Foto: Radio Koper/Alan Radin
Foto: Radio Koper/Alan Radin

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da so v okviru splošnega dogovora razširili program zdravstvenih storitev v vrednosti 11,3 milijona evrov (oz. 9,6 milijona evrov v breme ZZZS-ja). Gre za več plačanih ortopedskih operacij – endoproteza gležnja, operacije hrbtenice in rame – in cepljenje odraslih proti gripi. Poleg tega bodo plačali 16,93 dodatnega tima otroškega in šolskega dispanzerja, 32,42 tima družinske medicine, sedem dodatnih timov fizioterapije, dva dodatna tima parodontologije, mobilni paliativni tim v okviru Splošne bolnišnice Jesenice, računalniško podprto vadbeno hojo za Univerzitetni rehabilitacijski inštitut (URI) Soča ter plačilo po realizaciji za scintigrafijo dopaminskega prenašalca in biopsijo horionskih resic.

ZZZS bo v časih pandemij, epidemij, naravnih ali drugih nesreč, ki vplivajo na obseg izvedenih zdravstvenih storitev, vseeno opravljal mesečna plačila izvajalcem ne glede na obseg realiziranega programa. Foto: BoBo
ZZZS bo v časih pandemij, epidemij, naravnih ali drugih nesreč, ki vplivajo na obseg izvedenih zdravstvenih storitev, vseeno opravljal mesečna plačila izvajalcem ne glede na obseg realiziranega programa. Foto: BoBo

"Navedene širitve programov se nanašajo na zagotavljanje boljše dostopnosti prebivalcev do zdravstvenih storitev," so pojasnili na ministrstvu. Poleg tega je vlada sprejela še določbo, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v časih pandemij, epidemij, naravnih ali drugih nesreč, ki vplivajo na obseg izvedenih zdravstvenih storitev, vseeno opravi mesečna plačila izvajalcem ne glede na obseg realiziranega programa. "S tem smo poskrbeli za likvidnost izvajalcev, ki bi bila zaradi navedenih razlogov lahko ogrožena," so dodali.

Poleg tega s splošnim dogovorom minimalno širijo zdravstvene programe, ki jih bodo izvajalci kljub ukrepom zaradi epidemije lahko izvajali. Gre za širitev neakutne obravnave v splošnih bolnišnicah Celje, Novo mesto in Brežice, dodatni 0,1 tima zobozdravstva za odrasle v Zdravstvenem domu Maribor, en tim hematologije za jeseniško bolnišnico ter program zdravstvene in psihosocialne rehabilitacije s komorbidnostjo v Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana, so dodali na ministrstvu. Sicer pa na ministrstvu za zdravje že napovedujejo aneks ena k splošnemu dogovoru. Postopek za sprejetje aneksa se bo začel predvidoma v prvi polovici junija, so dodali.

V ceno storitve bodo vkalkulirani dodatki

Kot navajajo v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije, splošni dogovor zagotavlja plačilo po realizaciji za nekatere programe z dolgimi čakalnimi dobami, kot so operacija hrbtenice in rame, endoproteza gležnja, urologija in mamografija. Določa tudi, da se še letos vzpostavi klinični register za raka dojke, raka debelega črevesa in danke ter raka prostate.

V združenju navajajo, da je vlada pri obravnavi spornih vprašanj sledila nekaterim predlogom združenja, ki se nanašajo na financiranje zdravstvenih storitev. Tako bodo v ceno zdravstvene storitve vkalkulirani dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo v vrednosti, kot jo določa kolektivna pogodba. Prav tako bo v ceni upoštevano kritje višjega regresa v skladu s kolektivno pogodbo in višja premija za kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje.

ZZZS opozarja, da bodo zdravstveni zavodi še naprej poslovali pod pogoji, ko nimajo zagotovljenega ustreznega pokritja ključnih stroškov. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
ZZZS opozarja, da bodo zdravstveni zavodi še naprej poslovali pod pogoji, ko nimajo zagotovljenega ustreznega pokritja ključnih stroškov. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Hkrati v združenju opozarjajo, da izvajalci še vedno ne bodo dobili skupaj 45 milijonov evrov, saj ZZZS za kalkulacijo stroškov dela uporablja nižjo plačno lestvico, kot jo določa kolektivna pogodba. Poleg tega bodo ob 11 milijonov evrov, saj ne bodo dobili višine amortizacije, ki jo določa zakon, trdijo v združenju. Izvajalci bodo imeli izpad tudi zaradi neupoštevanja valorizacije materialnih stroškov in drugih kalkulativnih elementov v cenah zdravstvenih storitev.

Seštevek izpada prihodkov presega 80 milijonov evrov

S 1. julijem se znova uvaja plačilo dvoodstotne redne delovne uspešnosti za zaposlene v javnem sektorju, kar za izvajalce do konca leta predstavlja dodatni strošek v vrednosti 11 milijonov evrov. Tudi pokritja tega stroška sprejeti splošni dogovor ne zagotavlja, kar dodatno poslabšuje pogoje poslovanja izvajalcev, so opozorili pri združenju. Tako seštevek izpada prihodkov po njihovih izračunih presega 80 milijonov evrov in je ključni razlog za težave v poslovanju, ki jih izkazujejo tudi preliminarni poslovni rezultati poslovanja bolnišnic v prvem četrtletju, so navedli.

Kot dodajajo, bodo zdravstveni zavodi še naprej poslovali pod pogoji, ko nimajo zagotovljenega ustreznega pokritja ključnih stroškov, ki jih predvideva zakonodaja in določajo kolektivne pogodbe. Zato bo združenje predlagalo sklenitev aneksa k splošnemu dogovoru, so napovedali.