Sanolabor, eden večjih trgovcev z zdravili in medicinsko opremo v Sloveniji, je tej bolnišnici med letoma 2003 in 2015 prodal za slabega pol milijona evrov izdelkov. Foto: BoBo
Sanolabor, eden večjih trgovcev z zdravili in medicinsko opremo v Sloveniji, je tej bolnišnici med letoma 2003 in 2015 prodal za slabega pol milijona evrov izdelkov. Foto: BoBo
Sporne povezave med dobavitelji in direktorji bolnišnic

"So naši poslovni partnerji in moramo imeti korekten odnos," poslovanje s Sanolaborjem pojasnjuje direktor bolnišnice Damijan Perne. Sanolabor, eden večjih trgovcev z zdravili in medicinsko opremo v Sloveniji, je tej bolnišnici med letoma 2003 in 2015 prodal za slabega pol milijona evrov izdelkov. Pravico do tajnosti podatkov si je priskrbel sklicujoč se na poslovno skrivnost, direktor Perne in pravnica Suzana Lotrič pa sta temu sledila, čeprav gre za javni denar in razkritje narekuje tudi zakon o dostopu do informacij javnega značaja.

Zdaj bi pa že morali poznati zakon
"Gre za podatke, ki so po zakonu javni, pa so jih vseeno označili kot poslovno skrivnost," ugotavlja informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki je begunjski bolnišnici po pritožbi Televizije Slovenija odredila razkritje. Begunjska bolnišnica ni edina, ki se izmika, dokler pooblaščenka ne izda odločbe. "Zdaj bi pa že morali poznati zakon," pravi Mojca Prelesnik. Kot povedo poznavalci trga z zdravili in medicinskimi pripomočki, kjer samo deset največjih veletrgovcev na leto obrne 215 milijonov evrov, gre za razširjen in dokaj preprost trik za izločitev tekmecev na javnem razpisu.

Nad konkurenco z zlorabo oznake skrivnost
Dobavitelj, ki ni uspel na javnem razpisu, se zoper sklep ne more pritožiti na Državno revizijsko komisijo, dokler nima podatkov o proizvajalcu izdelkov, ki jih ponuja izbrani dobavitelj. Dokler ta podatek izposluje pri informacijski pooblaščenki, je rok za pritožbo že mimo. "Gre za zlorabo oznake poslovna skrivnost, da se prikrijejo napake v ponudbi. To izboljša položaj dvornega dobavitelja, ki drugače morda ne bi bil izbran," morebitno ozadje razkriva pravnica Milena Basta Trtnik.

Diagnoza: provizija
Poraba denarja za zdravila in medicinske pripomočke v 26 slovenskih bolnišnicah je prvi preiskovalno-podatkovni projekt EkstraVisorja Televizije Slovenija. Osupljive izsledke bo v Tarči ob 20.00 na TV SLO1 analizirala Lidija Hren z gosti. V studio prihajajo: Milojka Kolar Celarc, Simon Vrhunec, Janez Lavre, Danijel Bešič Loredan, Dragan Kovačič, Erik Brecelj in Milena Basta Trtnik.

Protipravno, a nekaznovano
Sašo Matas, generalni direktor Direktorata za javno naročanje, pritrjuje, da je označevanje javnih podatkov s poslovno skrivnostjo nezakonito. Kaj pa nadzor in kazni? "Če bi se sankcije uporabljale, se to ne bi zgodilo," je odločna Milena Basta Trtnik.

Sanolabor je v letu 2015 od proračunskih uporabnikov dobil 40 milijonov evrov, od Psihiatrične bolnišnice Begunje slabih 18 tisoč evrov.

Sporne povezave med dobavitelji in direktorji bolnišnic