Zdravje
Na Trgu republike v Ljubljani je potekal protest proti sprejetju novele zakona o nalezljivih boleznih, ki so jo v začetku februarja vložili poslanci SMC-ja. Foto: BoBo
Novela zakona predvideva več ukrepov, med drugim, da otroci, ki ne bi bili cepljeni zaradi nemedicinskih razlogov, ne bi mogli biti vpisani v javne vrtce oz. javnofinancirane zasebne vrtce. Foto: BoBo

Dodaj v

Protest proti zakonu, ki bi prepovedal vpis necepljenih otrok v javne vrtce

Novelo zakona o nalezljivih boleznih je vložil SMC
16. april 2018 ob 16:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na Trgu republike v Ljubljani je potekal protest proti sprejetju novele zakona o nalezljivih boleznih. Organiziralo ga je Združenje za naravni razvoj.

"Statistično gledano je odstotek necepljenih otrok zelo nizek, in tako bo tudi ostalo, kot je na primer v Nemčiji in drugih državah, ki imajo prostovoljno cepljenje. Starši še vedno cepijo svoje otroke. Problem je v tem, da se v Sloveniji stranski učinki cepljenja sploh ne spremljajo," je povedal predsednik Združenja za naravni razvoj otrok Boris Potočar.

Ob tem je opozoril je na pravno mnenje Mateja Avblja, ki je ocenil, da je predlog novele pomanjkljiv in neprimeren za nadaljnjo zakonodajno obravnavo, in izpostavil neprimernost predlaganih ukrepov predvsem zaradi prepovedi obiskovanja vrtcev in nekaterih drugih izobraževalnih ustanov ter posledično prisiljevanja staršev v obvezno samoplačniško izobraževanje. Zaradi tega je po njegovem mnenju predlog novele v nasprotju z ustavo.

Govornica na protestu Aleksandra Ambrož je dejala, da le od en do dva odstotka otrok zbolita zaradi cepljenja, vendar vseeno poudarja, da je od starša odvisno, ali je pripravljen tvegati zdravje lastnega otroka.

Slabo izkušnjo s cepivi je imela tudi protestnica Saša Pustovrh. "Pediatrinja je potrdila, da je moja hčerka zbolela za možganskim encefalitisom zaradi cepiva. Pojasnila mi je, da bom lahko vesela, če hčerka ne bo ostala hroma in v kartoteko zapisala, da cepljenja zanjo več ne dovoli," je pojasnila.

Ko se je odločila, da hčerke ne bo več cepila, je zanjo komaj našla osebnega zdravnika. "Če novelo sprejmemo, bo še teže, otroka si pa več ne upam izpostavljati cepivom," je povedala. Zaradi takšne izkušnje ne bo pustila cepiti niti druge hčerke.

Novelo zakona je vložil SMC
Novelo zakona so v začetku februarja vložili poslanci SMC-ja. Novela predvideva več ukrepov, med drugim predlagajo dodatni program v elektronskem registru cepljenih oseb, v okviru katerega bi sistem osebe, ki niso cepljene, evidentiral in podatke poslal pristojnim službam.

Predlagajo tudi, da starši ne bi mogli več podati vloge za opustitev cepljenja neposredno pred komisijo za cepljenje. Starši, ki bi odklonili obvezno cepljenje svojega otroka, bi se morali udeležiti obveznega individualnega izobraževanja. Poleg tega predlagajo, da otroci, ki ne bi bili cepljeni zaradi nemedicinskih razlogov, ne bi mogli biti vpisani v javne vrtce oz. javnofinancirane zasebne vrtce.

Predvideno je, da bo DZ to novelo obravnaval še v tem mesecu. Predsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo Tomaž Gantar (DeSUS) je napovedal, da bo sejo odbora, na kateri bi obravnavali predlog novele, sklical za prihodnji ponedeljek.

