Robota naj bi sprva uporabljali v stavbi C Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.
Robota naj bi sprva uporabljali v stavbi C Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Razbremenil naj bi zaposlene, ki jih v bolnišnici primanjkuje, hkrati pa bi zmanjšal možnost za okužbe, do katerih prihaja ravno v stiku med ljudmi. V slovenjegraški bolnišnici naj bi odločitev o tem, da v svojo ekipo sprejmejo robota, sprejeli v kratkem. To bo prvi tak avtonomni transportni sistem v Sloveniji.

Hrano in zdravila zdaj prevaža bolnišnično osebje z vozički po ustaljenih transportnih poteh. Robot bi lahko v celoti prevzel njihovo delo in se vozil tudi z dvigalom v vsa tri nadstropja. Tehnološko novost načrtujejo sprva le v novejšem delu slovenjegraške bolnišnice, pravi direktor Janez Lavre: "Za zdaj samo v stavbi C, kjer je samodejni sistem vrat in bi namestili samo pogone na vrata, komunikacija z dvigali je mogoča."

Najprej bo vozil zdravila, po prenovi kuhinje pa še hrano. Načrt je sicer natančno izdelan, a potrebujejo tudi evropski denar za skoraj 380 tisoč evrov vredno naložbo.

"Vendar ne vemo, kako je z vzdrževanjem po enem letu, kakšni bi bili tu stroški. Ker še ni dovolj izkušenj s testom teh električnih baterij. Pričakovali smo, da bodo prvi rezultati s testiranja tega robota, ki vozi od točke a do točke b na Dunaju, vendar imajo še vedno težave in še ni v pogonu," še pravi Lavre.

Dokončno odločitev naj bi sprejeli v naslednjih dveh mesecih.