Sezona gripe je na vrhuncu. Foto: Pixabay
Sezona gripe je na vrhuncu. Foto: Pixabay

Sezona gripe je na vrhuncu. "Po zagotovilu dežurne zdravnice imamo še dovolj prostih postelj za danes in v nedeljo, tako da bomo ob tem koncu tedna pravzaprav lahko absorbirali dodaten dotok bolnikov," je v izjavi za javnost v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana dejal direktor Aleš Šabeder.

Na vseh intenzivnih terapijah, tako na Internistični prvi pomoči (IPP) kot na urgentnem kirurškem bloku, in splošni nujni medicinski pomoči je stanje normalno in obravnavanje bolnikov po Šabedrovih besedah poteka tekoče.

Obiskali so tudi Center intenzivne internistične medicine (CIIM) z najtežjimi bolniki, kjer so pred dobrim tednom dni odprli dodatno sobo z dvema posteljama. "To nam je uspelo narediti tako, da smo začasno prerazporedili kader zdravstvene nege z drugih intenzivnih terapij, saj se že kar nekaj časa srečujemo z velikim pomanjkanjem kadra na intenzivni terapiji 3. Sobe so polne, trenutno je 12 bolnikov, sta pa še prosti dve postelji na tem oddelku," je poudaril Šabeder.

Aleš Šabeder je dejal, da bo ob koncu tedna še mogoče absorbirati dodaten dotok bolnikov. Foto: BoBo
Aleš Šabeder je dejal, da bo ob koncu tedna še mogoče absorbirati dodaten dotok bolnikov. Foto: BoBo

Na oddelkih omejitev ali prepoved obiskov

Posebej je izpostavil, da zaradi naraščanja primerov gripe na večini oddelkov UKC-ja Ljubljana velja omejitev obiskov, na določenih oddelkih pa tudi popolna prepoved. Na oddelkih je obisk omejen na eno zdravo osebo na 30 minut ali eno uro.

Tudi nadzorni zdravnik na IPP-ju Gregor Mlinšek je potrdil, da je stanje v bolnišnici "pod nadzorom". "Ponoči in včeraj je bil naval bolnikov, kajti v tem zimskem času naraščajo okužbe dihal, ni vsaka takšna okužba gripa, od petka do zdaj smo pregledali okoli 100 bolnikov," je dejal in dodal, da je bil pri vsakem desetem podan sum za gripo, pri polovici pa tudi dokazana gripa. To po njegovem mnenju pomeni, da je bila za približno pet odstotkov bolnikov, ki so prišli na IPP v zadnjih 36 urah, dokazana gripa.

"Pri dveh, treh bolnikih sama gripa ni hujša, niso tu zaradi težavne stopnje gripe kot same, ampak ker imajo pridružene bolezni in so starejši, zato potrebujejo intenzivnejši nadzor," je še pojasnil Mlinšek.

Epidemija in smrtni primeri na Hrvaškem

Na to, za kakšen virus gripe gre pri nas in ali je podobna tisti na Hrvaškem, kjer je bilo že nekaj smrtnih primerov, umrli so tudi ljudje z dobrim imunskim sistemom, pa je Mlinšek odgovoril, da ne pozna hrvaških primerov. Omenjeni trije bolniki, ki ležijo v 24-urni bolnišnici, imajo gripo tipa A, ne analizirajo pa imunskega sistema v tem akutnem stanju, je dodal.

UKC Ljubljana bolnike z gripo usmerja na infekcijsko kliniko. Foto: BoBo
UKC Ljubljana bolnike z gripo usmerja na infekcijsko kliniko. Foto: BoBo

Šabeder je komentiral tudi pričakovanje ministra za zdravje Sama Fakina, da bo bolnišnicam z zdajšnjo kadrovsko zasedbo in v okviru osnovne delovne zadolžitve, a z ustrezno reorganizacijo dela uspelo obravnavati več bolnikov. Kot je dejal, so v UKC-ju v lani naredili kar nekaj korakov k optimiziranju poslovnih procesov. "Ta trenutek pripravljamo tudi popis poslovnih procesov, da bi izboljšali organizacijo in skušali z obstoječim kadrom, tako z zdravniki kot z osebjem v zdravstveni negi, opraviti večje število obravnav," je pojasnil.

Kako do zmanjšanja čakalnih dob?

A povečanje števila obravnav in zmanjšanje čakalnih vrst po njegovem prepričanju ne bosta mogoči brez dodatnih sredstev in plačila vseh specialističnih obravnav, kot je obljubil Fakin. V določenih segmentih, kjer kronično primanjkuje osebja, pa bo treba po njegovem opozorilu popolniti kadrovsko zasedbo.

"Gre za to, da poskušamo delovati znotraj finančnega načrta in kadrovskega načrta tako, da bomo v letošnjem letu morali iskati, verjetno na področjih, kjer je premalo strokovnjakov, dodatne kadre, ki so čez t. i. kadrovski načrt," je sklenil Šabeder.

Sezona gripe na vrhuncu