Vprašanje pa je, ali bodo na seji sploh sklepčni, saj tako v DeSUS-u kot SD-ju napovedujejo, da se obravnave ne bodo udeležili. V obeh strankah so namreč že pred nekaj dnevi napovedali, da ne bodo sodelovali pri obravnavi zakonov, ki so jih vložili poslanci.

"Po eni strani govorimo o pomembni tematiki, to je cepljenje. A za to je potreben zakon, usklajen z vsem, kar je treba vanj vključiti. Ocenjujemo, da predlog novele ni dovolj pripravljen, da bi ga tik pred zdajci ob koncu mandata morali sprejeti," je dejal Gantar.

Užaloščena predlagateljica zakona
Prvopodpisana pod zakon, poslanka SMC-ja Vlasta Počkaj, pa vseeno upa, da bo zakonu uspelo skozi parlamentarni postopek. Sicer pa jo je današnji protest užalostil. Spomnila je, da zakonodaja obstaja že od osamosvojitve Slovenije in je cepljenje že obvezno, s predlogom zakona pa želijo v nekaj členih to poudariti.

Strinja se, da smo sicer proti koncu mandata DZ-ja, a je obenem spomnila, da se tudi v medijih veliko govori o padcu precepljenosti. "V naši bližini so se pojavile nalezljive bolezni in epidemije, tudi smrtni primeri so v naši okolici, zato je skrajni čas, da se stori nekaj v to smer," je prepričana.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Geres*
# 16.04.2018 ob 16:58
Podpiram moznost vrtca, da otroka, ki ni cepljen po programu zaradi odlocitve starsev zavrne. Potrebno je zascititi to ranljivo populacijo.
nepopustljiv
# 16.04.2018 ob 16:47
Naj si raje pogledajo kaj se dogaja dol na balkanu, kako sranje so imeli in še vedno imajo ravno zaradi takšnih primerov, noro!!!
tureavanture
# 16.04.2018 ob 16:59
zaradi enega necepljenega pamža (ki sicer ni nič kriv da ima starše, ki so doktorirali na med.over.net), lahko drug otrok umre?
ne samo v vrtec, takim bi še v šolo kasneje prepovedal, pa naj se tudi on uči na omenjenem forumu
sas
# 16.04.2018 ob 17:02
Protest facebook zdravnikov ...
TineB
# 16.04.2018 ob 17:02
@opranaglava

Si že kdaj videl/a otroka s komplikacijami pri ošpicah ali mumpsu, a? Očitno ne. Naj ti ta film predvajajo oz takega otroka pokažejo, kakšne so posledica.
TineB
# 16.04.2018 ob 17:07
In ta folk je treba izobraziti, da pač korelacija še ni kavzacija (čeprav bi vsi ti diplomiranci to MORALI že vedeti)!

Kajti, če bi npr preučil korelacijo vse bolnikov z rakom in njihovimi navadami, bi prišel do "ugotovitve", da čisto vsi, ki zbolijo za rakom, pijejo vodo in dihajo zrak. Pa to še ne pomeni, da to dvoje raka povzroča, kajne.

Cepljenje ne povzroča avtizma. Ni dokazov za to. Reakcije - celo zelo hude - so pa vedno mogoče, a redke. Tudi, če daš otroku paracetamol, antibiotik, vitamine ali aspirin. In cepljenje pač ni izjema. Vsak vnos farmakološke sestavine v telo je tvegano. Celo zaužitje nekatere hrane je tvegano zaradi alergijskih reakacij. Bomo nehali jesti?
TineB
# 16.04.2018 ob 16:59
Upam, da so vse popisali. Verodostojna baza.
serpent
# 16.04.2018 ob 17:15
Koncentracija nerazgledanosti in neumnosti je redkokdaj tako visoka na tako majhnem območju kot danes pred parlamentom...

