Nekateri starši so na pobudo NIJZ-ja prinesli blato otrok na laboratorijsko analizo. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Nekateri starši so na pobudo NIJZ-ja prinesli blato otrok na laboratorijsko analizo. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Na Osnovi šoli Lucija so v zadnjih dveh tednih odkrili več okužb s salmonelo. Na šoli še niso odkrili vira okužbe, so pa za Televizijo Slovenija potrdili, da se je s salmonelo okužilo devet otrok, 90 pa jih je imelo lažje prebavne težave. Štiri učence so zaradi hudih težav sprejeli v izolsko bolnišnico, zadnji je bolnišnico zapustil danes.

Vir okužbe naj bi bila šolska kuhinja, od kod naj bi nepravilno termično obdelano živilo prišlo v šolsko kuhinjo, pa pristojni še ugotavljajo.

Prejšnji teden sta šolo obiskali dve inšpekciji, zdravstvena in inšpekcija za varno hrano, ki sta odvzeli brise, a nepravilnosti nista ugotovili. Na šoli so medtem okrepili ozaveščanje in higienske ukrepe. Ravnateljica šole Tanja Vincelj je povedala, da so poostrili dezinfekcijo kuhinje, jedilnice in sanitarij, kjer tudi visijo plakati o higieni rok. V milnikih so razkužila mešana v kombinaciji z milom.

Preiskujejo druge izbruhe po Sloveniji

Boris Kopilović, specialist epidemiolog in vodja preiskave, je povedal, da preiskujejo tudi druge izbruhe po Sloveniji. Če bodo ugotovili isti sel salmonele, pomeni, da gre za istega dobavitelja. Neuradno je Televizija Slovenija izvedela, da naj bi šlo za mesni izdelek, ki je salmonelo prinesel še na dve ljubljanski osnovni šoli.

Več o izbruhu salmonele v Osnovni šoli Lucija si oglejte v spodnjem prispevku novinarke Televizije Slovenije Erter Pust.

Salmonela na lucijski osnovni šoli