Smrtonosni virus gripe naj bi se po prvih podatkih prenašal kapljično, zato je zaščitna maska med prvimi zaščitnimi ukrepi. Foto: EPA
Smrtonosni virus gripe naj bi se po prvih podatkih prenašal kapljično, zato je zaščitna maska med prvimi zaščitnimi ukrepi. Foto: EPA
Meja
Vrste ljudi in kolone avtomobilov med čakanjem na prestop meje med Mehiko in ZDA. Foto: EPA
Virus
Ponekod je medicinsko osebje pred vstopom v lokal merilo telesno temperaturo gostov. Foto: Reuters

Virus A/H1N1 je mešanica ptičjega, dveh vrst prašičjega in človeškega virusa.

Seul
Letališče v Seulu, kjer so že uvedli poostren nadzor potnikov. Foto: EPA

"Povsem verjetno je, da se bo virus razvil. Ko se virusi razvijajo, pa je jasno, da lahko postanejo tudi nevarnejši ljudem," je dejal pomočnik generalnega direktorja za zdravje, varnost in okolje pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) Keidži Fukuda. Iz Velike Britanije in Francije poročajo o več potnikih, ki so se vrnili iz Mehike in ki naj bi kazali znake bolezni. "Sumimo, da sta dve osebi, ki sta se vrnili s poti v Mehiki, okuženi, a ta sum še ni bil potrjen. Takih primerov v prihodnjih dneh zagotovo ne bo manjkalo, saj iz Mehike prihaja veliko letal in ladij," je dejal uradnik na francoskem ministrstvu za zdravje Didier Houssin.

Na številnih letališčih po svetu so dvignili stopnjo pripravljenosti in previdnosti. Na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika so za MMC dejali, da za zdaj niso uvedli nobenih sprememb pri obravnavi potnikov.

Na številnih letališčih po vsem svetu so zaradi suma izbruha virusa dvignili stopnjo pripravljenosti. Hrvaški mediji poročajo, da so stopnjo pripravljenosti dvignili tudi na letališču v Zagrebu. Na letališču v Zagrebu bodo bodo po izrednem sestanku v ponedeljek odločili, kakšni bodo poostreni ukrepi pri nadzoru potnikov.

"V tem trenutku še nismo razglasili izrednega stanja, v ponedeljek, odvisno od napovedi epidemiološke službe, pa bomo videli, katero stopnjo pripravljenosti bomo razglasili," je dejal direktor letališča Boško Matković. Na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani so za MMC dejali, da za zdaj ni sprememb pri obravnavi potnikov.

Tudi v Veliki Britaniji v bolnišnico prepeljali člana posadke z gripi podobnimi bolezenskimi znaki. Letalo je priletelo iz Mehike.

Opozorilo zaradi smrtonosnega virusa je objavilo tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve. Slovenskim državljanom, ki so trenutno v Mehiki, svetuje redno spremljanje napotkov in informacij lokalnih organov ter povečano predvidnost. Slovenski državljani se lahko po pomoč in informacije v Mehiki obrnejo na konzularni oddelek Veleposlaništva RS-a v Washingtonu.

Leta 1968 je pandemija honkonške gripe po svetu terjala milijon žrtev.

Virus A/H1N1 je mešanica ptičjega, dveh vrst prašičjega in človeškega virusa.

V delu Mehike in ZDA so zaradi preprečevanja širjenja virusa že zaprli šole in odpovedali vse množične javne prireditve. Šole bodo ostale prazne do 6. maja, zaprte pa so tudi številne javne ustanove. Ulice Mexico Cityja so večinoma prazne, saj se ljudje bojijo stikov z drugimi ljudmi. Prvi podatki namreč kažejo, da se virus prenaša kapljično s človeka na človeka.

Mehika: Pooblastila za vstop v hiše in osamitev ljudi
Vlada je zaostrila varnostne razmere v Mehiki, predsednik Felipe Calderon pa je izdal izredno odredbo, ki vladnim pooblaščencem podeljuje posebne pristojnosti pri testiranju ljudi, pri katerih sumijo, da so okuženi, in njihovo osamitev. Odredba oblastem dovoljuje tudi vstop v zasebne hiše in omejitev prometa, da bi zajezili širjenje virusa.

Calderon zagotavlja, da ima Mehika dovolj zdravil, in Mehičane miri, da je bolezen ozdravljiva. Poudaril je, da imajo na zalogi več milijonov doz zdravil, ki jih razdeljujejo zdravstvenim ustanovam.

Virus prestopil mejo z ZDA ...
Nove primere okužb so odkrili tudi v ZDA, kjer pa smrtnih primerov ni. Virus se je razširil v New Yorku, kjer je potrjeno zbolelo 8 otrok, o dveh primerih poročajo v Kansasu. Gre za zakonski par, mož pa se je nedavno vrnil iz Mehike. V New Yorku preverjajo tudi vzorce 200 otrok, ki so kazali znake bolezni. Primere virusa naj bi odkrili tudi v Kaliforniji in Teksasu.

... poročila o obolelih z Nove Zelandije
Poročila o sumu o pojavu prašičje gripe pa prihajajo tudi z drugega konca sveta, z Nove Zelandije. Oblasti so osamile 22 učencev in tri učitelje, ki so se vrnili s potovanja po Mehiki. 14 jih kaže bolezenske znake okužbe, so po poročanju CNN-a sporočili iz aucklandskega centra za javno zdravje.

V Evropi (in Sloveniji) virusa še niso zaznali
V Evropi primerov prašičje gripe še niso zaznali, so zapisali na spletni strani inštituta za varovanje zdravja. Sporočajo, da spremljajo situacijo in so v stalnem stiku s sistemi zgodnjega zaznavanja in obveščanja držav članic Evropske unije, z Evropskim centrom za spremljanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ter Svetovno zdravstveno organizacijo.

A. K. K./K. T.

Virus A/H1N1 je mešanica ptičjega, dveh vrst prašičjega in človeškega virusa.