Neznanje in nezmožnost znanstveno-kritičnega razmišljanja pri teh starših sta glavni gržnji zdravju njihovih otork.
gnusfraba
# 16.04.2018 ob 17:13
bemtiš, a hočjo nazaj v srednji vek, ko je bilo za enostavno reprodukcijo v vsaki familiji naštepat 10 otrok?
georgewasbest
# 16.04.2018 ob 17:33
Vsem simpatizerjem Združenja za naravni razvoj predlagam, da gredo za eno leto v Tanzanijo - seveda brez predhodnih cepljenj - kjer bodo imeli možnost na naravni način preboleti vse bolezni tega sveta. V kolikor katera izmed bolezni ne bo iz njih naredila trajnih invalidov ali jih celo pokopala, se bodo lahko vrnili domov z dobrimi občutki, ker so lahko globoko ponotranjili Darwinovo teorijo o preživetju najmočnejših.
TineB
# 16.04.2018 ob 17:31
In gremo se še tole:

varnostni pas lahko (poudarek je na lahko) vašega otroka tudi zadavi, poreže do izkrvavitve ali mu polomi rebra in pljuča preluknja ... So primeri, ko se je to res zgodilo!

Boste zdaj svoje otroke v avtih puščali nepripete? Samo vprašam. Kajti posledice pripnete obstajajo. In so zelo hude lahko. Čeprav redke.

Isto velja za cepljenje. In enako kot nekatero cepljenje je tudi pripenjanje pasu OBVEZNO in ste kaznovani, če otroka ne pripnete.

Kajti dokazano je, da večina cepljenih ne zboli oziroma prebolevajo bolezen v dosti milejši obliki kot necepljeni. Seveda so redke izjeme.

Problem je, ker poslušamo samo izjemah. In če se to gremo, potem NIČ na tem svetu ni varno. NIČ.
woodoo
# 16.04.2018 ob 17:33
Problem je v tem, da se v Sloveniji stranski učinki cepljenja sploh ne spremljajo," je povedal predsednik Združenja za naravni razvoj otrok Boris Potočar.

Ojej, a so pri Slovencih stranski učinki drugačni kot po celem razvitem svetu.
Vsako zdravilo ki ga damo v usta ima tudi stranske učinke. V navodilih prebereš kakšne so reakcije na zdravilo in pri koliko ljudeh. Nisem še slišal, da bi bolniki zavračali zdravila, ker se o njih ne vodijo evidence v Sloveniji.
Pri cepivih pediatri odgovarjajo na zastavljeno vprašanje pa jih nekateri ne želite slišati ... ko je pa z otrokom kaj narobe, mu boste pa v usta stlačili prav vse, kar vam ta isti pediater prepiše. Brez besed :)))
Paperino
# 16.04.2018 ob 17:30
Na plakatih piše da so otroci naši ne od države. Ja javni vrtci so pa od države in ne vidim ničesar narobe, če želi država zaščititi vrtce. Če je problem zakona samo prepoved vpisa v javni vrtec ne vidim nobenih težav. Vi hočete svoje otroke zaščititi, jaz pa svoje.
Bivši uporabnik
# 16.04.2018 ob 17:21
Tisti otroci, ki ne bodo cepljeni, naj obvezno ostanejo doma, ne želim, da okužijo mojega otroka v vrtcu ali v šoli
GLaDOS
# 16.04.2018 ob 17:31
in se enkrat bom nesramen...otroci kateri so bili cepljeni in dobijo "stranske" ucinke (ne govorim za avtizem, ker ta nima nobene veze s ceplenjem) imajo ze v defoltu deformiran genski zapis....jebi ga....ce smo realni, otroci podedujejo gnile gene in potem se starsi sklicujejo na cepiva....je lazje obtozevat farmacijo kot priznat, da je tvoj genski zapis malce defekten...

zal to je resnica

P.S. kolegica ima prvega otroka avtista in je drugega vseeno cepila, ker sama ni cepljena v glavo kot nekatere mamice....
g1n3k
# 16.04.2018 ob 17:22
Država k pobira davke za javno storitev vrtcev
.
Ti si izgleda še precej daleč od položnice za vrtec...
unitrode
# 16.04.2018 ob 17:35
Za nasprotnike cepljenja je edino merodajna monografija dr. Mateje Černič, ki se kot diplomantka FDV (sociologija) tako usposobljena za medicino, kot Bavčar (tudi diplomant FDV) za gospodarstvo...
georgewasbest
# 16.04.2018 ob 17:42
Mislim, da protestniki niso zahtevali prepoved cepljenja otrok ampak svobodno odlocanje tako kot je to v Avstriji ali Nemciji. Slovenija pa z novim zakonom gre celo bolj na balkan in v nerazviti svet in opuscanje cepljenj se bolj onemogociti.

