Endometrioza se lahko pojavi že ob prvi menstruaciji. Foto: Pixabay
Endometrioza se lahko pojavi že ob prvi menstruaciji. Foto: Pixabay

Endometrioza je pojav tkiva z značilnostmi sluznice maternice zunaj maternične votline. Tako kot v maternici je tudi tkivo endometrioze podvrženo hormonskim spremembam, zato se tudi zunaj nje odebeli, odlušči, zakrvavi, vendar ne more odtekati, ker nima izhoda. To povzroča zarastline, izrastke, lezije, ciste in lokalna vnetja, ki lahko povzročajo močne bolečine. V primeru cist obstaja nevarnost, da te počijo in pride do razsoja celic po drugih organih.

Endometrioza je hormonsko odvisna, vnetna in kronična bolezen. Pogostost bolezni ni znana, ocenjujejo pa, da prizadene od 10 do 15 odstotkov žensk v rodnem obdobju. Pogostejša je pri neplodnih bolnicah in bolnicah s kronično medenično bolečino. Prizadene lahko vse ženske v rodnem obdobju, tudi mladostnice. Pojavi se lahko že ob prvi menstruaciji. Endometrioza ni nalezljiva in se ne prenaša s telesnimi stiki.

Najopaznejši simptom je bolečina, ki se lahko izraža v ciklih ali pa je kronična. Odkrivanje endometrioze je zahtevno tudi zaradi podcenjevanja nekaterih simptomov in zaradi zamenjevanja z boleznimi s podobnimi simptomi, kot so vnetje rodil, razdražljivo debelo črevo ali vnetje mehurja.

Kot opozarjajo na spletni strani društva za ozaveščanje o endometriozi Endozavest, bolezen pogosto zamenjajo za menstrualne krče, vnetje mehurja, nesproščenost med spolnimi odnosi ali celo, da vse skupaj obstaja le v glavi posameznice.
Čeprav je bolezen pogosta, pa je v družbi premalo poznana. Ženske se srečujejo z nerazumevanjem in podcenjevanjem težav, pogosto s težavami ostanejo prepuščene same sebi in svojim najbližjim. Med večjimi razlogi za to sta zagotovo dejstvo, da je izključno ženska bolezen, ter tesna povezanost z menstruacijo in spolnostjo, poudarjajo v društvu.

Društvo Endozavest je s shodom Endomarš v središču prestolnice opozorilo na to kronično bolezen, sicer so prepoznavni po rumeni barvi, ki je barva endometrioze.