Slovenija je prejela najboljše ocene v kategorijah vsesplošna fizična aktivnost, družina in vrstniki ter oblast. Foto: BoBo
Slovenija je prejela najboljše ocene v kategorijah vsesplošna fizična aktivnost, družina in vrstniki ter oblast. Foto: BoBo

Zveza je v raziskavi preučevala svetovne kazalce fizične aktivnosti otrok v razvitih državah in državah v razvoju. Od 49 držav jih je kar 75 odstotkov prejelo negativno oceno.

Slovenija ima tako poleg Zimbabveja in Japonske najbolj fizično dejavne otroke na svetu. A kot so ugotovili na zvezi, imajo vse tri države zelo različne pristope k motiviranju otrok za gibanje. Vsem pa je skupno, da fizično dejavnost poganjajo kulturne norme. "Biti aktiven ni samo izbira, ampak je način življenja," so zapisali v sporočilu za javnost.

V svetovni primerjavi je sodelovalo 517 strokovnjakov. Ocenjevali so 10 najpogostejših dejavnikov, povezanih s fizično dejavnostjo otrok in mladine. Slovenija je prejela najboljše ocene v kategorijah vsesplošna fizična aktivnost, družina in vrstniki ter oblast. V sporočilu je zveza poudarila pomemben vpliv športa na slovensko kulturo. "Prebivalci Slovenije pogosto gledajo na šport kot na učinkovito orodje za krepitev narodne identitete med državljani in ustvarjanje mednarodne identitete," so zapisali v poročilu.

Skrb vzbujajoče pa so ugotovitve raziskave glede nizke stopnje fizične dejavnosti otrok in veliko časa, ki ga mladostniki preživijo v sedečem položaju, v preostalih državah. Izmed 49 držav, vključenih v raziskavo, jih je kar 75 odstotkov prejelo nizko oziroma nezadostno oceno. V zvezi upajo, da bo to poročilo spodbudilo države po svetu k izboljšanju položaja.

Zveza AHKGA je v raziskavi ugotovila, da vedno večja urbanizacija in pretirano zanašanje na sodobne tehnologije ustvarjata zdravstvene težave, ki jih je treba prepoznati kot svetovno prednostno nalogo.