Ampak proticepilci ne razumete, da imajo v zahodnih državah, kjer je cepljenje neobvezno, kljub temu višjo precepljenost kot jo imamo v Sloveniji. Ker se zavedajo družbene odgovornosti in posledic necepljenja.
Zdaj razumeš? Ironično, da imate ravno vi, ki vpijete o balkanski mentaliteti, Balkan v svojih glavah.
TineB
# 16.04.2018 ob 17:25
@opranaglava

Bom povedal še 1x. Ogrožate lastne otroke s tem necepljenjem, pa tuje tudi Potencialno precej bolj kot če jih daste cepit - kajti rekacije tu so manj pogoste kot primeri, ki ti jih bom zdaj naštel.

Predstavljaj si, da tvoj otrok - v času otroštva ali odraslosti - zboli za rakom! Glede na incidenco raka, je to zelo realna možnost. Če ni cepljen, je možnost okužbe z ošpicami, rdečkami, mumpsom itd veliko večja in poseldice so dosti bolj usodne lahko, ker so komplikacije dosti hujše ob oslabljenem imunskem sistemu. Enako se godi z osebami, ki so imele kak organ transplantiran ali imajo npr hudo revmatsko obolenje.

Če ni cepljen, je možnost, da zboli dosti večja kot je obolevnost cepljenih ljudi. In s tem lahko okuži koga, ki iz zdravstvenih razlogov (transplantacija, rak, AIDS itd) ne sme in ne more biti cepljen.

In še najhuje: če se okuži ženska v času nosečnosti - za kar je veliko tveganje, če ni bila cepljena nikoli - je to lahko celo smrtno nevarno za plod in celo zanjo. Ali pa plod nosi trjane posledice.

Si zaradi nasprotovanja cepljenju pripravljena tvegati okužbo bolne ali noseče hčere - kar bi jo pohabilo, ali celo ubilo ... in takisto tvojega še nereojenega vnuka ali vnukinjo? Ali pa nositi odgovornost za to, da je tvoj otrok okužil nosečnico ali otroka, ki ne more biti cepljen - in so posledice usodne za te ljudi. Bi zmogel / zmogla to nositi na svoji vesti?

Da, tudi tako daleč je treba gledati v prihodnost in tako blizu v svojo družino, da vidiš lahko potencialne posledice necepljenja. Ni nevarnost v potencialnih epidemijah. V teh posameznih primerih naštetih zgoraj je resna nevarnost - za posameznike.
TineB
# 16.04.2018 ob 17:39
Jutri bodo pa zborovali "internetni jedrski fiziki", ki bodo zatrjevali, da jedrska reakcija ne obstaja in da je vse zarota in laž. Sledijo ravnozemljani in chemtrailsani s svojimi pohodi v sredo in četrtek. In potem v petek še modne blogerke z instagrama ...
Srečko Kranjski
# 16.04.2018 ob 17:42
Najboljši so mi transparenti, ki izražajo, da so otroci last staršev in ne države. Logično bi bilo, da s tem hkrati ne želijo, da jih dopoldne, ko oni delajo, pazi "država" (državni vrtci). Protestirajo pa ravno zato, ker jim bo država omejila varovanje otrok pod svojo streho. Protislovje - prismojen narod. Torej, če so otroci last staršev, naj starši brez države poskrbijo za varstvo. Tako neumni transparenti veliko povedo o inteligentnosti teh staršev, ki so najbrž vsi dokončali medicinsko fakulteto. Morda kakšen enotedenski kurs alternativne medicine na youtubu. Ali pa je morda na kakšnem forumu potekal študij. Ali pa v trgovini, medtem ko so kupovali sladkarije za otroke. Ali mobilne telefone za otroke. Neumnost ne pozna meja. In včasih sem razočaran nad svetom. Naj se vsem tem protestnikom ta teden kakšen golob na glavo podela. To bi bilo fantastično.
lascan1
# 16.04.2018 ob 17:35
@Labod

