V Sloveniji smo lani porabili za 18,6 milijona evrov vseh protimikrobnih zdravil in za nekaj več kot 12 milijonov evrov protibakterijskih antibiotikov. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji smo lani porabili za 18,6 milijona evrov vseh protimikrobnih zdravil in za nekaj več kot 12 milijonov evrov protibakterijskih antibiotikov. Foto: MMC RTV SLO

Ker odpornost bakterij narašča, je treba porabo antibiotikov zmanjševati. Kar 80 odstotkov antibiotikov predpišejo v primarnem zdravstvu, zato imajo največji vpliv na zmanjševanje rabe antibiotikov, vendar jih bolniki pogosto zahtevajo zaradi strahu ali povišane temperature, je za Radijski dnevnik poročala Jernejka Drolec.

"Temperatura ni znak za predpis antibiotika"
Tonka Popas Susič
iz Zdravstvenega doma Ljubljana je prepričana, da temperatura ni znak za predpis antibiotika, pri virusnih obolenjih pa po njenih besedah sploh ne pomagajo. "Če ga bo kdo jemal, bo pomoril še tiste koristne bakterije, ki jih imamo vsi, in razvijal nekaj, česar ne bi smel - odporne bakterije," meni Popas Susičeva.

Tako se je razvila zelo odporna superbakterija, ki so jo v Evropi ugotovili v nekaj več kot 70 primerih, pri nas pa pri dveh bolnikih. Milan Čižman iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani pravi, da je pri uporabi antibiotikov potrebna kritičnost, zato ker zdravstvo v prihodnjih od petih do desetih letih ne pričakuje novih učinkovin, "se pravi moramo stare antibiotike koristiti pametno, če ne bomo imeli opravka z odpornimi bakterijami in ne bomo mogli pozdraviti bolnikov".

Poraba večja v vzhodnem delu Slovenije
V Sloveniji smo lani porabili za 18,6 milijona evrov vseh protimikrobnih zdravil in za nekaj več kot 12 milijonov evrov protibakterijskih antibiotikov. To kaže na ugodno gibanje, saj smo po porabi antibiotikov v zadnjih desetih letih prišli na spodnjo tretjino evropskih držav. Poraba je večja v vzhodnem delu Slovenije.

Pred sezono prehladov je Zavod za zdravstveno zavarovanje izdal zloženko, ki govori kdaj antibiotiki niso potrebni. Zloženka bo na voljo v vseh ambulantah po Sloveniji.