Incident se je zgodil jeseni 2016, ko je bila oškodovanka stara 16 let. Zdravnik naj bi jo med pregledom otipaval po prsih in spolovilu. Foto: BoBo
Incident se je zgodil jeseni 2016, ko je bila oškodovanka stara 16 let. Zdravnik naj bi jo med pregledom otipaval po prsih in spolovilu. Foto: BoBo

Sodišče, ki je Davorinu Kolariču prisodilo pogojno kazen, ni izreklo prepovedi dela, kar pomeni, da zdravniška zbornica nima podlage za odvzem. Dosledno spoštovanje sodbe napoveduje tudi tamkajšnji župan, kar pomeni, da bo družinski zdravnik, sicer koncesionar, še naprej opravljal svoje delo.

Sodišče 52-letnemu družinskemu zdravniku z Razkrižja ni prepovedalo opravljati poklica, zato mu Zdravniška zbornica ne more odvzeti licence, pojasnjuje predsednica Zdenka Čebašek Travnik. "Kajti če bi sodišče odločilo, da se mu prepove opravljati poklic za določen čas, potem bi mi samo izpeljali postopek, brez tega pa nam zakon ne dopušča," pravi in opozarja, da je takšna odločitev tudi za zdravniško zbornico sporna: "Vsekakor menim, da je njegovo dejanje zavržno, nedopustno, in vprašljivo, ali bi sploh še lahko opravljal poklic."

Tudi zato je zdravniška zbornica že marca sprožila nadzor na pravno-etični komisiji, kjer postopek sicer še ni končan, rezultat pa je lahko največ javni opomin.

Na Razkrižju, kjer so bili nekaj časa celo brez družinskega zdravnika, o odvzemu koncesije obsojenemu zdravniku glede na besede župana Stanka Ivanušiča ne razmišljajo, bodo pa sodbo vsekakor spoštovali. Sodišči sta vendarle sprejeli neko sredino, niso mu odvzeli licence in mu prepovedali dejavnosti, ampak so mu izrekli pogojno kazen, kar pomeni, da zdravnik lahko še naprej dela, meni župan.

Bi zaradi kritičnega pomanjkanja družinskih zdravnikov res morali spregledati takšne kršitve? Varuhinja Duša Hlade Zore opozarja, da nikakor ne. So lahko torej z nadaljnjim delom zdravnika kršene bolnikove pravice? "Po moji oceni ja, ker pacienti imajo dve varovalki. Ena je kodeks zdravniške etike, druga pa zakon o pacientovih pravicah. Nadlegovanje pacientov vsekakor ni etično!" ocenjuje varuhinja.

Primer obravnava tudi častno razsodišče Zdravniškega društva, odločitev pa naj bi bila znana januarja prihodnje leto.

Obsojeni družinski zdravnik ostaja na Razkrižju