Ne morem verjeti, da nekateri še vedno verjamejo manipulacijam v knjigi Černičeve. Dajte si prebrati potem še članek v Mladini, kjer člani projekta Imuno lepo sistematično razbijejo 10 zavajanj, ki najbolj bodejo v oči v njeni knjigi.
Ples
# 16.04.2018 ob 19:09
Nekaj me res zanima - a ti antivakserji, ki imajo doma hišne ljubljenčke, tudi teh ne cepijo? Na primer psa proti steklini?
peglezn
# 16.04.2018 ob 18:35
Edino fer bi bilo, da necepljeni dobijo svoj vrtec, kjer so sami necepljeni - vključno z vzgojitelji.

Upam, da se necepljeni strinjajo?
lascan1
# 16.04.2018 ob 17:53
Po drugi strani pa žalostno, da se naši "estradniki" tipa Denis Avdić in Saša Lendero javno vpletajo v take stvari. Verjetno se ne zavedajo koliko škode lahko s tem naredijo, najbrž vsaj toliko kot "znanstvena monografija".
g1n3k
# 16.04.2018 ob 17:30
Izgleda je kar nekaj posla za zasebni vrtec kamor bi vpisovali izključno necepljene otroke.
.
Naslednji teden bo protest proti kompleksnim številom. Ker jih ne moremo preštevat na roke, gre za zelo verjetno staro zaroto bankirsko-ekonomskega lobija.
GLaDOS
# 16.04.2018 ob 17:26
Ta generacija starsev lahko pametuje, ker je prejsnja poskrbela, da se te bolezni niso vec sirile...naslednja generacija starsev pa bo trpela posledice svojih brezobzirnih starsev....

zacaran svet...

P.S. takim je treba ukinit se celo dostop do interneta ne samo vpise svojih otrok v vrtce....
Nikec3
# 16.04.2018 ob 18:42
je povedal predsednik Združenja za naravni razvoj otrok Boris Potočar.

Zame in za ostale, ki brez moderne medicine in farmacije ne bi preživeli rojstva, je že obstoj takega društva osebna žaljivka.
georgewasbest
# 16.04.2018 ob 17:46
namesto da bi se ozirali na Zahod ,se oziroma proti Balkanu...bilo nas je kr nekaj, sem zadovoljen....hvala Vilfanu za besede spodbude

Zahod ima višjo precepljenost kot jo imamo v Sloveniji. Ne vem, kaj v resnici hočete. Zmeden sem.
melanholik
# 16.04.2018 ob 18:05
Se še komu zdi strašljivo, da mama na transparentu napiše, da je otrok njena last?
Pa otrok ni nikogaršnja last, zavraga!
foxhunt
# 16.04.2018 ob 17:53
koliko ilegalcev, ki setajo po ljubjani mimo vasih otrok je cepljenih?
Abndbn
# 16.04.2018 ob 17:33
Luckyss, se selektivno odzivaš na komentarje? Nič nisi napisal na komentar uporabnika TineB.
Če moj otrok zaradi levkemije ne sme biti cepljen, potem pa se naleze nekih ošpic od tvojega otroka, ki ni cepljen, ker si ti internetni doktor... nadaljevanje prepuščam domišljiji, scenarij je pa v slogu Tarantina.
bojanvasiljevic
# 16.04.2018 ob 19:01
Poslušali smo izjave mater, ki so priča poškodbam lastnih otrok zaradi cepiv. Čestitam jim na pogumu, potem ko so jim inštitucije odrekle pomoč in priznanje. In ljudje tu v komentarjih odrekajo izjave mater, ki bodo do smrti s svojo ljubeznijo v podporo svojim otrokom, potem ko so jih vsi ostali v državi zapustili ali pa nasprotno jim še želijo otežiti življenje s kaznimi ali nadaljnimi cepivi!!! Vmes pa še v večini pristajajo na skrivanje škodljivih učinkov cepilske industrije, katerim mar je popolnoma druga kategorija. Dobiček!
Še enkrat. Nobena država ne bi smela ignorirati razrast redkih bolezni ter drugih bioloških motenj med najšibkejšimi člani te družbe. Vsak četrti mladoletni že nosi to v sebi. Kajti to je precej slaba popotnica za to družbo. In glej ga zlomka, dober nadaljni ter trajni dobiček za farmacijo.
Korošec
# 16.04.2018 ob 18:16
Če ne zaupajo dohtarjem, ne vem zakaj potem k njim vozijo svoje pamže, ko imajo malo vročine, naj jih peljejo na Združenje za naravni razvoj, da jih tam pozdravijo.
TineB
# 16.04.2018 ob 17:48
@antipater

