Foto: Goran Rovan
Foto: Goran Rovan

Posebej medicinsko izurjeni psi so bili v preteklosti že uspešni pri odkrivanju malarije in določenih oblikah raka. Zdaj pa so se znašli pred novim izzivom: znanstveniki jih bodo poskusili izuriti, da bi zaznali vonj bolezni pri bolnikih, predvsem pri tistih, ki ne kažejo znakov bolezni.

Program je plod sodelovanja vlade, ustanove za medicinsko izurjene pse in več univerz, med njimi londonske šole za higieno in tropsko medicino. Po besedah profesorja Jamesa Logana obstaja trdna znanstvena osnova za uporabo psov pri odkrivanju virusa. "Ko ste bolni, naj gre za virus ali za zajedavca, ta spremeni vonj telesa, tako da je vaš vonj drugačen. To smo že prikazali pri več boleznih, kot je npr. malarija," je dejal. "In vemo, da so lahko tudi pri drugih bolezni, recimo nekaterih oblikah raka, parkinsonovi bolezni, pa tudi odkrivanju epilepsije ali spremembi ravni sladkorja v krvi, psi zelo natančni pri njihovi napovedi."

Če bodo klinični poskusi dobri, bi lahko prve skupine psov v prihodnjih šestih mesecih poslali na ključne vhodne točke v državo, da bi pomagali pri hitrem testiranju prihajajočih iz tujine. V praksi to pomeni, da bi lahko na letališču vsak pes pregledal do 250 potnikov na uro, poroča Euronews. Najprej pa morajo izvesti obsežno urjenje in teste učinkovitosti.

"Upamo, da bi do avgusta ali septembra, bolj verjetno septembra, imeli šest izurjenih psov," je pojasnil Logan in zraven dodal, da bodo vzporedno izvajali ustrezne postopke, da bi potem lahko to počele tudi druge države.

Kot je še pojasnil, v poskusih uporabljajo labradorce in kokeršpanjele, nekatere med njimi so bili mešanci. To so odlični psi, zelo dobro vonjajo in se jih da odlično izuriti, saj imajo zato primeren značaj.