učinkovitejša od dragih materialov.

Le od česa bodo potem tej banditi v belih haljah služili? Ne bo več za bmw...
kristjan31
# 17.04.2018 ob 14:13
Pojdite pogledati do večine zobozdravnic in zobozdravnikov, njihove hiše in premoženje, boste dobro videli kam gre vsa denar...

Sami zaslužkarji, sami goljufi...na račun revnih ljudi, ki nimajo niti sprednjih zobov, da bi lahko normalno jedli. Pa poglejte še dobičke zdravstvenih zavarovalnic recimo vzajemne, ki kuje
milijonske dobičke....

http://www.javno-zdravstvo.si/228/stop-vzajemni-jaz-zate-vzajemna-zase.html

In oni nimajo za plačilo zobozdravstvenih storitev? Nimajo ne, imajo pa za visoke nagrade nekaterim priviligirancem na teh zavarovalnicah in za visoke plače zaposlenih, ki ne delajo nič.
Sandalovina
# 16.04.2018 ob 23:06
Nekateri smo opozarjali na to, kaj se bo zgodilo z mešanjem javnega in zasebnega. In zgodilo se je. Katastrofa. Zakaj sploh rabimo koncesionarje ali zasebnike na javnem denarju? Kaj smo
pacienti pridobili s koncesionarji? Zakaj koncesionarji želijo status zasebnika, če nimajo konkretne koristi od tega? Lari fari. Seveda jih imajo. So se skrajšale čakalne vrste? Niso, še daljše so. Je usluga boljša. Ne, slabša, pa še doplačujemo storitve, ne glede na to, da plačujemo osnovno in dodatno zavarovanje.

Zobozdravstvo so nam uničili, sedaj se zdravniški lobi in neoliberalni politiki močno trudijo isto sranje narediti v zdravstvu in šolstvu. Popolna ločitev javnega od zasebnega!!! Stranke, ki v svojem programu nimajo javnega zdravstva in šolstva, mojega glasu nikoli ne bodo dobili. Upam, da tudi vaših ne.
dharma
# 16.04.2018 ob 19:53
Moj zdobozdravnik (privat) je žal šel v pokoj. Ni mi bilo problem plačati usluge saj so 1.) bile zelo kvalitetne 2.) Ker sem bil redna, večletna stranka so bile tudi cene čisto normalne. 3.) Dvigneš telefon in v prvi luknji, ki jo ima te vzame (po navadi še isti dan). Evo, danes sem klical zdravsetveni dom Jarše da se naročim cel dan!!. In samo f..king tajnica ali pa zasedeno.
xerces8
# 16.04.2018 ob 19:46

SamoRes je napisal(-a)

Zobozdravniki bogatijo, mi jih pa plačujemo in še dodatno če želimo biti v normalnem času na vrsti.
Dovolj tega kapitalizma.

Misliš dovolj tega ZZZS, kajne?
Ker oni ti poberejo denar 15-ega*, ko rabiš zdravnika, pa ti pokažejo figo.
Nobenga kapitalizma ni tu.

* 5-ega, če si v JS
Hyperion
# 17.04.2018 ob 03:37
Sandalovina. Tocno to
igica
# 16.04.2018 ob 23:16
Teli naši zobarji so taki pocarji, da jih drugje težko najdeš.
Nazadnje ko sem bil pri zobozdravnici, mi je nardila za 0,5 cm veliko rano pod jezikom (to že drugič). En teden me je bolelo. Še enkrat... pa jo zamenjam. Že takoj zdaj bi jo pa je ne morem, ker so vsi kao zasedeni.

Sicer pa so zobarji in zavarovalnice vsi skupaj en sam velik lobij, proti katerim politika ne more nič. Vsi pa mastno bogatijo na davkoplačevalski račun.

Pred leti sem si na Krku dal narest prevleko in moram rečt, da je še zdaj vse OK, nobene težave. V glavnem 1A. V dveh tednih dopusta sem si zrihtal zobe....se mi pač ni dalo na plaži ležat :)
Capitalism
# 16.04.2018 ob 20:57
@cartel

"kako da ne, kaj pa popolni zasebniki-zobarji?"