Še 1x: korelacija še ni kavzacija!
Popil sem kozarec vode in zbolel za rakom. Res?
lascan1
# 16.04.2018 ob 17:29
Google doktorji in doktorice.
samogledam
# 17.04.2018 ob 05:51
Cepljenje bi moralo ostati prostovoljno, kot imamo to urejeno v Nemčiji...vsak naj bo zase odgovoren in svoje zdravje...za kakšno diktaturo, pa nisem.
makoshark
# 16.04.2018 ob 18:28
Najbolj zanimiv je plakat protestnice z otrokom, ki pravi "... Otroci na naša last, ne last države."

Pa so otroci res last staršev?
Otroci so odgovornost, ne pa lastnina.
Insider No. 1
# 16.04.2018 ob 17:59
Takšni ti pridejo ob 22:34 v urgentni center zaradi sindroma karpalnega kanala.
Prizadet
# 16.04.2018 ob 17:29
Mogoče bi morali urediti, da starši nebi bilo toliko težav in zapletov, če se otroka zaradi medicinskih razlogov ne sme cepiti. A novela zakona ureja to?
Iz drugih dogodkov in situacij vem, da os. zdravniki pogosto zavračajo navodila specialistov...
In pa seveda izobraževanje izobraževanje izobraževanje.
Verjetno bi bilo smiselno, da kot družba prevzamemo finančno odgovornost v primeru, da pride do zapletov po cepljenju.
Sam sem imel zaplet pri obveznem cepljenju proti klopnemu meningitisu pred služenjem vojaškega roka. Ko so se začeli zapleti sem ostal sam. Osebni zdravnik me je napotil tja kjer so me cepili. Tam kjer so me cepili pa sem doživel skrajno aroganten in popolnoma neprimeren odnos. Na koncu sem ždel doma in čakal. Da se pomiri reakcija, da umrem, ne vem... Ta del bi bilo nujno potrebno urediti - kolikor poznam naše bogove v belem se to verjetno še ni uredilo.
Sicer pa še enkrat: izobraževanje izobraževanje izobraževanje.
mend055
# 18.04.2018 ob 13:13
To je sicer nekaj drugega, a resnično:

