Po poročanju zurnala24.si je Medtronic izdal nujno varnostno obvestilo, ki se nanaša na določene serije dvokomornih srčnih spodbujevalnikov, ki so bili distribuirani po vsem svetu med 10. marcem 2017 in 7. januarjem letos.

V UKC-ju Ljubljana so kupili in vstavili 347 srčnih spodbujevalnikov, pri katerih se lahko pojavi okvara. Foto: Pixabay
V UKC-ju Ljubljana so kupili in vstavili 347 srčnih spodbujevalnikov, pri katerih se lahko pojavi okvara. Foto: Pixabay

"Pri okvarjenih napravah gre za možnost premora stimulacije, daljšega od 1,5 sekunde, in s tem potencialne nevarnosti omotice ali v skrajnem primeru izgube zavesti za bolnika. Taki primeri se lahko zgodijo le pri edinstvenem sosledju dogodkov," so pojasnili v UKC-ju Ljubljana, kjer so kupili in tudi vstavili 347 takšnih naprav.

"V naši ustanovi smo ob prejetju obvestila proizvajalca odredili izreden pregled vseh potencialno okvarjenih naprav, ki jih moramo varnostno pregledati in po potrebi prenastaviti v varen način stimulacije za bolnika. Dejavnost je poteka. Po zagotovilih proizvajalca menjava naprav ni potrebna, programska nadgradnja, ki bo odpravila napako, bo na voljo v drugi polovici leta 2019. Takrat bomo vse spodbujevalnike ponovno ambulantno pregledali in nadgradili," so napovedali v UKC-ju.

V času, ko se čaka na nadgradnjo, bodo zagotovili varen način stimulacije za vse potencialno ogrožene bolnike. V primeru slabšega počutja in suma na nepravilno delovanje naprave bodo vsi bolniki tudi izredno pregledani v ambulantah za srčne spodbujevalnike.

Po zagotovilih UKC-ja pa ta napaka za bolnike ne pomeni smrtne nevarnosti. "Do zdaj nobeden izmed bolnikov z zgoraj omenjenimi srčnimi spodbujevalniki ni navajal težav v smislu omotice ali izgube zavesti," so še dodali.