Zdravniško zbornico vodi Gordana Živčec Kalan. Foto: BoBo
Zdravniško zbornico vodi Gordana Živčec Kalan. Foto: BoBo
Zobozdravnik
Za zaračunavanje nižjih cen, so zdravnikom in zobozdravnikom grozili ukrepi zbornice. Foto: MMC RTV SLO

Kršitve je ugotovil urad za varstvo konkurence, ki je izdal povzetek relevantnih dejstev. Zbornica lahko nanja v določenem času odgovori, nato pa bo sledila odločba. Po pisanju časopisa Finance zdravniško zbornico najverjetneje čaka globa.

Najnižja dovoljena cena ...
Zdravniška zbornica je leta 1995 sprejela in na svojih spletnih straneh objavila dva pravilnika o minimalnih cenah storitev zdravnikov in zobozdravnikov v Sloveniji. To v praksi pomeni, da noben zdravnik ali zobozdravnik, ki deluje na trgu, ni smel za svoje storitve zaračunati manj od predpisane najnižje tarife, saj bi jih sicer doleteli ukrepi zbornice, pišejo Finance. Kršitev sicer ni bilo, saj so se zdravniki in zobozdravniki držali predpisanega, s tem pa je bila najverjetneje storjena škoda uporabnikom storitev.

17 let kršili zakon o konkurenci?
Ravnanje zbornice sodi na področje omejevanja cenovne konkurence, kar je med najhujšimi kršitvami zakona o konkurenci in tudi pogodbe o delovanju Evropske unije. V uradu varuha konkurence so potrdili izdajo povzetka, vsebine pa za zdaj ne komentirajo, ker postopek ni končan. Po pisanju Financ naj bi UVK sicer ugotovil, da je zbornica kršila 6. člen zakona o preprečevanju in okmejevanju konkurence, ki prepoveduje sporazume, katerih cilj ali učinek je preprečevati, omejevati in izkrivljati konkurenco.

Zakon o konkurenci prepoveduje posredno in neposredno določanje nakupnih in prodajnih cen in velja tako za podjetja kot za stanovska združenja, kakršno je Zdravniška zbornica. Globa zaradi kršitve zakonodaje lahko znaša do 10 odstotkov letnega prometa kršilca, odgovorna oseba pa je kaznovana z globo od pet do deset tisoč evrov kazni.

Zdravniška zbornica je oba pravilnika medtem že umaknila s spletne strani in ju preklicala, tako da sta konec maja prenehala veljati.