Soproga se je kakih 15 let nazaj - tako za pokušino - cepila proti gripi. Tisto leto je bila 3 krat tako bolna kot še nikoli. Znanstveno tega ne znam/morem dokazati, a stvar je resnična - na mizi!
Igor Đukanović
# 16.04.2018 ob 21:56
Sedaj šele razumem. Zakon v zadnjih tednih pred volitvami seveda ne more iti skozi tri branja v parlamentu. Sploh ob nemajhnem nasprotovanju. SMC je ta zakon predlagala samo zato, da bi sprla Slovence. In tiste nagnjene k avtoritarnim prijemom privabila k sebi. Sicer bodo na teh volitvah leteli iz parlamenta.
Že v zgornji debati ste številni, ki sicer nimate zadrege žaliti sodržavljanov, ki razmišljajo drugače, predlagali, da bi necepljeni otroci vendarle hodili v jaslice in vrtce. In pri tem prejemali enake subvencije kot vaši otroci. Zakon sam nalašč poskuša izzvati nerede ob predlogu, da se tem otrokom ukrade nekaj tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. Koliko je kazen, če svojega otroka ne voziš v predpisanem sedežu? Neskončno?!? Seveda ne. Da se izračunati, za koliko se poveča verjetnost, da bo otrok umrl, če ne bo pripet. Imamo statistike, ki o tem govorijo. Podobno se da oceniti, koliko naj bi maksimalno lahko necepljen otrok povzročil škode cepljenim. Ta ni neskončna! Tako se tudi kazen ne more meriti v desettisočih evrov. Toliko ne zaračunajo policisti niti osebi, ki jo zalotijo pijani za volanom.
megan
# 16.04.2018 ob 20:52
Na enem tranparentu piše: "otroci so naša last!"
Pa kako je lahko nek človek LAST drugega človeka!? Me kar zmrazi ob misli, da obstajajo starši, ki svoje otroke dojemajo kot lastnino.
Radoveden
# 16.04.2018 ob 19:56
Ko gre za politiko med vzhodom in zahodom je vse jasno ko beli dan. Vemo kako nas lupijo. Ko pa gre za cepiva, pa sprejmemo vse kar nam servirajo mediji. Tu pa ni dvoma. A je kdo pomislil kako zanimivo je tako razmišljanje? Nekje se da, nekje pa se ne da. :)
Arndovia
# 16.04.2018 ob 19:25
Odgovor na kako NECEPLJEN otrok ogroza tiste, ki SO CEPLJENI.

Cepiva ne primejo 100%. So nekateri, ki enostavno ne "reagirajo". Clovesko telo je SILA kompleksno in kot tako ni enega postopka ali enega zdravila, ki bi funkcioniral pri VSEH. Eni ne reagirajo na cepivo A, drugi na cepivo B, spet tretji ne primejo na cepivo C. Torej dolocen delez populacije pade ze tukaj skozi sito. Potem pridejo se doloceni, ki se enostavno NE MOREJO cepit (ne da ne bi zeleli, ampak enostavno ne gre). Denimo ce otrok prezivi kako tezko avtoimuno bolezen.

Cepiva delujejo, ce je precepljenost dovolj visoka. Na ta nacin se hudo nalezljive bolezni (denimo ospice) ne morejo prenasat (ni dovolj prenasalcev). Tisti, ki sem jih prej omenil (NEPROSTOVOLJNO necepljeni) so zasciteni preko nas, ki smo cepljeni in jih ne moremo okuzit in jih na ta nacin "varujemo", ker se sami ne morejo. Sploh tisti, ki imajo hudo oslabljen imunski sistem so cepljenim se kako hvalezni, ker s tem v bistvu scitimo tudi njih, ki so najbolj ranljivi. Ce nekdo s slabim imunskim sistemom fase ospice je to lahko zelo hitro smrtno nevarno.

O argumentu - saj itak lahko take bolezni komot prebolis in si potem de facto imuniziran. Naj samo spomnim kako je to potekalo PRED uvedbo cepiv. Umrljivost dojenckov je bila VISOKA (pomisli ne zgolj srednji vek, pomisli pred 1945). Poleg tega je bilo ogromno primerov ko so take banalne bolezni povzrocale komplikacije. To, da prebolis ospice ti lahko pusca hude posledice, ki se pokazaje sele kasneje. Denimo vnetje mozganov itd.