-drzava doloca kdo ima licenco za delo in konkurenci iz tujine je zacetek v Sloveniji zelo otezen

-drzava naj vrne mojim starsem sorazmerni delez prispevkov za zobo-zdravstvo in se umakne iz zavarovalnic, potem pa si bosta privoscila sebi primerno zavarovanje in zasebnika

to kar imamo sedaj je navadno ropanje vseh rednih placevalcev prispevkov in davkov, ki nimajo vez da bi ta "sistem" izkoriscali
Bloodline
# 16.04.2018 ob 19:05
Pejte na hrvaško, da bodo naši oderuhi še malo cvilili po medijih kako tam uporabljajo slabši material bla, bla bla. Jaz zagotovo grem. Tele pohlepne na denar lakomne bande sigurno ne mislim podpirati.
qwasyx
# 18.04.2018 ob 10:47
gnil dvotirni sistem, zdravstvo dveh hitrosti,
če plačaš si takoj na vrsti, če ne pa v vrsto kjer ti na koncu samo še pulijo kar ni že samo padlo
ven,
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 20:29
Moja izkušnja: ko sem koncesionarko prosil za predračun, mi je sestra znesek, ki naj bi ga v ordinacijo prinesel v gotovini, napisala kar na listek. Seveda me niso več videli, banda tatinska.
RabbitJoe
# 16.04.2018 ob 22:02
Če pogledamo na lestvico najbogatejših Slovencev... sami zobarji !! !
Eska
# 16.04.2018 ob 21:19
Ko bi bila le koncesija problem, ne bi najemali prostorov v ZDih. Če pa zasebnikom podeljujejo koncesije, bi iste storitve lahko izvajali v javnih ustanovah, le prostori niso povsod prosti.
KovacevaKobila
# 16.04.2018 ob 20:46
Ne vem, kje si se ti izgubil, ampak naše zobozdravstvo je čisti primer socialističnega pristopa.

Slovensko zobozdravstvo: ko samooklicani 'zasebniki' veselo cuzajo javni denar, da davkoplačevalcem nudijo neobstoječe 'usluge'. Če plačaš iz lastnega žepa, si takoj na vrsti ... v nasprotnem primeru pa čičaj pa čakaj do naslednjega leta.

Zasebniki s polnimi žepi, narod z luknjami v zobih.

Čisti socializem, ni kaj.
Skippy
# 16.04.2018 ob 20:36
mene bolj zanima, kdaj točno bodo cene padle,
ker to nam vedno prodajajo, češ cene so visoke ker ni "prostega trga".


Kje pa imaš ti prosti trg? Vse v našem zdravstvu je narejeno tako, da se ga ne da vzpostaviti in da se umetno drži visoke cene. Začne se s fakultetami, nadaljuje z raznimi licencami, koncesijami, specializacijami itd.
Skippy
# 16.04.2018 ob 20:33
Zobozdravniki bogatijo, mi jih pa plačujemo in še dodatno če želimo biti v normalnem času na vrsti.
Dovolj tega kapitalizma.


Ne vem, kje si se ti izgubil, ampak naše zobozdravstvo je čisti primer socialističnega pristopa.
the law1
# 16.04.2018 ob 20:13
@KovacevaKobila

Zasebnike odlepit od javne dude, denar pa namenit za pravo - vsem dostopno, kvalitetno - javno (zobo)zdravstvo.

Jaz, kot vplačnik bi moral imeti pravico odreči polnjenje te javne dude.

Edini krivec je monopol ZZZS in to vi podpirate. Dokler ne ukinemo monopola ZZZS lahko napišete še miljjonkrat te vaše floskule toda problem ne bo rešen
el CARTEL
# 16.04.2018 ob 19:37
Tu ni nobenega kapitalizma oziroma prostega trga

kako da ne, kaj pa popolni zasebniki-zobarji?

očitno ne hodiš k nobenem, oz hodiš le k "socialističnim" (karj je zanimivo glede na tvoj username), ker drugače bi vedel, da zasebni razen 1x na leto (al koliko) dežurstva z državo nimajo nič.

