Zdenka Čebašek Travnik je dobila več podpore kot drugi kandidat, Andrej Možina. Foto: BoBo
Zdenka Čebašek Travnik je dobila več podpore kot drugi kandidat, Andrej Možina. Foto: BoBo
Zdravniška zbornica
Nihče izmed petih kandidatov v prvem krogu ni prejel dovolj glasov, tokrat so volitve uspele. Foto: BoBo

V drugem krogu sta se za glasove pomerila dozdajšnji predsednik zbornice Andrej Možina in Zdenka Čebašek Travnik. Kandidatka je prejela 2.780 glasov, kandidat pa 2.694 od skupno 5.474 veljavnih volilnih listov, so sporočili z Zdravniške zbornice Slovenije.

Možina je po objavi rezultatov v pisni izjavi poudaril, da so volitve pokazale pričakovanja zdravnikov in zobozdravnikov po spremembah v osrednji stanovski organizaciji.

"Volitve za predsednika Zdravniške zbornice Slovenije so uspele in izid je pričakovano tesen," je zapisal. Ob tem je Čebašek-Travnikovi čestital za volilno zmago ter ji zaželel dobro in uspešno vodenje zbornice.

V izjavi se je Možina tudi zahvalil vsem zdravnikom in zobozdravnikom, ki so podprli njegovo kandidaturo, in vsem, ki so z visoko udeležbo pripomogli k uspešnim volitvam.

V prvem krogu izpadli trije kandidati
Poleg Možine in Čebašek Travnikove so se v prvem krogu za predsedniški položaj potegovali še nekdanja predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan, zdravnik koncesionar Miro Lasbaher in nefrolog Boštjan Kersnič.

Psihiatrinja Čebašek-Travnikova je med volilno tekmo za predsedniško mesto izpostavila, da želi zdravniški zbornici dati nov zagon, bolj privlačno vsebino ter storitve, ki jih člani pričakujejo in potrebujejo. Napovedala je, da bo njena prednostna naloga na čelu zbornice izboljšanje pogojev dela in medosebnih odnosov.

Prav tako se je Čebašek-Travnikova večkrat zavzela za sodelovanje med kolegi z različnimi statusi ter medgeneracijsko povezovanje in solidarnost. Obljubila je tudi, da si bo prizadevala za preglednost delovanja zbornice in profesionalizem ter za nujne spremembe v podiplomskem izobraževanju zdravnikov in zobozdravnikov.

Hkrati si je za cilj zadala, da bo zbornica pod njenim vodstvom zaživela z združenimi močmi ter da bodo zobozdravnikom omogočili enakopravnost in avtonomijo. Nekdanja varuhinja človekovih pravic pa namerava tudi uvesti zdravniškega ombudsmana kot novo obliko neodvisne strokovne pomoči zdravnikom in zobozdravnikom.

Drugi krog volitev predsednika zdravniške zbornice je bil potreben, ker nihče izmed petih kandidatov v prvem krogu 13. decembra ni prejel polovice podpore tistih, ki so glasovali. Čebašek Travnikova in Možina sta prejela največ glasov podpore, zato sta prišla v drugi krog. Čebašek Travnikova je takrat prejela 32,1-odstotno podporo, Možina pa 29,4-odstotno.