Torej odlocitev, da se NE cepis v bistvu ne le da ogrozas sebe, ogrozas druge (sploh ta ranljive skupine) in po nepotrebnem pripomores k temu, da se take bolezni sirijo naprej. Ce precepljenost pade pod dolocen odstotek (glej ITALIJO, glej BERLIN v Nemciji, kjer v dolocenih "alternativnih" Bezirkih precepljenost pade celo pod 55%! in so leta 2015 imeli vsesplosen alarm po celem mestu, ker so se ospice prenasale ko listje sred jeseni). V takih primerih gre vsa zascita (t.i. "herd imunity" oz. "varovanje druzbe") rakom zvizgat in imas spet statistike, kjer po nepotrebnem umirajo ljudje.
seba goričan
# 16.04.2018 ob 18:36
a mislite da cepivo drži 20 let?
Bivši uporabnik
# 16.04.2018 ob 17:25
Sami FB in med-over-net strokovnjaki in strokovnjakinje.
Bivši uporabnik
# 16.04.2018 ob 22:13
Slabo izkušnjo s cepivi je imela tudi protestnica Saša Pustovrh. "Pediatrinja je potrdila, da je moja hčerka zbolela za možganskim encefalitisom zaradi cepiva. Pojasnila mi je, da bom lahko vesela, če hčerka ne bo ostala hroma in v kartoteko zapisala, da cepljenja zanjo več ne dovoli," je pojasnila.

G. Pustovrh predlagam, da toži zdravstveno organizacijo, ki je cepila njenega otroka za najmanj milijon evrov, saj ima že od zdravnika potrdilo, da je bolezen posledica cepljenja. Etiologija postinfekcijskega encefalitisa/4 je možna tudi po cepljenju za ošpice, mumps, črne koze.
copcop
# 16.04.2018 ob 22:05
Indukcija je v logiki metoda sklepanje iz posameznega primera na splošno. Primer: moj otrok je bil cepljen in je dobil vnetje. Sklep: cepljenje je škodljivo, saj povzroča vnetje. Je sklepanje pravilno?
Seveda, bi rekli starši otrok, ki nasprotujejo obveznemu cepljenju, saj cepljenje povzroča stranske učinke, torej ni varno.
Nikakor, bi rekel pediater ali imunolog, saj je iz podatkov na večjem vzorcu otrok razvidno, da so nevarnosti zapletov pri obolenja za nalezljivo boleznijo večje kot stranski učinki cepljenj.
Kdo ima prav?

Poglejmo resničen primer iz področja prometa. Moj kolega se je ubil v prometni nesreči, ko je trčil v nasproti vozeči avto. Bil je privezan z varnostnim pasom, v avtu je imel dva sopotnika, oba sta bila neprivezana, eden je bil popolnoma nepoškodovan, drugi je bil razlomljen in imel nekajmesečno rehabilitacijo. Lahko iz tega sklepamo , da uporaba varnostnega pasu povzroča smrt, saj je bil privezani na mestu mrtev, neprivezana udeleženca pa sta preživela?
Nikakor, bi rekel prometni strokovnjak, saj je iz podatkov na večjem vzorcu otrok razvidno, da se z uporabo varnostnega pasu zmanjšuje število mrtvih in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah.
In kaj bi odgovorili starši, ki nasprotujejo obveznemu cepljenju otrok? Bi res odgovorili naj bo uporaba varnostnega pasu svobodna odločitev, saj je iz te prometne nesreče razvidno, da uporaba varnostnega pasu lahko povzroči smrt.
www
# 16.04.2018 ob 20:56
Google doktorji.

1) Naj si ogledajo kake revne države v Aziji/Afriki, kjer so ne-izbrali cepljenje, pa bodo videli, kako odlični rezultati so. Ali še raje naj kakega zdravnika vprašajo, kakšne posledice pusti bolezen.

2) Nimajo pravice ogrožati drugih. Ko pade precepljenost, se bo zgodilo prav to. Lahko pa se gredo igrice v privat vrtcih. Ko bodo padle prve tožbe - glej točko 3 - jih bo hitro minilo.

3) Ja ? So pripravljeni sprejeti stroške zdravljenja tistih, ki bodo zboleli zaradi njihovih otrok ? Se soočiti z drugim starši ?
Kazalo