---
mene bolj zanima, kdaj točno bodo cene padle,
ker to nam vedno prodajajo, češ cene so visoke ker ni "prostega trga".

zakaj cene ne padejo pri zasebnikih?
vsi po vrsti imajo višje cene kot tile iz javnega zdravstva.

in zakaj so zdravstvene storitve tako drage v ZDA, dražje kot pri nas? a imajo tudi oni "socializem"?
vprašanja, vprašanja
Sandalovina
# 17.04.2018 ob 22:54
Tu in tam
"Joj, kobila, drži se ti raje hleva."

Glede na vaše nekulturno komuniciranje se mi zdi, da v hlev sodite prav vi.
chrom15
# 17.04.2018 ob 08:58
Slovenija za morebitne nujne posege.

Za vse ostalo 1x letno izlet Novi Sad, ogled znamenitosti preko podaljšanega vikenda in izmenično na zobozdravniški stol mi in otroci. Profesionalno, vrhunsko in cenovno ugodno. najdražja bela plomba 14 EUR, plačilo z kreditno kartico, račun, garancija. Protibolečinska injekcija vključena v ceno. Čiščenje zobnega kamna 5 EUR....
Hyperion
# 17.04.2018 ob 03:35
Drzava bi morala cisto takoj odpreti solo za zobozdravnike. Takoj! Jim dodatno dodeliti stipendije in omogociti dober studij. Vsaj 100 vec vsako leto.. in po moznosti jih se nekaj uvoziti. Pa pridobiti tuje studente v te letnike. Pa da vidimo cez 15 let te pokvarjene zlatarje!
xerces8
# 16.04.2018 ob 22:05

KovacevaKobila je napisal(-a)

Slovensko zobozdravstvo: ko samooklicani 'zasebniki' veselo cuzajo javni denar, da davkoplačevalcem nudijo neobstoječe 'usluge'. Če plačaš iz lastnega žepa, si takoj na vrsti ... v nasprotnem primeru pa čičaj pa čakaj do naslednjega leta.

Tu si nekaj zamešal.

Če čakaš do naslednjega leta, potem istočasno ne morejo "cuzati" denar.

Če bi "cuzali" bi bilo odlično. Prideš, dobiš storitev, ZZZS plača.
Žal ni tako. Ampak prideš, ti pove, da ZZZS plača komaj čez eno leto. In pač počakaš eno leto.
xerces8
# 16.04.2018 ob 18:41
"V bodoče načrtujemo tudi dvig sredstev za oralno zdravje in takrat bo mogoče doseči tudi to, da bodo bele zalivke standard," je povedal Željko Valčić.

Hecno, nič ni pisalo, da se kdo pritožuje čez barvo zalivk.
A sem kaj narobe prebral?
tu in tam
# 18.04.2018 ob 08:59
Če pa enostavno nima pojma.

Glej, kobilin post na prejšnji strani:
>>Slovensko zobozdravstvo: ko samooklicani
>>'zasebniki' veselo cuzajo javni denar, da
>>davkoplačevalcem nudijo neobstoječe
>>'usluge'. Če plačaš iz lastnega žepa, si
>>takoj na vrsti ... v nasprotnem primeru pa
>>čičaj pa čakaj do naslednjega leta.

1. samooklicani zasebniki: nič samooklicani, koncesijo podeli občina, potrdi ministrstvo, potem pa še podpiše pogodbo z ZZZS
2. ..davkoplačevalcem.. : narobe, tistim, ki plačujejo ZZZS zavarovanje.
3. neobstoječe usluge: narobe, v pogodbi z ZZZSjem je točno zapisano, kaj morajo nuditi. In ZZZS to strogo kontrolira.
4. ..če plačaš iz lastnega.. : ja seveda, storitev je takrat, ko je denar. In če ZZZS izkašlja denar naslednje leto, bo takrat tudi storitev. Kaj ni jasno?
5. ..čakaj do naslednjega leta.. : pa hudiča, pritoži se na ZZZS, zakaj moraš tako dolgo čakat. Tam tvoj denar obračajo. Pa kobila zgleda že dolgo ni bila pri zobozdravniku. Ker čakalne dobe za nekatere storitve (ki jih plača ZZZS) se merijo v več letih.
Kazalo