Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mednarodna organizacija Marie Stopes (MSI), ki deluje v 37 državah, je posvarila, da bi omejitve potovanj in karantena lahko imeli uničujoče posledice za ženske, ki imajo zdaj težave dvigati kontracepcijo in dostopati do drugih zdravstveno-reproduktivnih storitev, kot so varni splavi.

MSI ocenjuje, da bo z 80-odstotnim zmanjšanjem dostav za tri mesece in minimalnimi storitvami v preostanku leta 9,5 milijona žensk ostalo brez dostopa do načrtovanja družine.
Če se stvari vrnejo v utečene tirnice po treh mesecih, bo ta številka padla na 4 milijone.

Organizacija napoveduje, da bi manko storitev lahko privedle do 3 milijone dodatnih neželenih nosečnosti, 2,7 milijona tveganih splavov in 11.000 smrti, povezanih z nosečnostjo.

Uničujoče posledice

Lani je 32 milijonov žensk uporabljalo kontracepcijo, ki jim jo je omogočila MSI, ki zdaj poziva vlade po vsem svetu, naj vključijo reproduktivno zdravstvo na svoj seznam ključnih storitev.

"Ženske in dekleta bodo plačale ceno, če vlade takoj ne ukrepajo, da bi zagotovile dostop do nujno potrebne zdravstvene oskrbe, vključno z varno prekinitvijo nosečnosti in kontracepcijo," je opozoril Simon Cooke, direktor MSI-ja.

MSI poroča, da so oblasti zaprle številne njihove urade po vsem svetu, vključno z Nepalom in Sierra Leone, od koder zdaj prejemajo obupane klice žensk v stiski.