Zdravje
(2)
Na Ptuju so pred leti ob sobotah in nedeljah dežurno službo izvajali na pobudo njihovih zobozdravnikov in koncesionarjev, ki so svoj delovni čas razporejali prek šestih dni. Foto: Reuters

Dodaj v

V Spodnjem Podravju bi radi imeli dežurno zobozdravstveno ordinacijo

Paciente v primeru nujnih stanj preusmerjajo v Maribor
3. marec 2018 ob 12:17
Ptuj - MMC RTV SLO, STA

Prebivalci večjega dela Spodnjega Podravja v nujnih primerih že dolgo nimajo možnosti obiska dežurne zobozdravstvene ordinacije na Ptuju. Tamkajšnji zdravstveni dom ni uvrščen v splošni dogovor o dežurni službi, zato morajo po pomoč v Maribor.

O problematiki dežurnega zobozdravstva so na zadnjem kolegiju razpravljali tudi župani regije, ki jim je direktorica ptujskega zdravstvenega doma Metka Petek Uhan pojasnila, da dežurnega zobozdravstva, ki bi bilo financirano prek splošnega dogovora, pri njih niso imeli nikoli. Pred leti pa so ob sobotah in nedeljah dežurno službo izvajali na pobudo njihovih zobozdravnikov in koncesionarjev, ki so svoj delovni čas razporejali prek šestih dni.

"Po letu 2013 je padla odločitev, da dežurstva na Ptuju ne bo več. Vesela bom, če se bomo dogovorili drugače, vendar to za sabo potegne nove stroške," je dejala Petek Uhanova in dodala, da sicer sami ustanovitelja vselej naprošajo za dodatni program, v katerem bi zobna dežurstva vključili v njihovo dejavnost, vendar jim doslej ni uspelo. To bi jih po njenem mnenju stalo okoli 39.000 evrov letno, a velja samo za dnevno dežurstvo ob koncih tedna in med prazniki.

Vsaj nekajurno dežurstvo ob koncih tedna bi lahko zagotovili s pomočjo občin, a vsi župani temu niso naklonjeni, zato tudi po decembrski razpravi na kolegiju kakšnega posebnega odziva po besedah Petek Uhanove doslej še ni bilo. Svoje bolnike zato v primeru nujnih stanj preusmerjajo v Maribor.

V ormoškem zdravstvenem domu, ki pokriva še območje občin Sveti Tomaž, Središče ob Dravi in Ormož, ki skrbi za zdravje okoli 17.000 ljudi, je zobozdravstvena dežurna služba organizirana vsak petek popoldne od 12. do 20. ure ter ob sobotah od 7. do 13. ure.

Samoiniciativno dežurstvo v Ormožu
Vodja zobozdravstva v Ormožu Martina Rudolf pravi, da dežurstva opravljajo trije njihovi zobozdravniki za odrasle, en zobozdravnik za otroke ter dva zobozdravnika, ki sicer svoje storitve opravljata v Svetem Tomažu in Središču ob Dravi, pa tudi dva koncesionarja, ki delujeta v njihovih prostorih. Med ostalim delom konca tedna, prazniki in v nočnem času tudi pri njih bolnike usmerjajo v Maribor.

Dežurna služba je po besedah Rudolfove organizirana samoiniciativno, dežurstvo pa ni bilo nikoli posebej sofinancirano prek splošnega dogovora z zavarovalnico ali od občin. Tako zobozdravniki svojih storitev v času dežurne službe ne dobijo plačanih kot dežurstvo, ampak kot redno delo.

Ob tem dodaja, da k njim v vse večji meri prihajajo tudi bolniki iz občin, ki niso soustanoviteljice ormoškega zdravstvenega doma in kjer nimajo organiziranih dežurnih služb, čeprav je dežurstvo v prvi vrsti namenjeno prebivalcem omenjenih treh občin.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Dvomimvskepso
# 03.03.2018 ob 13:31
A kar padla je odločitev davnega leta 2013, da ne bo več dežurnega zobozdravnika nihče financiral? Kao spontano?

In to je to glede tega? Kdorkoli je to že odločil, a je to storil v imenu prebivalcev Spodnjega Podravja, ali pa mogoče v stanju začasne neprištevnosti?
garmond
# 04.03.2018 ob 08:30
Privatno zobozdravstvo je uničilo nekdanjo dobro urejeno dostopno javno zobozdravstveno oskrbo za vse državljane. Danes pa šteje le debelina denarnice. Bolj je tanka bolj škrbav si.
Kazalo