V vatikanski bolnišnici uspešno ločili siamski dvojčici

Šlo je za prvi tovrstni poseg v Italiji, ki so ga kirurgi iz vatikanske bolnišnice Bambino Gesu zaključili že pred mesecem dni.

Toda študija primera in postopek sta trajala več kot leto. Deklici, ki sta se rodili v Srednjeafriški republiki, sta imeli zraščeni lobanji, pa ne samo to: njun krvni sistem je bil povezan, delili pa sta si tudi del možganskih open. V zadnjem letu sta bili deležni treh tveganih operacij, ki so vključevale rekonstrukcijo venskega sistema in obeh lobanj. Ločili so ju po zadnji, 5. junija, ki je trajala kar 18 ur.

Od leve: predsednica bolnišnice Mariella Enoc, vodja ekipe kirurgov Carlo Marras in mati dvojčic Ermine. Foto: EPA
Od leve: predsednica bolnišnice Mariella Enoc, vodja ekipe kirurgov Carlo Marras in mati dvojčic Ermine. Foto: EPA

Dvojčicama je ime Ervina in Prefina, 29. junija sta svoj drugi rojstni dan praznovali na nevrokirurškem oddelku rimske klinike. Kot so povedali v vodstvu, so dvojčici spoznali kmalu po njunem rojstvu, med strokovno odpravo v srednjeafriški Bangui. Deklici naj bi ves čas kazali zelo različna značaja.

Prvi uspešen primer na svetu?
Zadnji izvidi kažejo, da so njuni možgani ostali nepoškodovani ter da umetno rekonstruirani sistemi delujejo. Rimski strokovnjaki trdijo, da gre za prvi uspešni primer tovrstne ločitve na svetu, saj imata obe deklici enake možnosti za preživetje. Edino tveganje, ki ostaja, so morebitne infekcije.

Mama Ervine in Prefine si je ob drugem rojstvu dvojčic zaželela, da bi ju krstil papež Frančišek, kar po naših zadnjih informacijah nikakor ni izključeno.